Syndroom van Roemheld

Bijgewerkt op 2 september 2024 door Simpto.nl

Wat is het syndroom van Roemheld?

Het syndroom van Roemheld is een aandoening waarbij ophoping van lucht in het maagdarmkanaal leidt tot hartklachten. De diagnose kan pas worden gesteld als geen andere aandoeningen worden gevonden die de klachten kunnen verklaren. De behandeling bestaat uit het verminderen van de gasvorming in het maagdarmkanaal.

Het syndroom is genoemd naar de Duitse internist Dr Ludwig von Roemheld (1871-1938). Hij beschreef de aandoening als eerste in 1912. De medische term voor het Roemheld-syndroom is gastrocardiaal syndroom of gastrocardiaal symptomencomplex.

Wat is de oorzaak?

Het syndroom van Roemheld wordt meestal veroorzaakt doordat lucht zich ophoopt in het maagdarmkanaal. Hierdoor wordt de druk in de buikholte hoger. Via het middenrif wordt vervolgens vanuit de buik druk uitgeoefend op het hart. Dit veroorzaakt de klachten.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met het Roemheld-syndroom hebben meestal een combinatie van klachten van het maagdarmkanaal en hartklachten.

Klachten van het maagdarmkanaal die kunnen voorkomen zijn:

  • opgezette buik

Hartklachten die kunnen voorkomen zijn:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de klachten zal de arts vaak in eerste instantie denken dat er sprake is van bijvoorbeeld angina pectoris, hartaanval of maagkanker.

De diagnose wordt meestal gesteld als bij iemand met ‘hartklachten’ geen afwijkingen aan hart, maag of longen kunnen worden gevonden. Omdat artsen vaak blijven zoeken naar een verklaring voor de hartklachten kan het enige tijd duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld.

Omdat vergelijkbare klachten ook veroorzaakt kunnen worden door een middenrifbreuk zal ook deze diagnose uitgesloten moeten worden.

Wat is de behandeling?

Omdat de hartklachten worden veroorzaakt door problemen in de darm is de behandeling gericht op verminderen van gasophoping in de darmen.

Verminderen gas in de darmen

Ophoping van de gas in maag en/of darmen is de meest voorkomende oorzaak van de klachten. Het tegengaan van ophoping van gas kan daarom vaak direct verlichting van de hartklachten geven. In eerste instantie betekent dit dat winden laten of boeren laten de druk vermindert en daarmee de klachten doet afnemen.

Verder is het van belang om te voorkomen dat ophoping van gas in maag en darmen ontstaat. Dat kan op verschillende manieren.

  • Vermijden van voedingsmiddelen die een vol gevoel in de buik geven.
  • Afvallen kan bij mensen met overgewicht helpen de druk in de buik te verminderen.
  • Lichaamsbeweging

Daarnaast zijn er een aantal producten die kunnen helpen om gasvorming in de darmen tegen te gaan. Het gaat om de volgende middelen:

Probiotica

Probiotica zijn zuivelproducten die bepaalde bacteriën bevatten. Deze bacteriën beïnvloeden de darmflora op een gunstige manier. Dat kan verlichting van darmklachten geven.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over probiotica.

Psylliumvezels

Psylliumvezels worden vaak gebruikt bij de behandeling van darmklachten, zoals darmverstopping. Ook bij het Roemheld-syndroom kunnen ze verlichting geven.

psylliumvezels bij behandeling syndroom van Roemheld
psylliumvezels (bron: Miansari66)

Simeticon & dimeticon

Dimeticon en simeticon zijn verkrijgbaar zonder doktersrecept. Ze verminderen gasvorming in de darm. Daarom worden ze vaak gebruikt bij winderigheid.

syndroom van Roemheld - verminderen gas in de darmen met dimeticon
dimeticon helpt gasvorming in de darmen verminderen

Kruidenthee

Kruidentheëen die helpen bij het verminderen van lucht in de darmen zijn bijvoorbeeld venkelthee, kummelthee en anijsthee.

Engelse vertaling

Roemheld syndrome, Roemheld gastrocardiac syndrome

Verder lezen / Referenties

  • L Roemheld, artikel gepubliceerd in Medizinische Klinik van 1912; 14.
  • ‘Het gastro-cardiale symptomencomplex (syndroom van Roemheld)’, gepubliceerd in de rubriek ‘Stand van Zaken’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 18 januari 1959; 108: pagina 411.

Synoniemen

Andere namen voor het syndroom van Roemheld zijn Roemheld-syndroom, schijn-hartklachten, gastrocardiaal syndroom, gastrocardiaal symptomencomplex en syndroom van Roemheld-Techlenburg-Ceconi-Syndrome.


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met het Roemheld-syndroom. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

30 gedachten over “Syndroom van Roemheld”

  1. lossez juliette

    Lossez Juliette.

    Ellenlange geschiedenis va maag- en darmproblemen. Niet kunnen slapen op linkerzij wegens reflux ; veel pillen geprobeerd -sinds jaren Rectocele gekend alsook enorme breuk van diafragma. Moeilijkheden om stoelgang uit te persen. Sedert enkele jaren zware tachycardie soms geepaard met bloeddrukdaling kan soms uren duren. Ik ga vlug op bed liggen hopende dat het zal overgaan. Maar niets te vinden bij onderzoek van hart. Ik had de indruk dat men mij niet geloofde. Op mijn tachtigste heb ik een jonge dokter ontmoet die het eindelijk begrepen heeft toen ik hem toevallig vertelde dat ik gemerkt had dat ik die zware hartstoornissen meer had na in de tuin (gebukt) gewerkt te hebben. Als ik eet is het alsof ik spasmen heb ter hoogte van mijn maag. En tot slot heb ik begrepen dat mijn zus jaren behandeld werd voor ademhalingsproblemen en reflux (in bed) tot ze eindelijk een maagoperatie onderging. Veel gassen in mijn darmen dat had ik vroeger ook niet. Ik denk dat dat iets te maken heeft met mijn pillen voor diabetes twee.

  2. Wat een bekende verhalen hier. Ik (49) heb nu ook al 2x gehad dat ik heel even van het stokje ga. Eerste keer was ik onderweg, auto aan de kant gezet en zelf ambu gebeld. In zh hersenscan etc. gehad maar geen afwijkingen. Wel paar weken rij ontzegging gehad dus toen het 1,5 jaar later weer gebeurde geen ambu gebeld maar het laten gebeuren.
    Heb vaak (bijna continue) ook last van lichte hoofdpijn en gewoon een rot-gevoel in mijn lijf. (Terwijl ik normaal echt een vrolijke flierefluiter ben)
    Zou soms graag een bevestiging hebben dat het echt door het RH syndroom komt en toch niet wat anders is maar het boeren en de winderigheid zijn op de momenten dat ik last heb altijd aanwezig. Dus voorlopig ga ik er maar van uit. Mocht iemand tips hebben om er minder last van te hebben (of was het alleen maar tegen die zeurende hoofdpijn) hoor ik het gráág!
    Sterkte allemaal!

  3. Ook ik herken heel veel in jullie verhalen. Ik loop al een jaar of 4 te sukkelen met onverklaarbare klachten. Al aardig wat onderzoek gehad (van Hartfilmpje tot bloedonderzoek) maar niks ongewoons gevonden.

    Zelf heb ik een traag werkende schildklier waar ik Euthyrox voor gebruik. Een lange tijd heb ik al mijn klachten hieraan verbonden omdat de schildklier veel in het lichaam regelt.

    Nu begin ik steeds vaker last te krijgen van allerhande kwaaltjes en ben ik gaan zoeken naar oorzaken buiten de schildklier. Uitgekomen bij roemheld syndroom.
    Ik herken zeer veel symptomen en wil er graag een aantal aan toevoegen (die ik hier niet eerder heb gezien) om te zien of mensen dat ook herkennen:

    – plotseling en uit het niets gevoel van hartkloppingen/ overslaan
    – Boeren lucht letterlijk op
    – Vreemd gevoel in de borst (soort examen/angst gevoel) dat verdwijnt na het boeren
    – Soms heb ik een week of meerdere weken last en soms is het een hele tijd weg
    – Als ik ga liggen (vooral op de rug) stimuleer ik het gevoel of wek ik het op
    – Als ik weer eens een periode van last heb ben ik sacherijnig en moet ik moeite doen om aardig te zijn
    – soms geeft het mij ook een aanval van paniek
    – gevoel alsof ik een hoge bloeddruk heb, bijvoorbeeld bij bukken of inspanning
    – kort ademig

    Zijn er mensen die een aantal b\van mijn symptomen kunnen bevestigen in relatie met Roemheld of eigen ervaring?

    Groetjes,

    Rutger

    1. Hoi Rutger, ja, herkenbaar hoor! Hartkloppingen, overslaan vh hart, heel veel boeren, bij het bukken snel kloppend hart en duizelig, kortademig en heel moe. Maagonderzoek leverde niets op. Heb het al jaren! Heel erg lastig!

    2. Hallo herkenbaar. Pijn in maag, soort van strakke maag . Hart overslag en heel soms in de nacht heel onverwachts hele hoge hartslag. Veel boeren dan ook. Winden niet.

  4. Heb alle reacties op het Roemheld – syndroom eens goed doorgelezen… hier mijn ervaring(en).

    5 jaar geleden maagonderzoek laten doen en werd mij verteld dat er sprake was van R-S (roemheld s) had toe nog geen last van hartritme ( flink heftig ). Zoals bij meerdere artsen w.o cardiologen hebben geen idee van het R-S. Diverse hart filmpjes niemand zag het verband! Boeren, slecht spijs vertering, etc. Gebruik Xaralto bloedverdunners ( ben diabetes ) voorgeschreven door Cardioloog, heeft op ander terrein verbetering gegeven.
    Ben er voor mijzelf van overtuigd dat R-S de grote oorzaak is van heftig hartritme stoornis, ( soms knalt ie de borstkast uit zo voelt het) deze week weer afspraak met Cardioloog , hoe nu verder. Ik las op dit forum dat iemand een Gastro – enteroloog had geraadpleegd. zal dat uitgaan zoeken. Bij dat maag onderzoek is ook vastgesteld dat er een uitstulping ( Hernia genoemd) in de slokdarm, daar kan ik niets over vinden hoe te behandelen etc.
    In dit forum veel herkenbare symptomen gelezen.
    Wordt vervolgd…..
    N.B. De bloedverdunner is mij voorgeschreven i.v.m. met diabetes en hartritme!

  5. Ik lees dat heel veel mensen het koppelen aan ritmestoornissen, maar het is toch een ander gevoel m.i. Tijdens de zwangerschap van mijn tweede kind is het begonnen. Jaren getobt met de aanvallen. Als ik gelijk plat kon liggen en lucht (darm) kwijt kon raken dan kon ik de pijn verzachten. Maar vaak lukt dat niet. Het is nl net of je een hartaanval krijgt. Hevige pijn op de borst die naar de schouder trekt . Ik heb darmonderzoeken gehad. Ik had wel een te korte dunne darm waardoor de dikke darm vreemd lag. Niemand wist waar de pijn vandaan kwam. Tot ik het zelf op internet vond. Trigger bij mij kan bijv bukken zijn. Ook water drinken bij deegwaren en brood. Ik heb altijd deflatine bij me en probeer zo snel mogelijk te gaan liggen. Ook met een kussen onder je billen liggen . Dus onderlichaam ligt hoger dan bovenlichaam kan verlichting geven. Ik heb ook hartritmestoornissen (veel overslagen) maar die hebben niets met de pijn in buik; borst en schouder te maken. Die komen echt door prikkels van het hart. Alhoewel dat misschien ook wel veroorzaakt kan worden als de dikke darm tegen het hart duwt. Miss voor iedereen anders. Sterkte voor iedereen met deze vervelende pijn die je zomaar kan overvallen.

  6. Beste allemaal,

    Al maanden op en neer hartklachten lijkend op angina pectoris.
    Druk op de borst, overslaan, maar ook in de nacht vaak overeind moeten om boeren te laten en dan daarna weer kunnen slapen.
    De afgelopen 2 weken plots hoge bloeddruk, ben diabeet en had in december naar verwachting van de arts Corona gehad en ja echt lang en goed ziek geweest. Veel hoesten dus je raad het al veel pijn op de borst, benauwd etc…. Weer naar de huisarts en weer naar de cardioloog, hartfilmpje goed, echo goed nog wel even een ecg maken om nogmaals de kransslag aders te controleren. Toen vond ik deze informatie.
    Beschrijf het al jaren als een borrel rond mijn hart, net of er lucht rommelt van links naar rechts. Een Rennie deflatine gebruik ik dan en een uur later nog één, dan een paar dikke boeren en de druk is vele malen minder. Wel is mijn stoelgang anders sedert maanden en ook vaak maagzuur oprispingen tot kotsen in de slaap aan toe. Ik eet bewust niks meer na 7 uur en drink ook niks meer na 8 uur.
    Ga er morgen direct mee naar de arts want alle symptomen vallen bij mijopde plaats.

    Wordt vervolgd

    1. Hoe gaat het nu?!
      Wat zei de huisarts toen je met het roemheldsyndroom kwam? En wat is er gedaan of geadviseerd?
      Mijn huisarts haalde zijn schouders op en zei nooit van gehoord….. Geen reguliere arts die daar wat van weet.
      Nog meer mensen dit ervaren?
      En wat als je geen tot nauwelijks boeren of winden kan laten? Dat is bij mij het geval, de lucht komt omhoog en blijft borrelen ergens onder mijn adamsappel, je hoort t ook, maar t kan niet weg, lijkt alsof ik daar een bobbel heb zitten waardoor t niet weg kan .
      Graag jullie hulp!
      Veel dank alvast

  7. Hi all,

    anderhalf jaar heb ik last gehad van maagproblemen en bij liggen/slapen een onregelmatige hartslag. Ik heb anderhalf jaar gedacht te moeten leven met het Roemheld syndroom, echter zijn er na anderhalf jaar galstenen ontdekt en vervolgens is mijn galblaas verwijderd.

    Na het verwijderen van de galblaas zijn de maag- en hartklachten verdwenen.

    Hopelijk kan dit een oplossing bieden voor anderen.

    Succes!

    1. Goeie tip, heb ook fikse hartritme, maar er is ook jaren geleden een grote galsteen ontdekt, wellicht dat dit naast het roemheld S een oorzaak zal zijn.

      Thanks

  8. Kan iemand mij vertellen of de hartklachten bestaan uit van die rare klopjes, trilling alsof er een spasme van een spier is, extra hartslagen, ern geen last bij inspanning en of rondlopen.?

    IK heb er last van en het voelt alsof er verstoringen zijn in de geleiding van hart, ik voel en dan vooral, eigenlijk altijd in rust deze symtomen, gespring getik, dan effe niks dan weer opnieuw, op bed is het het ergste, ik heb het meer gehad maar verdween ook weer na paar weken..
    Vervelend vervelend,

    vrg kees

    1. Herkenbaar Kees, ik heb precies hetzelfde. Daarom komen we denk ik ook op dezelfde pagina uit ;). Alleen in rust en vooral op bed. Overslaan van het hart, erg aanwezige hartkloppingen, idee dat er soms een slag wordt overgeslagen, dan weer net alsof er juist een slag extra is. Bijzonder hoor, maar geen idee wat het is…

    2. ja, dit heb ik ook Kees. Ik herken het helemaal.
      Ik ga het voor leggen bij de osteopaat binnenkort.
      Want er kan op dat gebied ook veel gedaan worden.

  9. Hallo ,
    Ik ben marianne en heb al jaren last van plotse zogezegde samentrekkende maag,geen enkele dokter weet wat het is ,ik heb al op spoed beland omdat ik wegdraaide door het gevoel het begint met zenuwtrekjes aan maag maar is zodanig erg dat ik zou flauwvallen,als ik mijn saturatie meter gebruik en komt dat gevoel op dan zie je dat het effentjes het ritme onderbreek mijn hart slaat altijd mooi in het ritme,zijn er hier ook mensen die zich hierin herkennen? Grtjes.

    1. Ja hier hetzelfde. Zie mijn reactie bij Kees. Ik houd jullie op de hoogte wat de remedie betreft

    2. Hallo Marianne,

      Je bericht is al oud, maar ik reageer toch maar. Sinds een paar weken heb ik precies hetzelfde, een spier trekt samen bij mijn maag en dan is er op datzelfde moment een pauze in de hartslag. Het is niet hetzelfde als een overslag. Volgens mijn huisarts kan dat niet, dus bestaat het niet, maar ik voel het toch heel duidelijk en voel de pauze ook aan de pols.
      Het is een heel vies gevoel, ik kan het niet anders omschrijven. Daarnaast geeft het me ook onrust en angst.
      Ik hoop dat je dit leest en kunt zeggen hoe het nu met jou gaat.

      Groeten,
      Fien

      1. Alsof ik mezelf lees hier echt bizar.
        Ik heb al ruim 26 jaar last van hartkloppingen, Wat de laatste jaren erger is geworden .Het begint vaak met een borrel gevoel in mijn buik en dam voel ik de overslag al.Soms kan ik het weg ademen maar komt vaak weer terug .Diverse keren hartfilmpje holter etc gehad waar niets uitkomt.Het gaat gepaard met onrustig gevoel down soms verdrietig hoofpijn moe schrikachtig…je word er gek van.Al een paar keer syndroom van Roemheid bij de dokter genoemd maar word inderdaad niet op ingegaan.
        Nu wil de dokter dat ik antidepessiva ga slikken omdat het mijn leven erg bepaald, regelmatig een zenuwachtig gevoel van tenen tot kruin waar ik gek van word.

  10. Carla Meijerink

    Ook mijn cardioloog en huisarts keken verbaasd bij de naam Roemheld syndroom. ( Beiden komen op mijn vraag of ze bekend zijn met dit syndroom ,niet eens terug).
    Welke ( de naam van dit syndroom) ik s nachts na snel koud water te hebben gedronken, tegen kwam op internet. Ik dacht wat gebeurd er in mijn lijf. Acuut na dat koude water startten nl de ritmestoornissen, terwijl ik heerlijk had liggen slapen.
    Bij snel eten en of druk praten tijdens het eten kan daarna de hartritme stoornis ontstaan. Uiteraard na drinken van alcoholische drank, of eten van te gekruid voedsel.
    In 8 jaar tijd 3 verschillende cardiologen geraadpleegd. De eerst ( is gelukkig met pensioen) wilde mij direct aan de Betablokkers hebben,
    de 2e cardioloog zei dat dit een verkeerd advies was, hij adviseerde wel na mij 65e bloedverdunners te gaan gebruiken.
    De 3e cardioloog ( waarnemer van de 2e) luisterde naar mijn reactie op voeding, stress etc.
    Vorige maand heb ik mijn oproep afgemeld en ben ik van plan om al mijn ervaringen te bundelen en dit in een email te verwerken aan de cardioloog.
    Ter info:
    Heb geen overgewicht
    Beweeg regelmatig / intensief.
    Drink geen alcohol ( al jaren niet om het ( Roemheld) te voorkomen)
    Heb idd regelmatig slapeloze nachten ( ook bij geen volle maan). en of maag.
    Graag advies om de slapeloze nachten te verminderen. ( ik ben anti pillen)

    1. Hallo

      Ik herken mezelf in jouw verhaal en ben benieuwd hoe je verhaal
      verder gaat en het nu met je gaat.

    2. Hoi Carla,

      Dit is voor mij herkenbaar. Soms maanden geen last en dan weer weken achter elkaar in meer of mindere maten heel veel hartverslagen. Mijn hartritme gaat ziezo na het drinken van alcohol omhoog en ook na het eten van bepaalde voeding. Dit vind ik niet zo erg en ik weet waar het dan vandaan komt. dus vermijd deze producten en drink hooguit 4 glazen wijn per jaar. Een overslag in rust met zo.n bonk vind ik ook prima en zie ik als een ongedurige hartslag. Maar de overslagen achter elkaar, de runners en het overslaan van mijn hart na bv te snel praten of te veel eten (moet ook in die periodes heel veel boeren en zeker na het eten) vind ik vervelender. soms ook bij elke bukbeweging og snel iets boven je hoofd pakken. ok heb ook weleens dat mijn hart echt op hol gaat dat is gevangen in het ziekenhuis en is AVNRT. Maar dit voelt echt anders wat ik de laatste jaren heb met periodes. Wel lijkt het soms alsof mijn hart er wel in gaat slaan om echt op hol te gaan maar dan hoest ik het er uit.
      Mijn darmen zijn ook vaak van slag of diaree elke ochtend of obstipatie. De overslagen lijken naar mijn idee te komen door te veel lucht in mijn maag maar ook als ik schrik of iets stressvol is lijkt het erger te worden dan kan ik zomaar achterelkaar overslagen bennen alsof je keel dicht wordt geknepen en over je lichaam een soort elektrische golf. Ik eet gezond maar ga eens testen hoe het gaat als ik kleinere porties ga eten en producten die gasvorming geven te vermijden. Dat van die volle maan herken ik ook. Ik slik ook geen pillen. Wat bij mij help is om vroeg naar bed te gaan en geen drukte in de avond.

      1. maykel muurmans

        Goede avond Kim…..
        Zou jij met mij in contact kunnen en willen komen..ik heb namelijk hetzelfde lijkt wel of ik het heb getypt heb ook een aantal x bij de huisarts en spoed in het ziekenhuis geweest voor avnrt hartritmestoornissen maar denk ook niet dat het dat is maar meer iets met eten of? Heb heel veel last van overslagen in rust en vooral na het eten doet mijn linkse kant onder de ribben zeer mijn e-mail is m.muurmans@hotmail.com

        Fijn om hier mensen te ontmoeten die hetzelfde probleem hebben

        Mvg maykel

        1. Robert-Jan

          Hey Maykel.

          Jij beschrijft in je verhaal een pijnlijk gevoel links onder de ribben na eten.

          Sinds 2008 ben ik bekend met hartoverslagen, en heb hiervoor verschillende keren bij de dokter en cardio gezeten. Hierbij graden destijds ook paniek aanvallen op door het niet lekker voelen.

          De laatste maanden is het weer raak en merk ik vooral na een maaltijd dat er vaak spanning op de buik staat. Vooral als ik dan bijv in mn bus rondrijdt voor mn werk. Ik masseer dan vocaal mn buik, en meestal linksboven, want daar voelt het zeurderig en licht pijnlijk. De laatste weken is het zo erg raak dat ik mn vakantie heb onderbroken met mn gezin omdat het niet lekker ging. De dokter gaf me oxazepam om tot rust te komen want het zou stress zijn. Dit hielp niet.
          Wat ik ervaar is vaak na een maaltijd soms slepende heftige hartoverslagen. En in rust wil het wel eens overslag na overslag zijn. De ecg wijst niks uit en de holter moet ik nog horen. Bloeddruk is goed, en als de dokter luistert is het altijd goed.

          Zelf denk ik dat mn spijsvertering te maken heeft met de klachten gezien het vervelende gevoel in de darmen wanneer de klachten zich openbaren. Vandaag gestart met een bètablokker maar ik zit nu op de bank en voel hetzelfde als voorheen. Een hart dat met vlagen blijft overslaan en een rot gevoel in de darmen. Ik ben benieuwd of we bij jou al wat uitgekomen is?

          Mvg Robert-Jan

          1. Wat een herkenning in jullie verhalen! Heb sinds gistermorgen boezemfibrilleren. Maar sinds veel langer last van lucht in mijn maag en darmen.
            Heb nu 2x daags bloedverdunner en 1 x daags bètablokker. 19-11 cardioloog. Neem dit zeker mee.

    3. Geen bloedverdunners gebruiken! Ik bericht jullie binnenkort over mijn ervaringen bij de osteopaat.

  11. Maria Garcia

    Ik bengebruik al jaren bloedverdunners omdat ik last heb van Hartritmestoornis Boezemfibrileren Maar bijna altijd snachts En ik heb last van die bloedverdunners Soms de waardes hoog en dan weer laag. Ik heb veel stress en heb overgewicht .En een apneu aparaat snachts waar veel wind door je mond en neus blaast.Ik wou dat dit een oorzaak is en wat ik hier lees.Want misschien kom ik dan een keer van de bloedverdunners en hartritmestoornis want dat heb ik nu zo’n 15 jaar .Dank voor dit bericht

  12. Lida den Hollander

    Ik loop al heel lang met klachten.
    Misselijk ,volgevoel ,opgezette harde buik,winden ,druk op de borst en hart bonken na het eten.Ben onlangs bij dr cardioloog geweest maar zij kon niets vinden.Fietsproef ecg hartecho en scan waren helemaal goed. Nu de laatste 4 weken diarree erbij.Voel me totaal niet lekker.3 weken geleden bloed geprikt maar de ontstekingswaarde waren goed.Ik ga maar weer de huisarts bellen want mijn lichaam is heel erg onrustig en wat ik al zei voel me niet goed

  13. Mijn cardioloog had hier nog nooit van gehoord. Benieuwd wat hij bij het volgende consult zegt. Ik geloof heilig in de relatie tussen maag-darmproblemen en de overslagen.

  14. Eveline Daniels

    L.S.
    Is het nodig bij het Roemheld Syndroom bliedverdunners te gebruiken?
    Graag uw reactie waarvoor dank.
    Vriendelijke groet

    Eveline Daniels

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven