3-Methylglutaconacidurie

Wat is 3-Methylglutaconacidurie?

3-Methylglutaconacidurie – vaak afgekort tot MGA – is een groep van zeer zeldzame stofwisselingsziekten die leiden tot een verhoogde uitscheiding van methylglutaarzuur in de urine. De aandoeningen worden veroorzaakt door een foutje in het DNA.

Hoe vaak komt het voor?

3-Methylglutaconacidurie is een zeer zeldzame aandoening. Het is niet precies bekend hoe vaak het voorkomt, maar waarschijnlijk bij minder dan 1 op de miljoen pasgeboren baby’s.

Wat is de oorzaak?

3-Methylglutaconacidurie wordt veroorzaakt door een foutje in het DNA. Verschillende stukjes DNA kunnen betrokken zijn bij het ontstaan van de aandoening. Op grond van de afwijking in het DNA wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende typen MGA. Deze staan vermeld in de tabel hieronder.

Zo wordt 3-Methylglutaconacidurie type 1 (MGA1) veroorzaakt door een foutje in een stukje DNA op chromosoom 9. Dit stukje DNA wordt het AUH-gen genoemd. Het is verantwoordelijk voor de aanmaak van een bepaald enzym. Dit enzym wordt 3-methylglutaconyl-CoA hydratase genoemd. Het speelt een rol bij de afbraak van het aminozuur leucine in de cellen van ons lichaam. Door de afwijking (mutatie) van het AUH-gen wordt te weinig van het enzym 3-methylglutaconyl-CoA-hydratase aangemaakt. Het gevolg is dat leucine niet goed wordt afgebroken. Dit leidt weer tot ophoping van 3-methylglutaarzuur, wat met de urine wordt uitgescheiden.

TYPEBETROKKEN GENLOKATIE VAN HET GENBETROKKEN ENZYMOVERERVING
MGA1 AUH-genchromosoom 93-methylglutaconyl-CoA hydrataseautosomaal recessief
MGA2TAZ-genX-chromosoomtafazzinegeslachtsgebonden
MGA3OPA3-genchromosoom 19?autosomaal recessief
MGA4????
MGA5DNAJC19-genchromosoom 3??
MGA6SERAC1-genchromosoom 6??
MGA7CLPB-genchromosoom 11??
MGA8HTRA2-gen???
verschillende typen 3-methylglutaconacidurie

Welke symptomen geeft het?

De symptomen en ziekteverschijnselen kunnen per type verschillen. Ook per type kunnen de symptomen per patient weer anders zijn. Symptomen die voor kunnen komen zijn onder andere:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan de diagnose op het spoor komen met behulp van urineonderzoek. In de urine is het gehalte aan methylglutaarzuur verhoogd.

Engelse vertaling

3-Methylglutaconic aciduria

Duitse vertaling

3-Methylglutaconazidurie, 3-Methylglutaconyl-CoA-Hydratase-Mangel, 3MG-coA-Hydratase-Mangel, MGA Typ I

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven