Stemplooiweb

Bijgewerkt op 24 oktober 2023

Wat is een stemplooiweb?

Een stemplooiweb is een zeldzame aandoening waarbij de luchtpijp door een vlies gedeeltelijk wordt afgesloten. Dit leidt tot kortademigheid en soms moeite met ademen. De ernst van de klachten hangt meestal samen met de dikte van het vlies. De medische term voor stemplooiweb is laryngeaal web.

Wat is de oorzaak?

Een stemplooiweb is meestal aangeboren. Soms ontstaat een stemplooiweb later in het leven, bijvoorbeeld door langdurige beademing.

Welke symptomen geeft het?

Kinderen met een stemplooiweb kunnen de volgende klachten en ziekteverschijnselen vertonen:

De klachten kunnen lijken op die van astma. Daarom wordt vaak in eerste instantie de diagnose astma gesteld.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door met behulp van een slangetje (laryngoscoop) in de keel te kijken. Het vlies kan daarmee in beeld worden gebracht.

De arts kan besluiten om tevens andere onderzoeken te doen om andere oorzaken voor de klachten uit te sluiten.

Wat is de behandeling?

Een stemplooiweb wordt behandeld door een KNO-arts. De KNO-arts zal beoordelen wat de beste manier is om de doorgankelijkheid van het strottenhoofd te herstellen. Dit kan door met een ballonnetje het vlies weg te drukken. Dit wordt dilatatie genoemd. Als het vlies dikker is kan de arts overwegen het middels een operatie te verwijderen.

Engelse vertaling

laryngeal web


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) kinderen of volwassenen met een laryngeaal web (stemplooiweb). Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven