Subconjunctivale bloeding

Bijgewerkt op 21 augustus 2023

 Subconjunctivale bloeding van het oog  
BeschrijvingBloeding onder het bindvlies van het oog. Dit is te zien als een rode verkleuring van (een deel van) het oogwit. De aandoening komt vaak voor en is niet ernstig.
KlachtenDe volgende klachten kunnen voorkomen: Rode verkleuring van (een deel van) het oogwitin tegenstelling tot de roodheid bij bindvliesontsteking van het oog (= conjunctivitis) is hier een deel van het oog egaal rood en is het onderliggende oogwit niet meer zichtbaarmeestal maar in één oog
OorzaakEen subconjunctivale bloeding ontstaat door een gesprongen bloedvaatje onder het bindvlies van het oog. Vaak gebeurt dit zonder dat men er erg in heeft, bijvoorbeeld na wrijven in het oog. Mensen met hoge bloeedruk of een bloedingsneiging (bijvoorbeeld door behandeling met antistollingsmiddelen) krijgen sneller een subconjunctivale bloeding. Ook kan een subconjunctivale bloeding ontstaan door kortstondige verhoging van de bloeddruk in het hoofd door bijvoorbeeld hoesten, overgeven of persen (zoals bijvoorbeeld bij de ontlasting).
BeloopDe bloeding zal over het algemeen binnen twee tot drie weken vanzelf verdwijnen.
ZelfonderzoekDe bloeding is zichtbaar als een duidelijk begrensde rode plek in het oogwit.
Onderzoek door de artsDe arts kan op grond van bekijken van het oog de diagnose stellen. Verder zal de arts vragen stellen of onderzoek verrichten om erachter te komen of er onderliggende oorzaken zijn die het ontstaan van de bloeding kunnen verklaren, zoals gebruik van antistollingsmiddelen en meten van de bloeddruk.
Welke arts?Huisarts, oogarts
Behandeling en preventieBehandeling van een subconjunctivale bloeding is over het algemeen niet nodig. Als er sprake is van een hoge bloeddruk moet deze behandeld worden. Als de bloeding veroorzaakt wordt door gebruik van antistollingsmiddelen kan de arts overwegen de dosering van het betreffende middel aan te passen.
Medische vakterm subconjunctivaal hematoom
Engelse term subconjunctival hemorrhage
Verder lezen 
Wanneer arts raadplegen?Als de bloeding niet binnen twee tot drie weken verdwijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven