Stressfractuur heup

Bijgewerkt op 14 november 2021

Wat is een stressfractuur van de heup?

Een stressfractuur van de heup is een scheurtje of een barstje in de hals van het dijbeen ten gevolge van overbelasting. Het wordt ook wel vermoeidheidsbreuk van de heup genoemd. De medische naam voor deze aandoening is stressfractuur van het collum femoris.

Twee typen – spanningsfractuur en compressiefractuur

Er worden twee typen stressfracturen van de heup onderscheiden, namelijk een stressfractuur van het spanningstype en een stressfractuur van het compressietype. Bij het spanningstype is er sprake van een scheurtje aan de zijkant van de dijbeenhals. Bij het compressietype is de dijbeenhals gebarsten.

Wat is de oorzaak?

Stressfracturen van de heup worden veroorzaakt door zware en/of herhalende belasting op het heupgewricht. Dit komt vooral voor bij langeafstandlopers en militairen die langdurige speedsmarsen maken. Omdat vrouwen vaker botontkalking (osteoporose) hebben zullen ze ook eerder een stressfractuur oplopen.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen optreden ten gevolge van een stressfractuur van de heup:

Wat is de behandeling?

De behandeling kan bestaan uit rust, oefeningen op geleide van de pijn, fysiotherapie en een operatie.

Synoniemen

Andere namen voor stressfractuur heup zijn stressfractuur femurhals, stressfractuur van de heup, stressfractuur collum femoris,
stressfractuur van het collum femoris, stressfractuur van de femurhals, vermoeidheidsbreuk heup, vermoeidheidsbreuk femurhals, en vermoeidheidsfractuur heup.

Verder lezen / Referenties

  • SA Willems, EH Pasveer, WHF Huijgen en APA Greeven, ‘Stressfracturen van de heup‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 12 november 2021; 165(45): pagina’s 6-12.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven