Syndroom van Baastrup

Bijgewerkt op 24 november 2022

Wat is het syndroom van Baastrup?

Het syndroom van Baastrup is een aandoening van de wervelkolom waarbij doornuitsteeksels van de wervels tegen elkaar schuren. Dit veroorzaakt slijtage van de wervels en pijnklachten. De aandoening komt vooral in het onderste deel van de wervelkolom voor. Vanwege het tegen elkaar schuren van de doornuitsteeksel wordt dit syndroom soms ook kissing spine syndroom genoemd.

De aandoening is genoemd naar de Deense radioloog Dr Christian Ingerslev Baastrup. Hij beschreef de aandoening als eerste in 1933.

Dr Christian Ingerslev Baastrup (1885-1950) - naamgever van het syndroom van Baastrup
Dr Christian Ingerslev Baastrup (1885-1950) – naamgever van het syndroom van Baastrup – bron: www.litfl.com

Hoe vaak komt het voor?

Het Baastrup syndroom komt redelijk vaak voor. Hoe vaak het exact voorkomt is niet bekend. Omdat het syndroom bij veel artsen onbekend is wordt het vaak niet herkend. Er is daarom sprake van onderdiagnostiek.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met het Baastrup syndroom hebben vaak last van rugpijn. Omdat de afwijking vrijwel altijd in de lendenwervels voorkomt is er sprake van pijn laag in de rug. Kenmerkend is dat de pijn toeneemt bij strekken van de rug, en afneemt bij buigen van de rug.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is lastig voor een arts om op grond van de klachten alleen de diagnose te stellen. Daarom zal meestal aanvullend onderzoek nodig zijn. De diagnose wordt gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Op een röntgenfoto van de wervelkolom is goed zichtbaar dat de doornuitsteeksel van de lendenwervels tegen elkaar liggen. Dit wordt het teken van Baastrup of kissing spines genoemd. Meestal gaat dat gepaard met afwijkingen aan de doornuitsteeksels.

Engelse vertaling

Baastrup syndrome, Baastrup disease

Duitse vertaling

Baastrup-Krankheid, Morbus Baastrup

Verder lezen / Referenties

Synoniemen

Andere namen voor het syndroom van Baastrup zijn Baastrup syndroom, ziekte van Baastrup, kissing spine syndroom en kissing spine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven