Syndroom van Roemheld

Wat is het syndroom van Roemheld?

Het syndroom van Roemheld is een aandoening waarbij ophoping van lucht in het maagdarmkanaal leidt tot hartklachten. De diagnose kan pas worden gesteld als geen andere aandoeningen worden gevonden die de klachten kunnen verklaren. De behandeling bestaat uit het verminderen van de gasvorming in het maagdarmkanaal.

Het syndroom is genoemd naar de Duitse internist Ludwig von Roemheld (1871-1938). Hij beschreef de aandoening als eerste in 1912. De medische term voor het Roemheld-syndroom is ‘gastrocardiaal syndroom’ of ‘gastrocardiaal symptomencomplex’.

Symptomen Roemheld-syndroom

Mensen met het Roemheld-syndroom hebben meestal een combinatie van klachten van het maagdarmkanaal en hartklachten.

Klachten van het maagdarmkanaal die kunnen voorkomen zijn:

 • opgezette buik

Hartklachten die kunnen voorkomen zijn:

Wat is de oorzaak?

Het syndroom van Roemheld wordt meestal veroorzaakt doordat lucht zich ophoopt in het maagdarmkanaal. Hierdoor wordt de druk in de buikholte hoger. Via het middenrif wordt vervolgens vanuit de buik druk uitgeoefend op het hart. Dit veroorzaakt de klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de klachten zal de arts vaak in eerste instantie denken dat er sprake is van bijvoorbeeld angina pectoris, hartaanval of maagkanker.

De diagnose wordt meestal gesteld als bij iemand met ‘hartklachten’ geen afwijkingen aan hart, maag of longen kunnen worden gevonden. Omdat artsen vaak blijven zoeken naar een verklaring voor de hartklachten kan het enige tijd duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld.

Omdat vergelijkbare klachten ook veroorzaakt kunnen worden door een middenrifbreuk zal ook deze diagnose uitgesloten moeten worden.

Wat is de behandeling?

Omdat de hartklachten worden veroorzaakt door problemen in de darm is de behandeling gericht op verminderen van gasophoping in de darmen.

Verminderen gas in de darmen

Ophoping van de gas in maag en/of darmen is de meest voorkomende oorzaak van de klachten. Het tegengaan van ophoping van gas kan daarom vaak direct verlichting van de hartklachten geven. In eerste instantie betekent dit dat winden laten of boeren laten de druk vermindert en daarmee de klachten doet afnemen.

Verder is het van belang om te voorkomen dat ophoping van gas in maag en darmen ontstaat. Dat kan op verschillende manieren.

 • Vermijden van voedingsmiddelen die een vol gevoel in de buik geven.
 • Afvallen kan bij mensen met overgewicht helpen de druk in de buik te verminderen.
 • Lichaamsbeweging

Daarnaast zijn er een aantal producten die kunnen helpen om gasvorming in de darmen tegen te gaan. Het gaat om de volgende middelen:

 • Probiotica
 • Psylliumvezels
 • Simeticon & dimeticon
 • Kruidenthee

Probiotica

Probiotica zijn zuivelproducten die bepaalde bacteriën bevatten. Deze bacteriën beïnvloeden de darmflora op een gunstige manier. Dat kan verlichting van darmklachten geven.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over probiotica.

Psylliumvezels

Psylliumvezels worden vaak gebruikt bij de behandeling van darmklachten, zoals darmverstopping. Ook bij het Roemheld-syndroom kunnen ze verlichting geven.

psylliumvezels bij behandeling syndroom van Roemheld
psylliumvezels (bron: Miansari66)

Simeticon & dimeticon

Dimeticon en simeticon zijn verkrijgbaar zonder doktersrecept. Ze verminderen gasvorming in de darm. Daarom worden ze vaak gebruikt bij winderigheid.

syndroom van Roemheld - verminderen gas in de darmen met dimeticon
dimeticon helpt gasvorming in de darmen verminderen

Kruidenthee

Kruidentheëen die helpen bij het verminderen van lucht in de darmen zijn bijvoorbeeld venkelthee, kummelthee en anijsthee.

Engelse vertaling

Roemheld syndrome, Roemheld gastrocardiac syndrome

Verder lezen / Referenties

 • L Roemheld, artikel gepubliceerd in Medizinische Klinik van 1912; 14.
 • ‘Het gastro-cardiale symptomencomplex (syndroom van Roemheld)’, gepubliceerd in de rubriek ‘Stand van Zaken’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 18 januari 1959; 108: pagina 411.

Synoniemen

Andere namen voor het syndroom van Roemheld zijn Roemheld-syndroom, schijn-hartklachten, gastrocardiaal syndroom, gastrocardiaal symptomencomplex en syndroom van Roemheld-Techlenburg-Ceconi-Syndrome.


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met het Roemheld-syndroom. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

6 Comments

 1. Eveline Daniels
  21/10/2019 @ 23:08

  L.S.
  Is het nodig bij het Roemheld Syndroom bliedverdunners te gebruiken?
  Graag uw reactie waarvoor dank.
  Vriendelijke groet

  Eveline Daniels

  Reply

  • danii
   20/06/2020 @ 19:24

   NEEN !!

   Reply

 2. Kees
  16/03/2020 @ 11:08

  Mijn cardioloog had hier nog nooit van gehoord. Benieuwd wat hij bij het volgende consult zegt. Ik geloof heilig in de relatie tussen maag-darmproblemen en de overslagen.

  Reply

 3. Lida den Hollander
  21/04/2020 @ 11:20

  Ik loop al heel lang met klachten.
  Misselijk ,volgevoel ,opgezette harde buik,winden ,druk op de borst en hart bonken na het eten.Ben onlangs bij dr cardioloog geweest maar zij kon niets vinden.Fietsproef ecg hartecho en scan waren helemaal goed. Nu de laatste 4 weken diarree erbij.Voel me totaal niet lekker.3 weken geleden bloed geprikt maar de ontstekingswaarde waren goed.Ik ga maar weer de huisarts bellen want mijn lichaam is heel erg onrustig en wat ik al zei voel me niet goed

  Reply

 4. Maria Garcia
  27/07/2020 @ 18:14

  Ik bengebruik al jaren bloedverdunners omdat ik last heb van Hartritmestoornis Boezemfibrileren Maar bijna altijd snachts En ik heb last van die bloedverdunners Soms de waardes hoog en dan weer laag. Ik heb veel stress en heb overgewicht .En een apneu aparaat snachts waar veel wind door je mond en neus blaast.Ik wou dat dit een oorzaak is en wat ik hier lees.Want misschien kom ik dan een keer van de bloedverdunners en hartritmestoornis want dat heb ik nu zo’n 15 jaar .Dank voor dit bericht

  Reply

 5. Carla Meijerink
  07/04/2021 @ 14:25

  Ook mijn cardioloog en huisarts keken verbaasd bij de naam Roemheld syndroom. ( Beiden komen op mijn vraag of ze bekend zijn met dit syndroom ,niet eens terug).
  Welke ( de naam van dit syndroom) ik s nachts na snel koud water te hebben gedronken, tegen kwam op internet. Ik dacht wat gebeurd er in mijn lijf. Acuut na dat koude water startten nl de ritmestoornissen, terwijl ik heerlijk had liggen slapen.
  Bij snel eten en of druk praten tijdens het eten kan daarna de hartritme stoornis ontstaan. Uiteraard na drinken van alcoholische drank, of eten van te gekruid voedsel.
  In 8 jaar tijd 3 verschillende cardiologen geraadpleegd. De eerst ( is gelukkig met pensioen) wilde mij direct aan de Betablokkers hebben,
  de 2e cardioloog zei dat dit een verkeerd advies was, hij adviseerde wel na mij 65e bloedverdunners te gaan gebruiken.
  De 3e cardioloog ( waarnemer van de 2e) luisterde naar mijn reactie op voeding, stress etc.
  Vorige maand heb ik mijn oproep afgemeld en ben ik van plan om al mijn ervaringen te bundelen en dit in een email te verwerken aan de cardioloog.
  Ter info:
  Heb geen overgewicht
  Beweeg regelmatig / intensief.
  Drink geen alcohol ( al jaren niet om het ( Roemheld) te voorkomen)
  Heb idd regelmatig slapeloze nachten ( ook bij geen volle maan). en of maag.
  Graag advies om de slapeloze nachten te verminderen. ( ik ben anti pillen)

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *