Syndroom van Adie

Bijgewerkt op 11 december 2022

Wat is het syndroom van Adie?

Het syndroom van Adie is een onschuldige aandoening waarbij één van beide pupillen wijd is en nauwelijks reageert op licht. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Het syndroom van Adie is genoemd naar de engelse neuroloog Dr William John Adie. Hij beschreef de aandoening in 1931. In datzelfde jaar werd de aandoening ook beschreven door een andere engelse neuroloog, Dr Gordon Morgan Holmes. Daarom wordt de aandoening ook wel ‘syndroom van Adie-Holmes’ genoemd.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de symptomen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek is sprake van een eenzijdig verwijde pupil. De pupilreflex is afwezig. Dat betekent dat de pupil niet reageert op veranderingen van licht. Artsen spreken van een eenzijdig verwijde lichtstijve pupil. Verder is de kniepeesreflex verminderd of afwezig.

Wat is de oorzaak?

Waarschijnlijk wordt het syndroom van Adie veroorzaakt door een infectie door een virus of een bacterie. Door de infectie raken pupil en autonome zenuwstelsel aangetast.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling voor het syndroom van Adie.

Synoniemen

pupillotonie van Adie

Engelse vertaling

Adie syndrome, Adie’s pupil, Adie’s syndrome, Adie’s tonic pupil, Holmes-Adie syndrome, papillotonic psuedotabes, tonic pupil syndrome

Duitse vertaling

Adie-Syndrom

Scroll naar boven