Syndroom van Brown

Bijgewerkt op 22 november 2022

Wat is het syndroom van Brown?

Het syndroom van Brown is een aandoening van de oogspieren. Bij dit syndroom is het oog niet goed in staat om omhoog en naar binnen te draaien. Deze aandoening kan aan één oog of aan beide ogen voorkomen.

De aandoening is genoemd naar de amerikaanse oogarts Dr Harold W. Brown. Hij beschreef de aandoening als eerste in 1950.

Welke symptomen geeft het?

Bij het Brown-syndroom kunnen de volgende verschijnselen optreden:

  • Omhoog draaien van het oog / beide ogen is niet goed mogelijk
  • Om de gestoorde oogbeweginen te compenseren wordt het hoofd vaak scheef gehouden; dit wordt ’torticollis’ genoemd
  • Soms staan de ogen niet recht; dit kan leiden tot een lui oog (amblyopie)

Wat is de oorzaak?

Het Brown-syndroom kan aangeboren zijn of het gevolg van een ziekte of verwonding.

Als het Brown-syndroom al bestaat vanaf de geboorte is de oorzaak meestal een te kort oogspiertje. Het gaat dan om de zogenaamde bovenste schuine oogspier. De medische term voor dit spiertje is musculus obliquus superior.

Als het Brown-syndroom later ontstaat is de onderliggende oorzaak vaak een ziekte of een verwonding. Ziekten die tot het syndroom van Brown kunnen leiden zijn bijvoorbeeld kaakholteontsteking en jeugdreuma.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Zo zal in het geval de aandoening wordt veroorzaakt door jeugdreuma vaak behandeld worden met medicijnen.

Soms is het noodzakelijk om te opereren. Een dergelijke operatie wordt gedaan door een oogarts. Het doel van de operatie is om de oogstand te verbeteren.

Engelse vertaling

Brown syndrome

Duitse vertaling

Brown-Syndrom

Verder lezen / Referenties

Scroll naar boven