Syndroom van Roemheld

Bijgewerkt op 16 april 2022 door Simpto.nl

Wat is het syndroom van Roemheld?

Het syndroom van Roemheld is een aandoening waarbij ophoping van lucht in het maagdarmkanaal leidt tot hartklachten. De diagnose kan pas worden gesteld als geen andere aandoeningen worden gevonden die de klachten kunnen verklaren. De behandeling bestaat uit het verminderen van de gasvorming in het maagdarmkanaal.

Het syndroom is genoemd naar de Duitse internist Ludwig von Roemheld (1871-1938). Hij beschreef de aandoening als eerste in 1912. De medische term voor het Roemheld-syndroom is ‘gastrocardiaal syndroom’ of ‘gastrocardiaal symptomencomplex’.

Wat is de oorzaak?

Het syndroom van Roemheld wordt meestal veroorzaakt doordat lucht zich ophoopt in het maagdarmkanaal. Hierdoor wordt de druk in de buikholte hoger. Via het middenrif wordt vervolgens vanuit de buik druk uitgeoefend op het hart. Dit veroorzaakt de klachten.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met het Roemheld-syndroom hebben meestal een combinatie van klachten van het maagdarmkanaal en hartklachten.

Klachten van het maagdarmkanaal die kunnen voorkomen zijn:

 • opgezette buik

Hartklachten die kunnen voorkomen zijn:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de klachten zal de arts vaak in eerste instantie denken dat er sprake is van bijvoorbeeld angina pectoris, hartaanval of maagkanker.

De diagnose wordt meestal gesteld als bij iemand met ‘hartklachten’ geen afwijkingen aan hart, maag of longen kunnen worden gevonden. Omdat artsen vaak blijven zoeken naar een verklaring voor de hartklachten kan het enige tijd duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld.

Omdat vergelijkbare klachten ook veroorzaakt kunnen worden door een middenrifbreuk zal ook deze diagnose uitgesloten moeten worden.

Wat is de behandeling?

Omdat de hartklachten worden veroorzaakt door problemen in de darm is de behandeling gericht op verminderen van gasophoping in de darmen.

Verminderen gas in de darmen

Ophoping van de gas in maag en/of darmen is de meest voorkomende oorzaak van de klachten. Het tegengaan van ophoping van gas kan daarom vaak direct verlichting van de hartklachten geven. In eerste instantie betekent dit dat winden laten of boeren laten de druk vermindert en daarmee de klachten doet afnemen.

Verder is het van belang om te voorkomen dat ophoping van gas in maag en darmen ontstaat. Dat kan op verschillende manieren.

 • Vermijden van voedingsmiddelen die een vol gevoel in de buik geven.
 • Afvallen kan bij mensen met overgewicht helpen de druk in de buik te verminderen.
 • Lichaamsbeweging

Daarnaast zijn er een aantal producten die kunnen helpen om gasvorming in de darmen tegen te gaan. Het gaat om de volgende middelen:

Probiotica

Probiotica zijn zuivelproducten die bepaalde bacteriën bevatten. Deze bacteriën beïnvloeden de darmflora op een gunstige manier. Dat kan verlichting van darmklachten geven.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over probiotica.

Psylliumvezels

Psylliumvezels worden vaak gebruikt bij de behandeling van darmklachten, zoals darmverstopping. Ook bij het Roemheld-syndroom kunnen ze verlichting geven.

psylliumvezels bij behandeling syndroom van Roemheld
psylliumvezels (bron: Miansari66)

Simeticon & dimeticon

Dimeticon en simeticon zijn verkrijgbaar zonder doktersrecept. Ze verminderen gasvorming in de darm. Daarom worden ze vaak gebruikt bij winderigheid.

syndroom van Roemheld - verminderen gas in de darmen met dimeticon
dimeticon helpt gasvorming in de darmen verminderen

Kruidenthee

Kruidentheëen die helpen bij het verminderen van lucht in de darmen zijn bijvoorbeeld venkelthee, kummelthee en anijsthee.

Engelse vertaling

Roemheld syndrome, Roemheld gastrocardiac syndrome

Verder lezen / Referenties

 • L Roemheld, artikel gepubliceerd in Medizinische Klinik van 1912; 14.
 • ‘Het gastro-cardiale symptomencomplex (syndroom van Roemheld)’, gepubliceerd in de rubriek ‘Stand van Zaken’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 18 januari 1959; 108: pagina 411.

Synoniemen

Andere namen voor het syndroom van Roemheld zijn Roemheld-syndroom, schijn-hartklachten, gastrocardiaal syndroom, gastrocardiaal symptomencomplex en syndroom van Roemheld-Techlenburg-Ceconi-Syndrome.


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met het Roemheld-syndroom. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

17 gedachten over “Syndroom van Roemheld”

 1. Beste allemaal,

  Al maanden op en neer hartklachten lijkend op angina pectoris.
  Druk op de borst, overslaan, maar ook in de nacht vaak overeind moeten om boeren te laten en dan daarna weer kunnen slapen.
  De afgelopen 2 weken plots hoge bloeddruk, ben diabeet en had in december naar verwachting van de arts Corona gehad en ja echt lang en goed ziek geweest. Veel hoesten dus je raad het al veel pijn op de borst, benauwd etc…. Weer naar de huisarts en weer naar de cardioloog, hartfilmpje goed, echo goed nog wel even een ecg maken om nogmaals de kransslag aders te controleren. Toen vond ik deze informatie.
  Beschrijf het al jaren als een borrel rond mijn hart, net of er lucht rommelt van links naar rechts. Een Rennie deflatine gebruik ik dan en een uur later nog één, dan een paar dikke boeren en de druk is vele malen minder. Wel is mijn stoelgang anders sedert maanden en ook vaak maagzuur oprispingen tot kotsen in de slaap aan toe. Ik eet bewust niks meer na 7 uur en drink ook niks meer na 8 uur.
  Ga er morgen direct mee naar de arts want alle symptomen vallen bij mijopde plaats.

  Wordt vervolgd

  Beantwoorden
 2. Hi all,

  anderhalf jaar heb ik last gehad van maagproblemen en bij liggen/slapen een onregelmatige hartslag. Ik heb anderhalf jaar gedacht te moeten leven met het Roemheld syndroom, echter zijn er na anderhalf jaar galstenen ontdekt en vervolgens is mijn galblaas verwijderd.

  Na het verwijderen van de galblaas zijn de maag- en hartklachten verdwenen.

  Hopelijk kan dit een oplossing bieden voor anderen.

  Succes!

  Beantwoorden
 3. Kan iemand mij vertellen of de hartklachten bestaan uit van die rare klopjes, trilling alsof er een spasme van een spier is, extra hartslagen, ern geen last bij inspanning en of rondlopen.?

  IK heb er last van en het voelt alsof er verstoringen zijn in de geleiding van hart, ik voel en dan vooral, eigenlijk altijd in rust deze symtomen, gespring getik, dan effe niks dan weer opnieuw, op bed is het het ergste, ik heb het meer gehad maar verdween ook weer na paar weken..
  Vervelend vervelend,

  vrg kees

  Beantwoorden
  • Herkenbaar Kees, ik heb precies hetzelfde. Daarom komen we denk ik ook op dezelfde pagina uit ;). Alleen in rust en vooral op bed. Overslaan van het hart, erg aanwezige hartkloppingen, idee dat er soms een slag wordt overgeslagen, dan weer net alsof er juist een slag extra is. Bijzonder hoor, maar geen idee wat het is…

   Beantwoorden
  • ja, dit heb ik ook Kees. Ik herken het helemaal.
   Ik ga het voor leggen bij de osteopaat binnenkort.
   Want er kan op dat gebied ook veel gedaan worden.

   Beantwoorden
 4. Hallo ,
  Ik ben marianne en heb al jaren last van plotse zogezegde samentrekkende maag,geen enkele dokter weet wat het is ,ik heb al op spoed beland omdat ik wegdraaide door het gevoel het begint met zenuwtrekjes aan maag maar is zodanig erg dat ik zou flauwvallen,als ik mijn saturatie meter gebruik en komt dat gevoel op dan zie je dat het effentjes het ritme onderbreek mijn hart slaat altijd mooi in het ritme,zijn er hier ook mensen die zich hierin herkennen? Grtjes.

  Beantwoorden
 5. Ook mijn cardioloog en huisarts keken verbaasd bij de naam Roemheld syndroom. ( Beiden komen op mijn vraag of ze bekend zijn met dit syndroom ,niet eens terug).
  Welke ( de naam van dit syndroom) ik s nachts na snel koud water te hebben gedronken, tegen kwam op internet. Ik dacht wat gebeurd er in mijn lijf. Acuut na dat koude water startten nl de ritmestoornissen, terwijl ik heerlijk had liggen slapen.
  Bij snel eten en of druk praten tijdens het eten kan daarna de hartritme stoornis ontstaan. Uiteraard na drinken van alcoholische drank, of eten van te gekruid voedsel.
  In 8 jaar tijd 3 verschillende cardiologen geraadpleegd. De eerst ( is gelukkig met pensioen) wilde mij direct aan de Betablokkers hebben,
  de 2e cardioloog zei dat dit een verkeerd advies was, hij adviseerde wel na mij 65e bloedverdunners te gaan gebruiken.
  De 3e cardioloog ( waarnemer van de 2e) luisterde naar mijn reactie op voeding, stress etc.
  Vorige maand heb ik mijn oproep afgemeld en ben ik van plan om al mijn ervaringen te bundelen en dit in een email te verwerken aan de cardioloog.
  Ter info:
  Heb geen overgewicht
  Beweeg regelmatig / intensief.
  Drink geen alcohol ( al jaren niet om het ( Roemheld) te voorkomen)
  Heb idd regelmatig slapeloze nachten ( ook bij geen volle maan). en of maag.
  Graag advies om de slapeloze nachten te verminderen. ( ik ben anti pillen)

  Beantwoorden
  • Hoi Carla,

   Dit is voor mij herkenbaar. Soms maanden geen last en dan weer weken achter elkaar in meer of mindere maten heel veel hartverslagen. Mijn hartritme gaat ziezo na het drinken van alcohol omhoog en ook na het eten van bepaalde voeding. Dit vind ik niet zo erg en ik weet waar het dan vandaan komt. dus vermijd deze producten en drink hooguit 4 glazen wijn per jaar. Een overslag in rust met zo.n bonk vind ik ook prima en zie ik als een ongedurige hartslag. Maar de overslagen achter elkaar, de runners en het overslaan van mijn hart na bv te snel praten of te veel eten (moet ook in die periodes heel veel boeren en zeker na het eten) vind ik vervelender. soms ook bij elke bukbeweging og snel iets boven je hoofd pakken. ok heb ook weleens dat mijn hart echt op hol gaat dat is gevangen in het ziekenhuis en is AVNRT. Maar dit voelt echt anders wat ik de laatste jaren heb met periodes. Wel lijkt het soms alsof mijn hart er wel in gaat slaan om echt op hol te gaan maar dan hoest ik het er uit.
   Mijn darmen zijn ook vaak van slag of diaree elke ochtend of obstipatie. De overslagen lijken naar mijn idee te komen door te veel lucht in mijn maag maar ook als ik schrik of iets stressvol is lijkt het erger te worden dan kan ik zomaar achterelkaar overslagen bennen alsof je keel dicht wordt geknepen en over je lichaam een soort elektrische golf. Ik eet gezond maar ga eens testen hoe het gaat als ik kleinere porties ga eten en producten die gasvorming geven te vermijden. Dat van die volle maan herken ik ook. Ik slik ook geen pillen. Wat bij mij help is om vroeg naar bed te gaan en geen drukte in de avond.

   Beantwoorden
   • Goede avond Kim…..
    Zou jij met mij in contact kunnen en willen komen..ik heb namelijk hetzelfde lijkt wel of ik het heb getypt heb ook een aantal x bij de huisarts en spoed in het ziekenhuis geweest voor avnrt hartritmestoornissen maar denk ook niet dat het dat is maar meer iets met eten of? Heb heel veel last van overslagen in rust en vooral na het eten doet mijn linkse kant onder de ribben zeer mijn e-mail is m.muurmans@hotmail.com

    Fijn om hier mensen te ontmoeten die hetzelfde probleem hebben

    Mvg maykel

    Beantwoorden
 6. Ik bengebruik al jaren bloedverdunners omdat ik last heb van Hartritmestoornis Boezemfibrileren Maar bijna altijd snachts En ik heb last van die bloedverdunners Soms de waardes hoog en dan weer laag. Ik heb veel stress en heb overgewicht .En een apneu aparaat snachts waar veel wind door je mond en neus blaast.Ik wou dat dit een oorzaak is en wat ik hier lees.Want misschien kom ik dan een keer van de bloedverdunners en hartritmestoornis want dat heb ik nu zo’n 15 jaar .Dank voor dit bericht

  Beantwoorden
 7. Ik loop al heel lang met klachten.
  Misselijk ,volgevoel ,opgezette harde buik,winden ,druk op de borst en hart bonken na het eten.Ben onlangs bij dr cardioloog geweest maar zij kon niets vinden.Fietsproef ecg hartecho en scan waren helemaal goed. Nu de laatste 4 weken diarree erbij.Voel me totaal niet lekker.3 weken geleden bloed geprikt maar de ontstekingswaarde waren goed.Ik ga maar weer de huisarts bellen want mijn lichaam is heel erg onrustig en wat ik al zei voel me niet goed

  Beantwoorden
 8. Mijn cardioloog had hier nog nooit van gehoord. Benieuwd wat hij bij het volgende consult zegt. Ik geloof heilig in de relatie tussen maag-darmproblemen en de overslagen.

  Beantwoorden
 9. L.S.
  Is het nodig bij het Roemheld Syndroom bliedverdunners te gebruiken?
  Graag uw reactie waarvoor dank.
  Vriendelijke groet

  Eveline Daniels

  Beantwoorden

Plaats een reactie