Syndroom van Schmidt

Bijgewerkt op 13 februari 2022

Wat is het syndroom van Schmidt?

Het syndroom van Schmidt is een zeldzame aandoening die leidt tot aantasting van de klieren in het lichaam, zoals de bijnieren, de schildklier, de bijschildklieren en de alvleesklier. Hierdoor ontstaan aandoeningen als de ziekte van Addison, de ziekte van Hashimoto, hypoparathyreoïdie, en suikerziekte. De aandoening is genoemd naar de Duitse patholoog Dr Martin Benno Schmidt (1863-1949). Hij beschreef de aandoening als eerste in 1926. De medische term voor het Schmidt syndroom is polyglandulair auto-immuun syndroom type 2, afgekort PAIS type 2.

Wat is de oorzaak?

Het syndroom van Schmidt is een aandoening die ontstaat doordat het afweersysteem zich richt tegen onderdelen van het lichaam zelf. Het is daarom een zogenaamde auto-immuunziekte. Waarom het afweersysteem zich tegen onderdelen van het eigen lichaam richt is niet goed bekend.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Het Schmidt syndroom is zeldzaam. Wij schatten dat de aandoening jaarlijks in Nederland 5-10 keer wordt vastgesteld. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De eerste symptomen ontstaan vaak pas op volwassen leeftijd.

Welke symptomen geeft het?

Het Schmidt syndroom kan leiden tot de volgende complicaties:

De eerste klachten beginnen vaak pas op volwassen leeftijd. De symptomen zijn afhankelijk van de complicaties die optreden. Zo zal bij het optreden van de ziekte van Addison het symptoom de huid vaak donker verkleuren en kan er sprake zijn van een lage bloeddruk (hypotensie), bij het optreden van diabetes (suikerziekte) kan het symptoom ‘vaak plassen‘ voorkomen, etc..

Synoniemen

Schmidt syndroom, polyglandulair auto-immuun syndroom type 2, PAIS type 2

Engelse vertaling

Schmidt syndrome, autoimmune polyendocrine syndrome type 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven