Springschenen

Wat zijn springschenen?

Springschenen is de naam voor een sportblessure waarbij het beenvlies van het scheenbeen geïrriteerd raakt. De oorzaak is overbelasting van de benen.

Andere namen voor springschenen zijn ‘shin splints’, beenvliesontsteking, en scheenbeenirritatie. Medische namen zijn ‘mediale tibiale stress syndroom’ of ‘periostalgie van de tibia’.

Wat is de oorzaak van springschenen?

Springschenen worden veroorzaakt door overbelasting. Het wordt daarom vaak gezien bij sporters die – na een rustperiode – weer beginnen met trainen of de intensiteit van de trainingen opvoeren. Het komt vooral voor bij sporten waarbij veel gelopen of gesprongen wordt: atletiek, voetbal, basketbal, volleybal etc.

Overbelasting van het onderbeen zal eerder optreden bij mensen met een afwijkende stand van de voeten of met een beenlengteverschil. Een verkeerde stand van de voeten bij hardlopen kan leiden tot tractie aan de binnenkant van het scheenbeen. Dat leidt tot de typische pijnklachten bij springschenen.

springschenen
springschenen (‘shin-splints’)

Hoe vaak komt ‘t voor?

Springschenen komen vaak voor. De diagnose wordt naar schatting 12.000 keer per jaar gesteld in Nederland. In de praktijk zal het nog vaker voorkomen aangezien niet iedereen ermee naar de dokter of fysiotherapeut gaat.

Symptomen springschenen

Bijna altijd is sprake van pijn aan de voorkant van het onderbeen, vaak iets meer aan de binnenkant. De klachten treden op tijdens het (hard)lopen of sporten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal op grond van de klachten gesteld. Bij lichamelijk onderzoek is de spier naast het scheenbeen vaak gevoelig. Er is geen speciale test die de diagnose kan bevestigen.

Op een MRI-scan (magneetonderzoek) kunnen afwijkingen aan het scheenbeen worden gezien, zoals zwelling van het beenvlies (periost) en soms ontsteking van spieren in het onderbeen.

Behandeling springschenen

Bij de behandeling van springschenen zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Daarnaast heeft de arts een aantal behandelingsmogelijkheden.

Wat kan ik zelf doen?

De volgende maatregelen kun je zelf nemen:

  • Rust: de trainingsarbeid moet drastisch teruggenomen worden en de benen moeten worden ontzien.
  • Koelen: bij acute pijn kan het zin hebben om te koelen met een ijspakking.

Afhankelijk van de ernst en duur van de aandoening kan het dagen tot weken duren voordat de klachten verdwenen zijn.

Wat kan de dokter doen?

De dokter zal beoordelen of de klachten zijn ontstaan door een afwijkende stand van de voeten of een beenlengteverschil. Als dat het geval is zal dat gecorrigeerd moeten worden.

De arts kan ook verwijzen naar een fysiotherapeut voor ultrageluidsbehandeling. Deze behandeling kan de genezing bevorderen zodat sporters eerder weer kunnen trainen.

Soms zal een arts ontstekingsremmers voorschrijven (NSAID’s) om de klachten tegen te gaan.

Als alle bovenbeschreven maatregelen niet helpen is een uiterste redmiddel een operatie waarbij het beenvlies (periost) wordt verwijderd. Een dergelijke operatie wordt door een orthopedisch chirurg uitgevoerd.

Synoniemen voor springschenen zijn shin splints, beenvliesontsteking scheenbeen, scheenbeenvliesontsteking, scheenbeenirritatie, mediale tibiale stress syndroom, en periostalgie van de tibia


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 23 juli 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 februari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven