Bijgewerkt op 3 april 2025 door Simpto.nl
Wat is het syndroom van Münchhausen?
Het syndroom van Münchhausen is een psychische aandoening waarbij iemand doet alsof hij/zij ziek is met als doel daar op een bepaalde manier beter van te worden. Dat kan zijn in de vorm van aandacht of gevoelens van empathie van anderen, of lichamelijke verzorging.
Een andere naam voor het Münchhausen syndroom is nagebootste stoornis. Het kan ook voorkomen dat iemand aandacht of empathie zoekt door symptomen te veinzen bij iemand anders, bijvoorbeeld het eigen kind. In dat geval wordt gesproken van Münchhausen syndroom ‘by proxy’.
Hoe vaak komt het voor?
Het Münchhausen syndroom voorkomt niet vaak voor. Hoe vaak het precies voorkomt is niet bekend.
Wat is de oorzaak?
Het is niet goed bekend waarom sommige mensen dit syndroom krijgen. Wel is duidelijk dat er bepaalde risicofactoren zijn voor het krijgen van de aandoening, waaronder:
- jeugdtrauma
- verlaten door de ouders
- seksueel misbruik in de jeugd
- ernstige ziekte tijdens de kinderjaren
- psychische aandoening, zoals:
- werkzaam in de gezondheidszorg
Welke symptomen geeft het?
Mensen met Münchhausen syndroom kunnen zich voordoen met allerlei verzonnen of zelf toegebrachte symptomen of ziekteverschijnselen.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld aan de hand van een aantal voorwaarden die zijn vastgelegd in de zogenaamde DSM-5. Dat is het handboek voor diagnostiek in de psychiatrie. Om de diagnose te kunnen stellen dienen andere oorzaken voor de klachten te worden uitgesloten.
Wat is de behandeling?
Het syndroom van Münchhausen wordt behandeld met psychotherapie. Het doel hiervan is om de patient inzicht te geven in welke onbewuste motivatie hen tot het betreffende gedrag leidt. Daarmee kan het gedrag worden beinvloed. Daarnaast kan het nodig zijn een tegelijk bestaande risicofactor, zoals bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis of depressie, te behandelen.
Engelse vertaling
factitious disorder imposed on self, FDIS, Munchausen syndrome
Duitse vertaling
Münchhausen-Syndrom, artifizielle Störung, Koryphäen-Killer-Syndrom
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide discussie ontstaan. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Dat gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl zijn gezien. Daar kan enige tijd overheen gaan.