Surfersoor

Bijgewerkt op 4 september 2023

Wat is een surfersoor?

Surfersoor is een aandoening waarbij uitgroeisels van bot in de uitwendige gehoorgang ontstaan. Dergelijke uitgroeisels van bot worden exostosen genoemd. De medische naam voor deze aandoening is exostosen in de uitwendige gehoorgang of gehoorgangexostosen.

Wat is de oorzaak?

Waarom exostosen in de gehoorgang ontstaan is niet goed bekend. Wel is duidelijk dat de aandoening vooral voorkomt bij mensen die zich vaak in koud water bevinden, zoals bijvoorbeeld buitenzwemmers en surfers. Vandaar ook de naam surfersoor.

Welke symptomen geeft het?

Een surfersoor hoeft niet altijd klachten te geven. Als dat wel het geval is kunnen de volgende symptomen optreden:

  • oor zit ‘verstopt’ of vol gevoel in het oor
    • met name na zwemmen, als het water niet goed uit het oor loopt
  • gehoorverlies
  • oorsuizen

Aangezien de aandoening regelmatig aan beide oren optreedt kunnen de klachten ook beiderzijds aanwezig zijn.

Een complicatie die kan optreden bij mensen met surfersoren is een ontsteking van de gehoorgang (otitis externa). Een dergelijk ontsteking kan ontstaan als bacterien in de gehoorgang een infectie veroorzaken.

Wat is de behandeling?

Het gaat om een goedaardige aandoening. Als er geen klachten zijn hoeft de aandoening daarom niet te worden behandeld. Als er wel klachten zijn kunnen de botaangroeisels met een operatie worden verwijderd. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook als de aandoening steeds weer leidt tot ontsteking van de gehoorgang (recidiverende otitis externa). Een dergelijke operatie wordt uitgevoerd door een KNO-arts.

Synoniemen

surfersoren, surfers’ oor, surfers ear, surfer’s ear, exostosen in het oor, exostoses in het oor, surfers oor, botaangroei in het oor, gehoorgangexostose, surfers ear, surfersoor, zwemmersoor, exostosis externa, exostosen in de gehoorgang, exostosen in de uitwendige gehoorgang, botwoekering in het oor, botwoekering in het buitenoor, zwemmersoor

Engelse vertaling

surfer’s ear, exostosis in the ear canal, abnormal bone growth within the ear canal


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met surfersoren (gehoorgangexostosen).

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven