Syndroom van Löffler

Bijgewerkt op 22 augustus 2022

Wat is het syndroom van Löffler?

Het syndroom van Löffler is een aandoening waarbij een bepaald soort witte bloedcellen zich ophoopt in de longen als reactie op een infectie met wormen of andere parasieten. Dit kan leiden tot klachten als piepende ademhaling, kortademigheid en koorts. De aandoening is genoemd naar de Zwitserse arts Dr Wilhelm Löffler (1887-1972). In 1932 beschreef hij meerdere gevallen van de aandoening. Eerder al was de aandoening door een andere arts beschreven.

Wat is de oorzaak?

Het Löffler syndroom wordt veroorzaakt door een infectie met parasieten, met name wormen. Voorbeelden zijn ascariasis, strongyloïdiasis en een dirofilariase (infectie met Dirofilaria immitis).

Welke symptomen geeft het?

Het Löffler-syndroom man de volgende klachten en ziekteverschijnselen geven:

De symptomen kunnen worden uitgelokt door blootstelling aan bepaalde allergenen of door gebruik van bepaalde geneesmiddelen en houden meestal zo’n twee tot drie weken aan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten, bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek is het gehalte van een bepaald soort witte bloedcellen flink verhoogd. Het gaat om de zogenaamde eosinofiele granulocyten, of kortweg eosinofielen. Een verhoging van het aantal eosinofielen wordt eosinofilie genoemd.

Beeldvormend onderzoek

Op een röntgenfoto van de borstkas (X-thorax) wordt vaak een verdichting (infiltraat) in de longen gezien.

Engelse vertaling

Löffler’s syndrome, Loeffler’s syndrome, tropical eosinophilia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven