Syndroom van May-Thurner

Bijgewerkt op 19 december 2020

Wat is het syndroom van May-Thurner?

Het syndroom van May-Thurner is een zeldzame aandoening die wordt veroorzaakt doordat een ader in het bekken wordt dichtgedrukt. Dit leidt tot zwelling en een zwaar gevoel in het been.

Hoe vaak komt het voor?

Het May-Thurner syndroom is een zeldzame aandoening. Er zijn geen exacte cijfers bekend over het voorkomen van deze aandoening. Wij schatten dat de aandoening jaarlijks bij enkele tientallen mensen in Nederland wordt vastgesteld. De meeste mensen zijn 25-50 jaar als de diagnose wordt gesteld. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak?

Bij mensen met het May-Thurner syndroom is de linker bekkenader (vena iliaca sinistra) ingeklemd tussen de rechter bekkenslagader (arteria iliaca dextra) en de wervelkolom. Hierdoor kan bloed niet goed afvloeien vanuit het linker been. Dit leidt tot stuwing in het linker been. Het gevolg is dat vocht vanuit de aders van het been in het onderhuidse bindweefsel ophoopt. Dit wordt oedeem genoemd.

Welke symptomen zijn er?

De ophoping van vocht in het linker been kan leiden tot:

  • zwelling van het linker been
  • gespannen of zwaar gevoel in het linker been
  • soms pijn in het linker been

Door de belemmerde afvloed van bloed vanuit het been richting het hart zal de bloeddoorstroming in het been afnemen. Hierdoor neemt de kans op het krijgen van trombose in het been toe.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld op grond van de klachten en de resultaten van beeldvormend onderzoek.

Wat is de behandeling?

Behandeling kan bestaan uit (1) adviezen, (2) compressietherapie met steunkousen en/of (3) het plaatsen van een stent in het betreffende bloedvat.

Adviezen

In eerste instantie zal meestal geprobeerd worden om de klachten te verhelpen met looptraining. Door veel te lopen zal de bloeddoorstroming in het been toenemen. Er ontstaan dan langzamerhand collaterale bloedvaten (omwegen) waarlangs het bloed weer gaat stromen.

Voor mensen met overgewicht is het van belang om af te vallen. Ook dit helpt de beknelling te verminderen en daardoor de bloeddoorstroming te verbeteren.

Synoniemen

Andere namen voor het syndroom van May-Thurner zijn May-Thurner syndroom, iliacaspoor, en bekkenspoor.

Engelse vertaling

May-Thurner syndrome, iliac vein compression syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven