Syndroom van Lown-Ganong-Levine

Bijgewerkt op 16 februari 2022 door Simpto.nl

Wat is het syndroom van Lown-Ganong-Levine?

Het syndroom van Lown-Ganong-Levine is een zeldzame aandoening waarbij een extra baan voor prikkelgeleiding over het hart loopt. Via deze baan bereiken prikkels de kamers van het hart eerder dan normaal. De prikkels omzeilen namelijk de gebruikelijk route van prikkelgeleiding via de zogenaamde AV-knoop. Het syndroom is genoemd naar de artsen Dr Bernard Lown, Dr William Francis Ganong, en Dr Samual Levine. Zij beschreven de aandoening in 1952 als eersten.

Hoe vaak komt het voor?

Het syndroom van Lown-Ganong-Levine is een zeldzame aandoening. Hoe vaak het precies voorkomt is niet bekend. Wij schatten dat de aandoening jaarlijks in Nederland bij zo’n 20-30 mensen wordt vastgesteld.

Wat is de oorzaak?

Het LGL-syndroom ontstaat doordat een extra prikkelgeleidingsbundel over het hart loopt. Prikkels vanuit de sinoatriale knoop (SA-knoop) lopen via deze bundel direct naar de kamers van het hart (ventrikels). Zo wordt de atrioventriculaire knoop (AV-knoop) omzeild. De SA-knoop activeert hierdoor direct de bundel van His. Waarom de prikkels deze afwijkende route door het hart nemen is niet goed duidelijk.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met het Lown-Ganong-Levine syndroom hebben vaak geen klachten. Soms is er sprake van hartkloppingen en/of een onregelmatige hartslag. Verder komt boezemfibrilleren (atriumfibrilleren) iets vaker voor bij mensen met dit syndroom.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met behulp van elektrocardiografie (ECG). Daarop is het PR-interval verkort.

Wat is de behandeling?

Mensen met het Lown-Ganong-Levine syndroom worden behandeld door een cardioloog. Behandeling bestaat uit het gebruik van geneesmiddelen tegen hartritmestoornissen (anti-aritmica). Wanneer anti-aritmica niet of onvoldoende werken kan een ingreep worden gedaan waarbij de overtollige prikkelgeleidingsbaan van het hart wordt uitgeschakeld. Dit wordt ablatie genoemd.

Synoniemen

Lown-Ganong-Levine syndroom, LGL-syndroom

Engelse vertaling

Lown-Ganong-Levine syndrome, LGL syndrome, Lown-Ganong-Levine pattern

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven