Subarachnoïdale bloeding

Bijgewerkt op 25 mei 2021

Wat is een subarachnoïdale bloeding?

Een subarachnoïdale bloeding is een bloeding waarbij bloed zich ophoopt in de ruimte tussen het zachte hersenvlies en de schedel. Dit wordt de ‘subarachnoïdale ruimte’ genoemd.

Subarachnoïdale bloedingen zijn een vorm van hersenbloeding. De medische term voor deze aandoening is ‘subarachnoïdaal hematoom’.

Hoe vaak komt ’t voor?

Geschat wordt dat jaarlijks zo’n 1.000 mensen in Nederland een subarachnoïdale bloeding krijgen.

Oorzaken subarachnoïdale bloeding

Er zijn twee belangrijke oorzaken voor dit type hersenbloeding: (1) veroorzaakt door een verwonding, en (2) veroorzaakt door een afwijkend bloedvat in de hersenen.

Met een afwijkend bloedvat in de hersenen wordt bedoeld (1) een verwijding van een bloedvat in de hersenen (aneurysma), of (2) een zogenaamde ‘arterioveneuze misvorming’. Dit laatste is een verkeerde verbinding tussen een slagader en een ader in de hersenen.

Symptomen subarachnoïdale bloeding

Een subarachnoïdale bloeding kan de volgende klachten veroorzaken:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose zal vaak al door de arts worden vermoed op grond van de klachten. Om de diagnose te bevestigen wordt meestal een CT-scan of MRI-scan van de hersenen gemaakt. Hierop is de bloeding duidelijk zichtbaar.

CT-angiografie of MRI-angiografie kan worden verricht om afwijkingen aan bloedvaten in de hersenen in beeld te krijgen. Daarmee wordt duidelijk wat de oorzaak is van de bloeding. Dit is van belang om de juiste behandeling in te stellen.

Behandeling subarachnoïdale bloeding

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In geval van een verwijding van een bloedvat in de hersenen (aneurysma) zal meestal een operatie worden gedaan waarbij de verwijding ongedaan wordt gemaakt of een buisje (‘stent’) in het verwijde bloedvat wordt ingebracht.

Beloop en prognose

Tekst volgt

Verder lezen / Referenties


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 februari 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven