Syndroom van Déjerine-Roussy

Wat is het syndroom van Déjerine-Roussy?

Het syndroom van Déjerine-Roussy is een aandoening die ontstaat ten gevolge van een bloeding of infarct in de thalamus, een bepaald deel van de hersenen. Dit leidt tot pijn en gevoelsstoornissen. Daarom wordt het ook wel ’thalamus pijnsyndroom’ genoemd.

Wat is de oorzaak?

Het syndroom van Déjerine-Roussy wordt veroorzaakt door een beroerte ten gevolge van een herseninfarct of een hersenbloeding in de thalamus.

Synoniemen

Andere namen voor het syndroom van Déjerine-Roussy zijn Déjerine-Roussy sydroom en thalamus pijnsyndroom.

Welke symptomen geeft het?

Het syndroom van Déjerine-Roussy kan tot de volgende klachten leiden:

De klachten zitten aan één kant van het lichaam, namelijk aan de andere kant van het lichaam als waar de bloeding of het infarct in de hersenen heeft plaatsgevonden. Dus als de afwijking in de linker hersenhelft zit zullen de klachten aan de rechterkant van het lichaam zitten.

Wat is de behandeling?

De pijn en gevoelsklachten die optreden reageren over het algemeen niet op behandeling met gewone pijnstillers. De klachten worden daarom meestal behandeld met zwaardere pijnstillers, zoals opiaten. Ook worden geneesmiddelen tegen depressie (antidepressiva) en geneesmiddelen tegen epilepsie (anti-epileptica) gebruikt tegen de pijnklachten.

Andere talen

Engelse vertaling

Dejerine–Roussy syndrome, thalamic pain syndrome

Verder lezen / Referenties

Plaats een reactie