Strengileus

Bijgewerkt op 21 juni 2019

Wat is een strengileus?

Een strengileus is een opstopping in de darm die wordt veroorzaakt door een bindweefselstreng. Meestal gaat het om een verkleving in de buik na een operatie. Soms is er sprake van een bindweefselstreng door een zogenaamde ‘malrotatie van de darm‘. Ten slotte kan ook een abnormaal verloop van bloedvaten in de buik leiden tot een strengileus.

Hoe vaak komt ’t voor?

Strengileus komt niet vaak voor maar is ook niet heel zeldzaam. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland naar schatting 750-1.000 keer gesteld.

Symptomen strengileus

Een strengileus kan de volgende klachten geven:

 • buikpijn
  • bij zwangere vrouwen: buikpijn tijdens de bevalling
 • misselijk
 • verstopping
 • braken
  • terugkerend braken / braken in aanvallen
  • gallig braken
  • aanhoudend braken

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van het vraaggesprek met de patiënt (de ‘anamnese’), het lichamelijk onderzoek en beeldvormend onderzoek. Soms wordt de diagnose pas gesteld tijdens een operatie.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan de arts met de stethoscoop vaak afwijkende geluiden in de buik horen.

Beeldvormend onderzoek

Doordat de darm is afgesloten zal zich onverteerd voedsel ophopen. Tesamen met ingenomen vloeistoffen wordt dit een voedselbrij. Dit is vaak zichtbaar op een röntgenfoto aan de aanwezigheid van een ‘vloeistofspiegel’ in de darm.

Tevens zal de darm vóór de afsluiting vaak verwijd zijn. Op de röntgenfoto hieronder zijn zowel vloeistofspiegels als verwijding van de darm zichtbaar.

strengileus op röntgenfoto
Bron: Dr Ahmed Abd Rabou, Radiopaedia.org, rID: 35721

Wat is de behandeling?

Meestal zal een strengileus worden geopereerd. Tijdens de operatie wordt de bindweefselstreng doorgesneden zodat opstopping wordt opgeheven. Deze ingreep wordt verricht door een chirurg die gespecialiseerd is in buikoperaties.

Engelse vertaling

strangulation ileus, adhesive small bowel obstruction, adhesion ileus

ICD10-code

K56.5


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 21 december 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 21 juni 2019

1 gedachte over “Strengileus”

 1. M.J. Scholten

  Mijn man heeft regelmatig een afsluiting door verschillende operaties in buikgebied. 2 jaar geleden is hij bestraald voor prostaatkanker en sindsdien 4 afsluitingen in 2 jaar. Opereren is geen optie vanwege risico’s, een aanwezige mat in de buik, gevaar van nieuwe verklevingen etc. Ik ben op zoek naar Ee; specialist op dit gebied die ons kan adviseren. Kunt u helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven