Syndroom van Chilaiditi

Wat is het syndroom van Chilaiditi?

Het syndroom van Chilaiditi is een zeldzame aandoening waarbij een deel van de dikke darm (en soms ook een deel van de dunne darm) zich tussen de lever en het middenrif bevindt. Bij sommigen komt dit tijdelijk voor, bij anderen is het permanent. Het syndroom is genoemd naar de griekse radioloog Dr Dimitrios Chilaiditi. Hij beschreef de aandoening als eerste in 1910. De medische term voor het Chilaiditi-syndroom is ‘hepatodiafragmatische interpositie’.

Welke symptomen geeft het?

Het syndroom van Chilaiditi geeft vaak helemaal geen klachten. Soms leidt deze aandoening tot buikpijn, darmkrampen, verstopping, misselijkheid, braken, diarree of vermagering. Prikkeling van het middenrif kan leiden tot hoesten. Het gaat dan om een ‘droge hoest‘ (zonder opgeven van slijm). De klachten gaan vaak vanzelf weer over.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van het syndroom van Chilaiditi is niet precies bekend. Mogelijk heeft het te maken met een nogal beweeglijke dikke darm. Maar ook veel lucht in de darm kan ertoe leiden dat de darm zich naar boven beweegt, als het ware gaat ‘drijven’ op de overige buikinhoud. Lucht in de dikke darm kan voorkomen bij aërofagie en winderigheid.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Röntgenfoto van de borst: Hierop is lucht zichtbaar onder het middenrif. Dit is lucht dat zich in de dikke darm bevindt. Normaal gesproken bevindt de dikke darm zich onder de lever.

Andere talen

Engelse vertaling

Chilaiditi syndrome, Chilaiditi’s syndrome, hepatodiaphragmatic interposition of the colon

Synoniemen

hepatodiafragmatische interpositie van het colon, interpositie van de flexura coli dextra tussen lever en diafragma

Verder lezen / Referenties

  • D Chilaiditi, ‘Zur Frage der Hepatoptose und Ptose im Allgemeinen im Anschluss an Drei Fälle von Temporärer, Partieller Leberverlagerung. Fortschritte auf dem Gebiete der Röntgenstrahlen und der Nuklearmedizin’ Ergänzungsband. 1910; 16: pagina’s 173-208.
  • KJ van Everdingen en MAM Feldberg, ‘Diagnose in beeld (60)‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Medische vignetten’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 20 oktober 2001; 145(42).
Scroll naar boven