Syndroom van Pellegrini-Stieda

Bijgewerkt op 26 februari 2024

Wat is het syndroom van Pellegrini-Stieda?

Het syndroom van Pellegrini-Stieda is een aandoening waarbij verkalking optreedt in de mediale band van de knie. Dit wordt regelmatig gezien als toevalsbevinding op rontgenfoto’s van de knie.

De aandoening is genoemd naar de Italiaanse chirurg Dr Augusto Pellegrini (1877-1958) en de Duitse chirurg Dr Alfred Stieda (1869-1945).

Wat is de oorzaak?

Meestal ontstaat de verkalking door letsel van de mediale knieband (mediale collaterale ligament). Het kan zijn dat door rek aan de mediale band een stukje bot van de mediale femurcondyl wordt meegetrokken. Dit wordt een avulsiefractuur van de mediale femurcondyl genoemd. Als reactie hierop ontstaat binnen enkele weken verkalking tussen mediale band en femurcondyl. Dit is op een rontgenfoto goed zichtbaar.

Welke symptomen geeft het?

Niet iedereen met verkalking rond de mediale knieband zal daar klachten van ondervinden. Bij sommigen zal de verkalking echter leiden tot pijn aan de binnenzijde van de knie, zwelling aan de binnenzijde van de knie, en/of bewegingsbeperking van het kniegewricht.

Als alleen verkalking bij de mediale band wordt gezien wordt gesproken van lesie van Pellegrini-Stieda. Als dit tevens tot klachten leidt wordt gesproken van syndroom van Pellegrini-Stieda.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Op zowel rontgenfoto als MRI-scan is de verkalking aan de binnenzijde van het kniegewricht goed zichtbaar ter hoogte van de femurcondyl.

Pellegrini-Stieda lesie – bron: Charlie Chia-Tsong Hsu, Radiopaedia.org

Wat is de behandeling?

Het Pellegrini-Stieda syndroom kan worden behandeld met fysiotherapie, injecties met corticosteroïden, en met een operatie. Fysiotherapie is erop gericht om met oefeningen de beweeglijkheid van het kniegewricht te behouden. Bij de operatie wordt de verkalking verwijderd en de mediale knieband zonodig gehecht.

Engelse vertaling

Pellegrini–Stieda syndrome, Stieda disease, Köhler–Pellegrini–Stieda disease

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven