Status epilepticus

Bijgewerkt op 20 januari 2022

Wat is status epilepticus?

Status epilepticus is een epileptische aanval die minimaal 5 minuten duurt. Ook wordt van status epilepticus gesproken wanneer twee korter durende epileptische aanvallen elkaar snel opvolgen zonder dat de patiënt tussen de aanvallen door bij kennis komt. Het is een ernstige aandoening waarvoor direct medische hulp moet worden ingeroepen.

Hoe vaak komt het voor?

Status epilepticus komt voor bij zo’n 10-15% van de mensen met epilepsie. Soms is het de eerste uiting van een onderliggende aandoening die epilepsie veroorzaakt.

Symptomen status epilepticus

Tijdens een status epilepticus kan iemand trekkende bewegingen maken met de armen en benen, zoals bij een tonisch-clonische epileptische aanval. Maar ook een langdurende absence wordt status epilepticus genoemd. Tijdens een status epilepticus is men buiten bewustzijn.

Wat is de behandeling?

Een status epilepticus is een ernstige aandoening waarvoor direct medische hulp ingeroepen moet worden. Meestal zal in eerste instantie een benzodiazepine worden gegeven om de status epilepticus te stoppen. Benzodiazepines die vaak worden gebruikt zijn lorazepam en midazolam. Vervolgens wordt vaak het anti-epilepticum fenytoïne gebruikt. Andere middelen die soms worden gebruikt zijn propofol, ketamine en fenobarbital.

Beloop en prognose

Zo’n 5-10% van de mensen met een status epilepticus zal hieraan overlijden. Over het algemeen geldt dat hoe langer de aanval duurt, des te hoger de kans om eraan te overlijden.

Engelse vertaling

status epilepticus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven