Syndroom van Löfgren

Wat is het syndroom van Löfgren?

Het syndroom van Löfgren is een vorm van sarcoïdose die leidt tot afwijkingen aan de huid en ontstoken gewrichten. De aandoening is genoemd naar de Zweedse longarts Dr Sven Halvar Löfgren (1910-1978).

Dr Sven Halvar Löfgren – naamgever van het syndroom van Löfgren – bron: Rijksarchief Zweden

Hoe vaak komt het voor?

Het syndroom van Löfgren komt voor bij 5-10% van de mensen met sarcoïdose.

Welke symptomen geeft het?

Het Löfgren-syndroom wordt gekenmerkt door huidafwijkingen, pijnlijke gewrichten en vergrote lymfeklieren op een röntgenfoto van de borstkas (X-thorax). De huidafwijkingen staan bekend als erythema nodosum en bestaan uit rode tot paarse ronde pijnlijke zwellingen, vaak op de onderbenen. Rond de gewrichten, met name de enkels en de polsen, kan sprake zijn van zwelling en roodheid.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de resultaten van bloedonderzoek, en de bevindingen bij beeldvormend onderzoek.

Bloedonderzoek

In het bloed zijn de zogenaamde ontstekingsparameters verhoogd. Dat betekent een verhoogde bloedbezinkingssnelheid en een verhoogd CRP gehalte.

Beeldvormend onderzoek

Op een röntgenfoto van de borstkas of een CT-scan van de borstkas zijn vergrote lymfeklieren zichtbaar tussen de longen.

Wat is de behandeling?

Het syndroom van Löfgren wordt meestal behandeld met pijnstillers. Soms worden corticosteroïden, zoals prednison, voorgeschreven.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven