Wat is het syndroom van Roemheld?

Het syndroom van Roemheld is een aandoening waarbij ophoping van lucht in het maagdarmkanaal leidt tot hartklachten. De diagnose kan pas worden gesteld als geen andere aandoeningen worden gevonden die de klachten kunnen verklaren. De behandeling bestaat uit het verminderen van de gasvorming in het maagdarmkanaal.

Het syndroom is genoemd naar de Duitse internist Ludwig von Roemheld (1871-1938). Hij beschreef de aandoening als eerste in 1912.

De medische term voor het Roemheld-syndroom is ‘gastrocardiaal syndroom’ of ‘gastrocardiaal symptomencomplex’.

Symptomen Roemheld-syndroom

Mensen met het Roemheld-syndroom hebben meestal een combinatie van klachten van het maagdarmkanaal en hartklachten.

Klachten van het maagdarmkanaal die kunnen voorkomen zijn:

  • opgezette buik

Hartklachten die kunnen voorkomen zijn:

Wat is de oorzaak?

Het syndroom van Roemheld wordt meestal veroorzaakt doordat lucht zich ophoopt in het maagdarmkanaal. Hierdoor wordt de druk in de buikholte hoger. Via het middenrif wordt vervolgens vanuit de buik druk uitgeoefend op het hart. Dit veroorzaakt de klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de klachten zal de arts vaak in eerste instantie denken dat er sprake is van bijvoorbeeld angina pectoris, hartaanval of maagkanker.

De diagnose wordt meestal gesteld als bij iemand met ‘hartklachten’ geen afwijkingen aan hart, maag of longen kunnen worden gevonden. Omdat artsen vaak blijven zoeken naar een verklaring voor de hartklachten kan het enige tijd duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld.

Omdat vergelijkbare klachten ook veroorzaakt kunnen worden door een middenrifbreuk zal ook deze diagnose uitgesloten moeten worden.

Wat is de behandeling?

Omdat de hartklachten worden veroorzaakt door problemen in de darm is de behandeling gericht op verminderen van gasophoping in de darmen.

Verminderen gas in de darmen

Ophoping van de gas in maag en/of darmen is de meest voorkomende oorzaak van de klachten. Het tegengaan van ophoping van gas kan daarom vaak direct verlichting van de hartklachten geven. In eerste instantie betekent dit dat winden laten of boeren laten de druk vermindert en daarmee de klachten doet afnemen.

Verder is het van belang om te voorkomen dat ophoping van gas in maag en darmen ontstaat. Dat kan op verschillende manieren.

  • Vermijden van voedingsmiddelen die een vol gevoel in de buik geven.
  • Afvallen kan bij mensen met overgewicht helpen de druk in de buik te verminderen.
  • Lichaamsbeweging

Daarnaast zijn er een aantal producten die kunnen helpen om gasvorming in de darmen tegen te gaan. Het gaat om de volgende middelen:

  • Probiotica
  • Psylliumvezels
  • Simeticon & dimeticon
  • Kruidenthee

Probiotica

Probiotica zijn zuivelproducten die bepaalde bacteriën bevatten. Deze bacteriën beïnvloeden de darmflora op een gunstige manier. Dat kan verlichting van darmklachten geven.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over probiotica.

Psylliumvezels

Psylliumvezels worden vaak gebruikt bij de behandeling van darmklachten, zoals darmverstopping. Ook bij het Roemheld-syndroom kunnen ze verlichting geven.

psylliumvezels bij behandeling syndroom van Roemheld
psylliumvezels (bron: Miansari66)

Simeticon & dimeticon

Dimeticon en simeticon zijn verkrijgbaar zonder doktersrecept. Ze verminderen gasvorming in de darm. Daarom worden ze vaak gebruikt bij winderigheid.

syndroom van Roemheld - verminderen gas in de darmen met dimeticon
dimeticon helpt gasvorming in de darmen verminderen

Kruidenthee

Kruidentheëen die helpen bij het verminderen van lucht in de darmen zijn bijvoorbeeld venkelthee, kummelthee en anijsthee.

Engelse vertaling

Roemheld syndrome

Verder lezen / Referenties

  • L Roemheld, artikel gepubliceerd in Medizinische Klinik van 1912; 14.
  • ‘Het gastro-cardiale symptomencomplex (syndroom van Roemheld)’, gepubliceerd in de rubriek ‘Stand van Zaken’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 18 januari 1959; 108: pagina 411.

Synoniemen voor het syndroom van Roemheld zijn Roemheld-syndroom, schijn-hartklachten, gastrocardiaal syndroom, gastrocardiaal symptomencomplex en syndroom van Roemheld-Techlenburg-Ceconi-Syndrome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *