Bijgewerkt op 21 december 2018
Wat is stuitligging?
In de loop van de zwangerschap zal het ongeboren kind met het hoofdje naar beneden liggen, zodat het hoofdje als eerste naar buiten komt bij de geboorte. Soms echter ligt het kindje met de billen naar beneden. Dan wordt gesproken van ‘stuitligging’.
Omdat een stuitligging problemen kan geven bij de bevalling zal vaak worden gekozen voor een keizersnede. In sommige gevallen is het mogelijk om het kindje in de baarmoeder te draaien zodat het met het hoofdje naar beneden komt te liggen.
Hoe vaak komt het voor?
Stuitligging komt bij ongeveer 4% van alle zwangerschappen voor. Het gaat jaarlijks in Nederland om ruim zesduizend zwangerschappen.
Welke complicaties kunnen optreden?
Stuitligging van het kind leidt vaak tot een moeilijke bevalling. Het risico dat het kind tijdens de bevalling in nood komt is daardoor toegenomen. Om deze reden zal vaak worden besloten het kind geboren te laten worden via een keizersnede.
Wat kan de arts doen in geval van stuitligging?
De arts kan besluiten om te proberen het kindje te draaien. Dit is een ingreep die door een ervaren verloskundige of gynecoloog moet worden gedaan.
Als draaiing van het kind niet lukt wordt meestal besloten het kind geboren te laten worden via een keizersnede.