Syndroom van Gougerot-Blum

Bijgewerkt op 13 oktober 2023

Wat is het syndroom van Gougerot-Blum?

Het syndroom van Gougerot-Blum is een zeldzame aandoening van de huid die leidt tot bruinrode tot paarse bultjes die samenvloeien tot grotere plekken. De medische term voor het Gougerot-Blum syndroom is purpura pigmentosa lichenoïdes. De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De aandoening is genoemd naar de Franse dermatologen (huidartsen) Dr Henri Gougerot (1881-1955) en Dr Paul Blum (1878-1933). Zij beschreven de aandoening in de medische literatuur in 1925.

Dr Henri Gougerot - naamgever van het syndroom van Gougerot-Blum
Dr Henri Gougerot – naamgever van het syndroom van Gougerot-Blum – bron: astro.com

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van het Gougerot-Blum syndroom is onbekend.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • bultjes
    • bruinrood tot paars van kleur
    • vloeien samen tot grotere plekken
    • bultjes jeuken vaak
    • bultjes beginnen meestal op de benen en verspreiden zich daarna over het lichaam

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De huidarts (dermatoloog) kan de diagnose vermoeden op grond van het aspect van de huidafwijkingen. Om de diagnose te bevestigen wordt een huidbiopsie gedaan. Daarbij wordt een stukje huid uit een huidafwijking geprikt. Dit wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Hierbij worden kenmerkende afwijkingen gezien.

Engelse vertaling

Gougerot–Blum syndrome


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met het Gougerot-Blum syndroom.

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven