Struma

Bijgewerkt op 28 juni 2023

Wat is een struma?

Een struma is een zwelling in de hals die wordt veroorzaakt door een vergrote schildklier. Andere namen voor struma zijn krop en kropgezwel.

Welke vormen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen diffuus struma en multinodulair struma. Bij diffuus struma voelt de zwelling glad aan. Bij multinodulair struma voelt de zwelling bobbelig aan.

Verder wordt onderscheid gemaakt tussen toxisch struma en niet-toxisch struma. Bij toxisch struma maakt de schildklier een overmaat aan schildklierhormonen aan. Dit leidt tot hyperthyreoïdie. Dat is het ziektebeeld dat wordt veroorzaakt door een te snel werkende schildklier. Hyperthyreoïdie kan tot verschillende klachten leiden. Bij niet-toxisch struma is dat niet het geval.

Welke oorzaken zijn er?

Een zwelling van de schildklier kan verschillende oorzaken hebben. Wereldwijd is een tekort aan jodium de meest voorkomende oorzaak van struma. In Nederland komt een tekort aan jodium nauwelijks voor. Dat heeft ermee te maken dat in Nederland jodium aan het brood wordt toegevoegd.

Andere oorzaken van struma zijn:

Welke symptomen geeft het?

Behalve de zwelling in de hals hoeft een struma niet altijd klachten te geven. Naarmate de schildklier groter wordt neemt ook de kans op het ontstaan van symptomen toe. De struma gaat dan namelijk drukken tegen structuren in de omgeving van de schildklier. Dit kan tot verschillende klachten leiden, zoals:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De vergroting van de schildklier is soms direct zichtbaar als zwelling in de hals. Als dat niet het geval is kan de arts vaak voelen dat de schildklier vergroot is. Een andere manier om een toename van de omvang van de schildklier aan te tonen is met behulp van beeldvormend onderzoek.

Als vastgesteld is dat de schildklier vergroot is zal vervolgens de oorzaak hiervan worden onderzocht. Hiervoor zal bloed worden afgenomen en beeldvormend onderzoek worden gedaan.

Synoniemen

krop, kropgezwel

Engelse vertaling

goiter, goitre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven