Bijgewerkt op 27 februari 2024
Wat is winterdepressie?
Winterdepressie is een vorm van depressie die optreedt in het najaar en de vroege winter, als de dagen weer korter worden. In tegenstelling tot een ‘gewone’ depressie is een winterdepressie gekenmerkt is door overmatig slapen en meer eten.
Een andere naam voor winterdepressie is ‘seizoensdepressie’ of ‘seizoensafhankelijke depressie’. In het Engels wordt de aandoening ‘seasonal affective disorder’ genoemd. Een milde vorm van winterdepressie wordt wel ‘winterblues’ genoemd.
Wat is de oorzaak?
De oorzaak van winterdepressie is een afname van de hoeveelheid licht in het najaar en de winter. Het heeft dus te maken met verandering van het dag-nacht ritme, en met name met het vroeger inzetten van de nacht in de herfst / winter. De aandoening wordt vaker gezien in de noordelijke delen van de aarde, waar de dagen korter zijn gedurende de winterperiode.Waarschijnlijk speelt ook een erfelijke aanleg een rol.
Welke symptomen geeft het?
De volgende symptomen kunnen voorkomen:
- somberheid
- nergens zin in hebben
- snel moe en weinig energie hebben
- niet kunnen genieten van de gewone dingen van het leven
- meer eten en aankomen in gewicht: in tegenstelling tot een gewone depressie eten mensen met winterdepressie vaak juist meer dan normaal; dit kan leiden tot een flinke toename in gewicht
- veel slapen: in tegenstelling tot een gewone depressie slapen mensen met een winterdepressie vaak juist meer dan normaal
- snel geïrriteerd of boos
- snel geëmotioneerd (snel gaan huilen om iets)
- moeite met concentreren
- zich waardeloos voelen
Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?
Winterdepressies komen vaak voor. Ongeveer 3% van de bevolking leidt eraan. Dat betekent dat jaarlijks zo’n 500.000 mensen in Nederland ermee te maken krijgen. De aandoening komt ongeveer 4x vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten.
Wat is de behandeling?
Winterdepressies worden meestal behandeld met lichttherapie. Bij lichttherapie wordt de patiënt blootgesteld aan wit licht uit bijvoorbeeld een lichtbak.
Als de klachten onvoldoende reageren op lichttherapie of lichttherapie niet geschikt is kan de behandelend arts besluiten om geneesmiddelen tegen depressie (antidepressiva) voor te schrijven.
Beloop en prognose
Een winterdepressie kan meerdere maanden duren. Vaak worden de klachten minder als in het begin van het voorjaar de dagen weer langer worden. Winterdepressies zijn vaak goed te behandelen met lichttherapie. Soms is het nodig om ook antidepressiva te gebruiken.
Net als bij ‘gewone’ depressie kan ook een zware winterdepressie leiden tot zelfmoordgedachten.
Synoniemen
seizoensdepressie, seizoens-afhankelijke depressie
Engelse term
seasonal affective disorder, SAD
ICD-10 code
F38.11
Reacties van lotgenoten
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met winterdepressie. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.