Syndroom van Romberg

Bijgewerkt op 8 oktober 2023

Wat is het syndroom van Romberg?

Het syndroom van Romberg is een zeer zeldzame aandoening die leidt tot het dunner worden van weefsels aan één kant van het gezicht. De medische naam voor deze aandoening is progressieve hemifaciale atrofie.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van het Romberg syndroom is niet goed bekend. Volgens sommige onderzoekers is de aandoening een auto-immuunziekte.

Welke symptomen geeft het?

Bij mensen met het Romberg syndroom is meestal sprake van verdunning (atrofie) van de weefsels aan één kant van het gezicht. Hierdoor krijgt het gezicht een asymmetrisch uiterlijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de symptomen en de resultaten van weefselonderzoek en beeldvormend onderzoek. Om weefsel te kunnen onderzoeken wordt een zogenaamd huidbiopt genomen uit het deel van het gezicht dat dunner is geworden. Daarin zijn namelijk onder de microscoop kenmerkende afwijkingen zichtbaar. Ook op een CT-scan of MRI-scan van het hoofd zijn eenzijdige afwijkingen zichtbaar.

Hoe vaak komt het voor?

Het Romberg syndroom is een zeer zeldzame aandoening. Geschat wordt dat de aandoening voorkomt bij 1 op de 700.000 mensen. De aandoening lijkt iets vaker voor te komen bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee het syndroom van Romberg genezen kan worden. De behandeling is daarom gericht op het verminderen van de klachten die zich voordoen. Vaak zijn meerdere disciplines betrokken bij de behandeling, waaronder kinderarts, internist, plastisch chirurg, tandarts, oogarts, dermatoloog en/of neuroloog.

Synoniemen

progressieve hemifaciale atrofie, hemifaciale atrofie, PHA, progressieve faciale hemiatrofie, syndroom van Parry-Romberg, syndroom van Romberg

Engelse vertaling

progressive hemifacial atrophy, hemifacial atrophy, PHA, Parry-Romberg syndrome, progressive facial hemiatrophy, Romberg syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven