Syndroom van Eagle

Bijgewerkt op 27 september 2022

Wat is het syndroom van Eagle?

Het syndroom van Eagle – of ‘Eagle syndroom’ – is een aandoening waarbij een botuitsteeksel van het slaapbeen is vervormd, vergroeid of verkalkt. Het gaat om de zogenaamde ‘processus styloideus’. Het syndroom is genoemd naar de amerikaanse KNO-arts Dr Watt W. Eagle die de aandoening in 1937 voor het eerst beschreef.

Eagle syndroom
Dr Watt Eagle (1898-1980)

Welke symptomen geeft het?

Het vervormde botje kan tegen zenuwen of bloedvaten drukken. Dat kan verschillende klachten geven, zoals het gevoel alsof er iets in de keel zit, keelpijn, moeite met slikken en oorpijn. Soms worden de klachten erger bij bewegen of draaien van het hoofd, of bij het wijd openen van de mond. Soms ontstaan de klachten na een operatie aan de keel of de hals, bijvoorbeeld het ‘knippen’ van de amandelen (tonsillectomie).

Het Eagle-syndroom kan de volgende klachten veroorzaken:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op een röntgenfoto van de hals is het botje zichtbaar. Meestal kan worden vastgesteld dat het botje langer is dan normaal, of dat het verkalkingen bevat.

Op een speciale 3D-CT-scan hieronder zijn de verlengde processi styloïdei uitgelicht.

syndroom van Eagle
Bron: Dr David Cuete

Hoe vaak komt ’t voor?

Het Eagle-syndroom komt niet veel voor. Jaarlijks wordt het Eagle-syndroom bij zo’n 250 mensen in Nederland vastgesteld.

Wat is de behandeling?

Pijnklachten kunnen in eerste instantie met pijnstillers (analgetica) worden behandeld. Bij aanhoudende klachten kunnen de botuitsteeksels met een operatie worden ingekort of verwijderd.

Engelse term

Eagle syndrome, Eagle’s syndrome

ICD10-code

M77.9

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met het syndroom van Eagle. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

59 gedachten over “Syndroom van Eagle”

 1. Ben 5j geleden geopereerd door prof Van der Poorten in het UZ Leuven aan het Eagle Syndroom. (Via de hals). Mocht dezelfde avond nog naar huis en heb nergens last van gehad
  Na 3 m. was ik volledig klachtenvrij.

 2. Beste allen
  Na 3 maanden met klachten al oorpijn ,keelpijn en geur vermindering ben ik naar de KNO arts geweest en deze mevrouw stelde vast dat er niets aan de hand was maar zag dat ik forse pijn had ik ben ik de dag erna doorverwezen naar de kaakchirurg en deze stelde dus het syndroom van Eagle vast vandaag 5 dagen later fysiotherapie gestart om spieren gewrichten los te maken zodat er meer plek vrij komt en soepel word en pijnstilling uiteraard …operatie zou een oplossing in de toekomst kunnen zijn maar het groeit toch ook weer aan .
  Dus op 3 maanden tijd wel een oorzaak en een behandeling gestart …niet slecht voor Nederland……ik ben positief …want ach wat moet je anders

 3. Stella Map Schonewille

  Ik word morgen 12-9-2022 geopereerd beide zijden in Heerlen Nederland.
  Zal jullie op de hoogte houden

  1. Stella Map Schonewille

   Hoi hier ben ik dan .
   Maandag 12-09-2022 geopereerd aan eagle syndroom. Vandaag is het donderdag 15-09-2022
   Ik kan nog niks eten alleen soep zonder vezels,veel last van zware hoofdpijn,ook symptomen zoals zware kaakontsteking, suizen in oren,steken door oren en door oog heb ik nu nog erger. Daarvoor werd ik geopereerd.
   Beide zijde weggehaald,linkerkant zat stevig vast ongeveer 3.5 cm lengte.rechterkant daar waar ik ook altijd de meeste pijn had was 4 cm lengte.
   Hoop over 10 dagen dat alles weg is. Dit voor nu houd jullie op de hoogte. Want nergens staat iets beschreven over hoe het is na de operatie. Gr Stella

   1. Beste Stella, ik ben erg geïnteresseerd hoe hrt verder herstel verloopt. Hou je ons op de hoogte? Veel dank en goede moed

    1. Stella Map Schonewille

     Hallo
     Ik ben nu 13 dagen verder na operatie eagle syndroom.
     Kan nog heel slecht slikken,blijft in keel hangen kleinste stukje eten dus alleen maar soep en pudding.voor de rest operatie perfect gegaan wel de pijn blijft maar dat komt door operatie. Nergens blauw in nek of gezicht geweest ,dus alleen maar hopen dat de stem terug komt en ik weer snel eten kan. Dit was mijn update gr Stella

    2. Goedemorgen

     Ik heb na mijn operatie ongeveer 2 jaar geleden nog veel last na dat ze niet 1 maar 2 botten hebben verwijderd en 4 dagen in het ziekenhuis. Heb ik zeker een ruim een jaar geen gevoel gehad aan de onderkant van mijn kin en de zijkant van mij gezicht. Ook heb ik nog steeds last van mijn oren,slikken doet nog steeds pijn en gapen is ook niet van.
     Nu dat er een prachtige litteken zit in mijn hals doet die erg veel pijn. Over de jeuk maar niet gesproken. Soms slaat mijn nek opslot en kan hem dan even niet bewegen. Ik heb constant een trek gevoel in mijn nek. En het doet gewoon zeer. Aan de andere kant hebben ze ook een botje gezien maar nee ik laat hem zitten. De pijn die ik nu heb na de operatie is bijna meer pijnlijker dan voor de operatie. Veel sterkte allemaal.

  2. Stella Map Schonewille

   Hallo
   Ik ben nu 13 dagen verder na operatie eagle syndroom.
   Kan nog heel slecht slikken,blijft in keel hangen kleinste stukje eten dus alleen maar soep en pudding.voor de rest operatie perfect gegaan wel de pijn blijft maar dat komt door operatie. Nergens blauw in nek of gezicht geweest ,dus alleen maar hopen dat de stem terug komt en ik weer snel eten kan. Dit was mijn update gr Stella

  3. Hoi Stella, wie heeft de diagnose bij jou gesteld? Ik heb alle klachten vh syndrome maar geen arts die hier verstand van heeft tot nu toe. En hoe is de diagnose gesteld? Foto/ scan ?
   Groet, Mabel

   1. Stella Map Schonewille

    Marbel ben nu jaar verder op 22 september 2022 geopereerd. Mijn stem heb ik nog niet terug ze zijn erachter gekomen via scan. Geen beelden van.
    Alleen nu sinds 5 dagen heb ik dezelfde pijnen en zit dit midden in de nacht te tikken omdat ik op google wilde kijken of het opnieuw kan aangroeien veel pijn nu. Gr

  4. Ik heb ook eagelsyndroom. En ik krijg voor mijn klachten pijn bestrijding .met injecties .. het neemt de kwaal niet weg .. en mijn vraag is … hoelang mogen ze deze injecties geven .. en ook mij gebid word slecht steeds ontstekingen .hoort dit ook bij Eagel syndroom? Gr bvd Marian

  5. wie was de chirurg die je heeft geopereerd als ik dit maf vragen
   Hebben ze geopereerd via de mond op via de buitenkant

  1. Ik heb ook al jaren last van veel slijm , eigenlijk de hele dag door . In 2019 ben ik geopereerd van eagle syndroom en hoopte dat dit nadien wat zou beteren maar het is nogsteeds hetzelfde .

 4. Goedemiddag,
  Kan het zijn dat mensen met dit syndroom bij het dragen van een hoortoestel altijd pijn hebben?

 5. goedeavond,

  kun je mij aub vertellen wat precies jou klachten waren. IK heb sinds het verwijderen van mijn tonsillen, erg veel last van drukkend zeurend gevoel in mijn linker keel, oor en slaap. het gevoel is soms zo erg dat het mij belemmert in mijn functioneren.
  Hoe verliep het herstel na de operatie? Ik hoor graag van je

 6. Beste ik ben al ruim 2 jaar met pijn mond kaak hals uitstralend naar borst linker arm oorsuis Rotterdam Erasmus nu scan gemaakt met vermoede egale syndroom ook spuitbgehad hielp niet ben erg bebouwd strotehoofd word dicht geknepen erg veel pijn 18 kilo afgevallen zijn deze klachten bekend verhaal voor jullie ook pijn achter op rug kan slecht eten hoor graag reactie

 7. Josephina de koster

  Iemand ervaring met dr bonte in UZ Gent? Heeft die ervaring met het eagle syndroom?bij eventuele operatie, hoelang duurt het herstel?

  1. Praet Arlette

   Beste,
   Ik was in behandeling in Uz Gent bij dr Bonte.
   Heb eagle syndroom dus verkalking aan beide kanten van ligament tongbeen.
   Zou in Gent hiervan geopereerd worden.Maar hebben enkel amandel weggenomen.
   Heb verder gezocht.1 kant reeds geopereerd door dr Rasschaert neurochirurg in Bornem.
   Nu 22 juli zal hij de andere kant opereren.Heb vooral slik/passageklachten.
   Mvg Arlette Praet

 8. Arlette Praet

  Beste ,
  Ik sukkel reeds 18 maanden met slikproblemen. Deze week naar UZ Gent geweest bij dr Bonte. Ook vermoeden van processus styloideus = eagle syndroom. Eind nov scan in 3 D. Benieuwd.

 9. jannssens christine

  Beste,ik sukkel al 1 jaar een half ,niemand die het vind vandaag hoop ik het te weten 3 d scan in sint Lucas ,vermagerd 7 kg pijn in mijn hoofd en hals alles rechts ,kom er zot van alle dagen op staan met pijn ,heb reuma en artrose maar da heeft er volgens mij niets met te maken ,ook al verschillende pikeuren gehad rechts met cortisone ,lang zelf medrol genomen ,steiging van w b c ,en monocyten ,geopereerd geweest Diablo rechts in december ,juist het zelfde maakt niets uit ,alle vele mr en scans gehad maar vinden de oorzaak niet ,wie kan mij helpen aub voor advies bij een goeie dokter die het eindelijk zal vinden ,heb ook trapezes syndroom rechtse schouder ,mijn klachten verergeren altijd maar ,ook maandag weg gevoerd geweest ik zag nie meer uit mijn rechtse oog ,er komen steeds nieuwe klachten bij ,zot kom ik ervan al ook verschillende sessie had met pikeuren voor de pijn weg te nemen ,niets helpt ook kini enz

  1. janssens christine

   Beste,ik loop er al 1 jaar een half mee ,niemand die het vind ik hoop vandaag in sint Lucas Gent ,vandaag 3 d scan ben benieuwd

 10. Wie weet er in Belgie een goede chirurg zitten voor een operatie .
  Ze hebben zojuist ontdekt dat ik het eagle syndroom heb .

 11. Ik heb al 11 jaar het syndroom van Eagles.
  Mijn stomatoloog verwees me door naar een kinesist die manuele therapie toepaste en die gespecialiseerd is in kaak en halsaandoeningen.
  In het begin was het vrij intensief 3 keer per week. Hals en Thoracale wervels losmaken . Nadien afgebouwd tot 1 keer om de 6 weken en alleen nog maar de wervelkolom losmaken.
  Klachtenvrij .
  De kinesist zegt dat het aangeboren is maar omdat we wat minder recht lopen met de jaren, moeten we ons hoofd steeds meer omhoog richten. Dat geeft spanning en doet geen goed voor iemand met Eagles.
  Toch het proberen waard. Bovendien is het zalig om elke 6 weken eens losgemaakt te worden.

  1. Ik ben in 2011 ook geopereerd aan het eagle syndroom. Via de binnenkant van mijn mond. Ik had voor de operatie heel veel klachten en ik was 12 kilo afgevallen. Ziekenhuizen plat gelopen , de artsen zeiden dat het tussen me oren zat. Maar na lang zoeken ben ik bij een goeie arts terecht gekomen en die ondekte het meteen. Ik moet zeggen dat 8 van de 10 klachten zijn afgenomen, alleen heb ik toch aan de linkerkant waar het bot groeide nog elke dag wat last. Soms stekende pijnen. Last van 1 oor en binnenkant links in me mond bij me tonsil raar gevoel. Ik kan het niet beschrijven hoe het voelt is wel mee te leven. Zijn er mensen die geopereed zijn aan het eagle syndroom. Ik wil heel graag in contact komen met degene , om de ervaringen uit te wisselen.

   1. Beste
    Ik ben ook geopereerd. Ik was de eerste in Belgie in 2002. In het UZ Gent. Zeer tevreden. In 2011 de tweede keer. Helemaal hersteld. Ik moet wel zeggen dat ik vrees dat dit weer verder groeit

   2. Arlette Praet

    Beste ,
    Ook eagle. Waar ben jij geopereerd ?
    Veel last maar het ergste is mijn slikprobleem. Eet enkel vloeibaar. 15 kg vermagerd.
    Graag meer info.
    MVG

  2. Welke kinesist is dit? Ik heb waarschijnlijk ook het eagle syndroom . Eind Jan naar het Erasmus maar ik wil graag 2 sporen inzetten. Gr Mabel.

  3. Hoe maken ze de wervels los bij een kinesist ?

   Welke ging jij naar toe?

   Durf eigenlijk niemand aan mijn nek te laten zitten. Maar heb ondraaglijke pijn…

 12. Van triel karien

  Heb al 3 jaar het eagelsyndroom,heel veel drukkende pijn,nu iets onder controle,wel veel medicatie

 13. Pia Burrick

  Ook bij mij is er Eagle vastgesteld maar dokters blijven de diagnose omzeilen, wellicht omdat ze niet weten hoe het aan te pakken. De pijn en de permanente druk op mijn gezicht zijn er nu al zeker zes maanden, het oorsuizen maakt me gek en niets smaakt nog. 8 kilo afgevallen..
  Kan er iemand reageren of mij advies geven over behandeling in België?

  1. beste,
   ik ben in eind 2015 geopereer van het syndroom aan de rechterkant in het sint Lucas ziekenhuis ,door Dr Alessi ben zeer tevreden geweest een 3 maanden herstel.Na twee dagen geen druk meer in het hoofd.De operatie gebeurd via de hals maar litteken hersteld mooi. Eind dit jaar terug operatie van het syndroom aan linkerkant.
   vriendelijke groeten

   1. Van triel karien

    Hallo,mag ik vragen of de operatie langs buiten de hals gebeurt is,en hoelang moest je in de kliniek blijven?

   2. Arlette Praet

    Beste ,
    Ik heb ook eagle. Is dit in Gent geopereerd ? Mijn grootste klachten zijn slik/passageproblemen ?
    Alessi enkel in St Lucas ?
    mvg

  2. Van triel karien

   Ja,verdomde ziekte,al alle medicatie gehad in st lukas, ga nu na uz gent,en daar doen ze meer moeite om alles te proberen,wa schrik van de operatie omdat het toch bij alle zenuwen licht he

   1. Beste,
    Ik vrees in hetzelfde schuitje te zitten. Men raad mij ook aan naar UZ Gent te gaan maar weet niet precies bij welke specialiteit/dokter ik hiervoor moet zijn. Is zo’n zeldzaamheid dat iemand met ervaring moeilijk te vinden is. Kunt u mij verder helpen & hoe is het ondertussen met u gesteld?

    bedankt,

    jurgen

    1. Van triel karien

     Weer veel last,nu morfine en heel ziek van,ken iemand die opereert in Gent en is heel goed,dus ga het risico nemen

    2. Van triel karien

     Ik ga niet meer na uz,sturen u van de kast na de muur,weer andere medicatie,en voor operatie ga ik bij dr allesi,

  3. Beste
   Ik ben twee maal in UZ Gent geopereerd door professor van de hals chirurgie. Zijn naam ontglipt mij. Hij is de oudste van de afdeling
   In 2002 links langs de mond in 2011 rechts langs de buitenkant.

  1. Ik ben 11 maart 2016 door dokter Langeveld in het LUMC ziekenhuis in Leiden aan dit syndroom geopereerd . Operatie heeft mij van alle klachten afgeholpen . Het duurde wel een half jaar voor ik de plaats van de operatie niet meer voelde. Maar nu ben ik bijna vergeten wat ik voor de operatie voelde. Helemaal gelukkig!

   1. Hallo Lia bij mij is in 2014 ook het Eagle syndroom vast gesteld. En ik zou ook door dokter Langeveld geholpen kunnen worden, als mijn klachten erger zouden worden.Mijn vraag aan jou is zou je mijn iets meer kunnen vertellen hoe jou operatie is verlopen , en wat jou klachten precies waren voor de operatie, en ben je aan de zijkant van je hals geopereerd of via je mond. Vriendelijke groeten Alie

    1. Beste
     In 2002 ben ik aan de linkend geopereerd langs de mond
     In 2011 aan de rechterkant langs de buitenkant. Herstel na de tweede verliep vlekkeloos. En is aan te raden.

     1. Arlette Praet

      Waar ben je geopereerd ?
      Heb ook eagle. Hoofdklacht is slikprobleem.
      Graag wat meer info.
      MVG

  2. In 2011 is bij mij eagle vast gesteld, ben geopereerd door Prof De Ridder, alle symptomen zijn verdwenen na 6 jaar maar mijn pulserende tinnitus is wat afgezwakt maar gebleven, nochtans werd voorspeld dat deze ook volledig zou verdwijnen, nog iemand gelijkaardig ervaring?

   1. Prof. De Ridder heeft bij mij gedacht aan Eagle syndroom. Op 8/08/2019 zie ik hem terug.
    Ben bang voor operatie, maar zoveel klachten al zoveel jaren dat ik hoop op verlichting. Waar heeft Prof. De Ridder Dirk jou geopereerd? Ben je erg tevreden? Is operatie langs binnenkant of buitenkant uitgevoerd? Veel pijnklachten na operatie? Herstelverloop?

   2. Hoi Max, in welk ziekenhuis werkt professor de Ridder. Heeft die arts al veel eaglesydroom operaties gedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven