Syndroom van Kiloh-Nevin

Wat is het syndroom van Kiloh-Nevin?

Het syndroom van Kiloh-Nevin is een aandoening waarbij een zenuw in de onderarm is aangetast. Het gaat om de zogenaamde ‘nervus interosseus anterior’. Dat is een zijtak van de nervus medianus (middelste armzenuw). De aandoening kan leiden tot pijn in de onderarm en minder kracht in duim en wijsvinger.

De aandoening is genoemd naar twee artsen, de Australische arts Dr Leslie Gordon Kiloh (1917-1997) en de Engelse neuroloog Dr Samuel Nevin (1905-1979). Zij beschreven de aandoening als eersten in 1952. De medische naam voor het Kiloh-Nevin syndroom is nervus interosseus anterior syndroom of interosseus anterior syndroom.

Welke symptomen geeft het?

De meeste kenmerkende klachten zijn:

  • pijn in de onderarm
  • minder kracht in de duim en de wijsvinger
    • moeite om het gewricht van de duim te buigen; hierdoor wordt het bijvoorbeeld lastig om een aansteker aan te steken;
    • moeite om de toppen van duim en wijsvinger tegen elkaar te drukken om het ‘OK’-teken te maken; hierdoor wordt het bijvoorbeeld lastig om een munt van tafel op te pakken.

Wat is de oorzaak?

Het Kiloh-Nevin syndroom wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van de betreffende zenuw. Soms ontstaan de klachten door een beknelling of verwonding van de zenuw.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan met een aantal testjes achterhalen dat er sprake is van aantasting van de betreffende zenuw.

Heel kenmerkend is dat mensen met deze aandoening moeite hebben om de toppen van duim en wijsvinger stevig tegen elkaar aan te drukken. De arts kan dit testen door de patiënt te vragen met de duim en wijsvinger een rondje te maken (‘OK’-teken) en daarbij duim en wijsvinger stevig tegen elkaar te drukken.

syndroom van Kiloh-Nevin - verminderde pincetgreep
mensen met het Kiloh-Nevin syndroom hebben moeite met het maken van het ‘OK’-teken (bron: NicP)

Vervolgens probeert de arts met zijn/haar wijsvinger het ‘rondje’ van de patiënt open te trekken. Als dit makkelijk lukt is er sprake van zwakte van spiertjes die door de nervus interosseus anterior worden geprikkeld.

Vaak zal beeldvormend onderzoek worden aangevraagd om oorzaken van beknelling van de zenuw op te sporen. Dat kan met behulp van echografie of een MRI-scan.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Soms zal de arts besluiten het beloop af te wachten. Het kan namelijk zijn dat de aandoening met rust vanzelf overgaat. Ook kan de arts besluiten ontstekingsremmende geneesmiddelen voorschrijven, zoals NSAID’s of corticosteroïden. Als er sprake is van een beknelling van de zenuw kan de arts besluiten dat een operatie de beste behandeling is. Tijdens de operatie wordt de beknelling opgeheven.

Synoniemen

Andere namen voor het syndroom van Kiloh-Nevin zijn Kiloh-Nevin syndroom, interosseus anterior syndroom, N. interosseus anterior syndroom en nervus interosseus anterior syndroom.

Engelse vertaling

Kiloh-Nevin syndrome, anterior interosseus syndrome, anterior interosseus nerve syndrome, AIN syndrome

Verder lezen / Referenties

  • LG Kiloh en S Nevin, ‘Isolated neuritis of the anterior interosseous nerve.’, gepubliceerd in de British Medical Journal van 1952, 1: pagina’s 850-851.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven