Syndroom van Frey

Bijgewerkt op 30 november 2021

Wat is het syndroom van Frey?

Het syndroom van Frey is een goedaardige aandoening van één van de zenuwen van het gezicht waarbij overmatig zweten optreedt van de huid vóór het oor. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen en net zo vaak bij mannen als bij vrouwen.

Het Frey-syndroom is genoemd naar de joodse neurologe Dr Lucja Frey. Zij werd geboren in 1889 in Lviv (Lemberg), in het huidige Oekraïne. Zij stierf waarschijnlijk in 1943 in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Frey beschreef het ziektebeeld uitgebreid in een artikel in een medisch tijdschrift in 1923. Zij noemde de aandoening ‘auriculotemporaal syndroom’. Eerder was de aandoening al beschreven door de poolse arts Dr Baillarger.

Dr Lucja Frey (1889-1943) - naamgeefster van het syndroom van Frey
Dr Lucja Frey (1889-1943) – naamgeefster van het syndroom van Frey – bron: Laryngoscope

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten treden op aan de huid vóór het oor:

  • Overmatig zweten op de wang (net voor het oor)
    • vooral tijdens of vlak na het eten of bij denken aan eten
  • Roodheid van de wang
  • Soms pijn aan de wang
  • Soms kippevel op de wang

Wat is de oorzaak?

Het syndroom van Frey wordt vooral gezien na operaties of verwondingen aan de speekselklier.

Wat is het beloop?

Meestal nemen de klachten na verloop van tijd af. In sommige gevallen zullen de klachten vanzelf helemaal verdwijnen. In ernstige gevallen is behandeling noodzakelijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan vaak al worden gesteld op grond van de klachten. Eventueel kunnen de klachten worden uitgelokt door de patiënt op een schijfje citroen te laten bijten. Dit geeft vrijwel direct transpiratie op de wang.

Met de onderstaande testen wordt de uitscheiding van zweet bepaald. Dit kan helpen bij het stellen van de diagnose.

  • Proef van Minor: de huid wordt vochtig gemaakt met een suspensie van alcohol, jodium en olie; er wordt gewacht totdat de huid droog is; vervolgens wordt de huid bedekt met zetmeelpoeder; met behulp van citroensap wordt de speekselklier geprikkeld; wanneer overmatige zweten optreedt zal het zetmeelpoeder blauwzwart verkleuren.
  • Meting van de huidweerstand: dit gebeurt met een bepaald apparaatje; hoe vochtiger de huid hoe lager de weerstand.

Wat is de behandeling?

Mensen met het Frey-syndroom worden meestal behandeld door de huisarts of de kaakchirurg. Vaak is echter geen behandeling nodig omdat de klachten vanzelf minder worden. De afscheiding van zweet kan worden tegengegaan door ter plaatse op de huid een oplossing van glycopyrronium of scopolamine (3%) aan te brengen. Soms wordt behandeld met botuline-injecties. In ernstige gevallen kan een operatie worden overwogen.

Andere talen

Engelse vertaling

Frey’s syndrome, Baillarger’s syndrome, Dupuy’s syndrome, auriculotemporal syndrome, Frey-Baillarger syndrome, gustatory sweating syndrome

Synoniemen

Andere namen voor het syndroom van Frey zijn Frey-syndroom, auriculotemporaal syndroom, nervus auriculotemporalis-syndroom, neuralgie van de nervus auriculotemporalis, auricularis magnussyndroom, hyperhydrosis parotidea masticatoria, hyperhydrosis faciei en syndroom van Dupey.

Verder lezen / Referenties

Scroll naar boven