Syndroom van Fraley

Wat is het syndroom van Fraley?

Het syndroom van Fraley is een aandoening waarbij een deel van de nier wordt afgekneld door bloedvaten. Hierdoor kunnen klachten ontstaan en afwijkingen aan de nier. De medische naam voor het syndroom van Fraley is ‘calix superior syndroom’.

Het syndroom is genoemd naar de Amerikaanse uroloog Elwin E. Fraley die de aandoening in 1966 voor het eerst beschreef.

syndroom van Fraley
Dr. Elwin E. Fraley

Welke symptomen geeft het?

Het Fraley-syndroom kan een vervelend of zeurend gevoel in de zij geven. Soms is er sprake van pijn in de zij. De afwijking komt vooral aan de rechter nier voor. De klachten zitten daarom ook meestal rechts.

Hoe vaak komt het voor?

Het Fraley-syndroom is een zeer zeldzame aandoening. De diagnose wordt in Nederland misschien een paar keer per jaar gesteld.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door middel van beeldvormend onderzoek, bijvoorbeeld echoscopie van de nier. Hierbij is een verwijding van de bovenste nierkelk te zien.

Bij wie komt het syndroom van Fraley voor?

Het syndroom van Fraley kan in principe bij iedereen voorkomen. Het wordt iets vaker gezien bij mensen die een zogenaamde ‘wandelende nier‘ hebben.

Wat is de behandeling van het syndroom van Fraley?

Het syndroom van Fraley kan worden behandeld door middel van een operatie. Bij deze operatie worden de bloedvaten die de beknelling veroorzaken omgelegd. Een operatie wordt alleen gedaan als er serieuze klachten zijn.

Engelse term

Fraley syndrome

ICD-10 code

Synoniemen

calix superior syndroom, Fraley-syndroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven