Syndroom van Charles Bonnet

Bijgewerkt op 20 januari 2022

Wat is het syndroom van Charles Bonnet?

Het syndroom van Charles Bonnet is een aandoening waarbij men dingen ziet die er niet zijn. Dit worden schijnbeelden of visuele hallucinaties genoemd. Dergelijke hallucinaties komen ook voor bij bepaalde hersenziekten, maar bij mensen met het Charles Bonnet syndroom is daar geen sprake van. Wel zijn de meeste mensen met dit syndroom slechtziend. Het syndroom is genoemd naar de Zwitserse onderzoeker Charles Bonnet (1720-1793). Hij beschreef de aandoening als eerste.

Hoe vaak komt ’t voor?

Het syndroom van Charles Bonnet komt vaak voor, vooral bij oudere mensen die slecht zien of zelfs helemaal blind zijn. Hoeveel mensen dit soort drogbeelden zien is niet precies bekend, maar mogelijk gaat het om tienduizenden.

Welke symptomen geeft het?

Visuele hallucinaties (schijnbeelden) is het voornaamste en vaak het enige symptoom van het Charles Bonnet syndroom. Soms zijn er nog bijkomende symptomen, zoals bijvoorbeeld het zien van lichtflitsen.

Wat is de behandeling?

Het syndroom van Charles Bonnet hoeft niet te worden behandeld. Het is een onschuldig fenomeen. Mensen met dit syndroom kunnen dus gerustgesteld worden. De drogbeelden verdwijnen vanzelf. Wel kunnen ze op een later tijdstip weer terugkomen.

Synoniemen

Charles Bonnet-syndroom

Engelse vertaling

Charles Bonnet syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven