Bijgewerkt op 3 juni 2024
Wat is aangeboren staar?
Aangeboren staar is een zeldzame aandoening die leidt tot vertroebeling van de ooglens bij het ongeboren kind. De medische naam hiervoor is ‘congenitaal cataract’. De afwijking kan zowel in één oog als in beide ogen optreden.
Hoe vaak komt het voor?
Aangeboren staar is een zeldzame aandoening. Jaarlijks worden in Nederland zo’n 30-40 baby’s geboren met deze aandoening.
Wat is de oorzaak?
In ongeveer eenderde van de gevallen komt de aandoening voor als geïsoleerde erfelijke aandoening (zonder dat er sprake is van andere symptomen of afwijkingen).
Ook bij ongeveer eenderde is sprake van een onderliggende ziekte. Zo kan aangeboren staar onder andere voorkomen bij kinderen met het syndroom van Down (trisomie 21). Ook sommige andere syndromen en stofwisselingsziekten kunnen leiden tot aangeboren staar, zoals erfelijk hyperferritinemie-cataractsyndroom, geslachtsgebonden recessieve chondrodysplasia punctata, lymfoedeem-distichiasis syndroom, micro syndroom, rhizomelic chondrodysplasia punctata, syndroom van Adams-Oliver, syndroom van Hallermann–Streiff, syndroom van Johanson Blizzard, syndroom van Lowe, syndroom van Nance-Horan en Wilms’ tumor. Verder kunnen infecties in de baarmoeder soms tot staar bij het ongeboren kind leiden. In zeldzame gevallen kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen door de moeder tijdens de zwangerschap leiden tot staar bij het ongeboren kind.
Bij de overige baby’s blijft het onduidelijk wat de oorzaak is van de staar.
Engelse vertaling
Synoniemen
Andere namen voor aangeboren staar zijn congenitale staar en staar bij het ongeboren kind.