Syndroom van Klüver-Bucy

Bijgewerkt op 20 januari 2022

Wat is het syndroom van Klüver-Bucy

Het syndroom van Klüver-Bucy is een aandoening waarbij bepaalde psychische symptomen optreden ten gevolge van afwijkingen in een bepaald deel van de hersenen. De aandoening is genoemd naar Dr Heinrich Klüver en neurochirurg Dr Paul Bucy. Zij deden in de jaren ’30 van de 20ste eeuw onderzoek naar deze aandoeningen bij rhesusapen.

Wat is de oorzaak?

Het Klüver-Bucy syndroom wordt veroorzaakt door aantasting van een bepaald deel van de hersenen. Het gaat om de binnenzijde van de zogenaamde temporaalkwab van de hersenen. Deze kan op verschillende manieren aangetast worden, bijvoorbeeld door ontsteking van de hersenen, herseninfarct, hersentumor, hersenbloeding of een operatie aan de hersenen.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen optreden bij mensen met het Klüver-Bucy syndroom:

  • eetbuien
  • voorwerpen in de mond stoppen
  • hyperseksualiteit
  • dociel gedrag
  • visuele agnosie
  • vergeetachtig

Wat is de behandeling?

Er bestaat geen behandeling waarmee het syndroom van Klüver-Bucy genezen kan worden. De behandeling is daarom gericht op de symptomen die zich voordoen. Artsen spreken dan van ‘symptomatische behandeling‘. Voorbeelden van geneesmiddelen die worden voorgeschreven om de hyperseksualiteit te onderdrukken zijn carbamazepine en leuproreline. Ook worden regelmatig geneesmiddelen tegen psychische aandoeningen, zoals antidepressiva en antipsychotica, voorgeschreven.

Engelse vertaling

Klüver–Bucy syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven