Bijgewerkt op 14 november 2021
Wat is een stressfractuur van het scheenbeen?
Een stressfractuur van het scheenbeen is een scheurtje in het bot van het scheenbeen. Zo’n scheurtje ontstaat meestal door overbelasting van het been, bijvoorbeeld bij lange afstandlopers of andere sporters.
Andere namen zijn vermoeidheidsbreuk van het scheenbeen en vermoeidheidsfractuur van het scheenbeen. De medische naam is stressfractuur van de tibia of tibiale stressfractuur.
Bij wie komt ’t voor?
Een stressfractuur van het scheenbeen komt vooral voor bij sporters. Vaak zijn het lange afstandlopers of sporters die veel springen (basketbal, volleybal). Vaak zijn de klachten begonnen na het opvoeren van het aantal of de intensiteit van de trainingen.
Stressfracturen van het scheenbeen worden ook gezien bij oudere mensen met botontkalking. Door de botontkalking zullen ze sneller een scheurtje in het scheenbeen oplopen. Deze groep bestaat voornamelijk uit vrouwen na de overgang.
Welke symptomen geeft ’t?
De volgende klachten komen voor:
- Pijn aan het scheenbeen
- Klachten nemen toe bij lopen en sporten
- Soms lichte zwelling van het scheenbeen
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een stressfractuur is vaak niet of slecht zichtbaar op een gewone röntgenfoto. Om de diagnose te bevestigen moet dan een botscan of een MRI-scan gemaakt worden. Op een botscan is op de plaats van de vermoeidheidsbreuk verhoogde activiteit zichtbaar. Op een MRI-scan kan daadwerkelijk het scheurtje van het bot zichtbaar worden gemaakt.
Wat is de behandeling?
In de eerste plaats is het van belang om rust te nemen. Bij sporters betekent dat dat de normale trainingen gedurende 4-8 weken gestaakt moeten worden. Wel kunnen natuurlijk aangepaste trainingen plaatsvinden waarbij het betreffende been wordt ontzien.
Als een onderliggende oorzaak voor de stressfractuur wordt gevonden, bijv. een beenlengteverschil of afwijkende stand van het been, dan moet deze worden behandeld.