Syndroom van Miller-Fisher

Wat is het syndroom van Miller-Fisher?

Het syndroom van Miller-Fisher is een zeer zeldzame aandoening van het zenuwstelsel die kan leiden tot verschillende klachten, waaronder dubbelzien, moeite om in evenwicht te blijven (neiging om te vallen) en verminderde spierpeesreflexen.

Wat is de oorzaak?

Het Miller-Fisher syndroom wordt veroorzaakt door een infectie. Meestal gaat het om een infectie van de luchtwegen.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met het syndroom van Miller-Fisher kunnen de volgende symptomen hebben:

 • gestoorde oogbewegingen, met als gevolg:
  • dubbel zien
  • niet naar opzij kunnen draaien van het oog
 • moeite om in evenwicht te blijven, met als gevolg:
  • neiging om te vallen
  • lopen met de benen wijd uit elkaar

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, en de resultaten van laboratoriumonderzoek en zenuwgeleidingsonderzoek (elektromyografisch onderzoek). Bij lichamelijk onderzoek kunnen de spierpeesreflexen verzwakt zijn en de gevoeligheid (sensibiliteit) aan de onderbenen verminderd. Bij elektromyografisch onderzoek is de zenuwgeleiding vaak vertraagd. De diagnose kan worden bevestigd door zogenaamde anti-GQ1b antistoffen aan te tonen in bloed of hersenvocht.

Wat is de behandeling?

Het Miller-Fisher syndroom gaat binnen enkele weken vanzelf over.

Engelse vertaling

Miller-Fisher syndrome

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met het Miller-Fisher syndroom. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

2 gedachten over “Syndroom van Miller-Fisher”

 1. Kuypers rene

  Ook ik heb het miller fisher’ in februari gekregen in spanje dubbel zien ben daar opgenomen 11 dagen hebben mij daar heel goed geholpen ben dan overgebracht maar belgie hem heden nog altijd last voor wandelen en spiers in armen zij nog wat gevoelloos ook last soms van slikken onder kaak ook wat gevoe

 2. Marion Keijzer

  Ik heb sinds 10 april Miller Fisher.
  Na 2,5 week in het ziekenhuis gelegen te hebben en een maand wezen revalideren ben ik weer 2 maanden thuis
  Ik gebruik gabapentine 300 mg met tramadol 3 x daags. En ventanil pleisters. Nu als ik stopte ventanil pleister dan komen vele pijn klachten weer terug ook wat mijn longen betreft. Heeft hier iemand ook last van. En hoe lang duurt deze ziekte en wat hou je er van over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven