Springersknie

Bijgewerkt op 28 februari 2019

Wat is een springersknie?

Een springersknie is een vaak voorkomende sportblessure waarbij overbelasting van de kniepees aan de onderkant van de knieschijf leidt tot irritatie en ontsteking. De meeste mensen met een springersknie zijn sportbeoefenaren in de leeftijdsgroep van 20-40 jaar. De aandoening komt meestal éénzijdig voor.

Ook in Nederland wordt vaak de engelse term ‘jumper’s knee’ gebruikt. Er wordt soms ook gesproken van kniepeesontsteking, ontstoken kniepees, patellatendinopathie of patellatendinitis.

Symptomen springersknie

De volgende klachten komen voor:

  • Kniepijn
    • pijn zit vaak onder de knie
    • vooral na sterke belasting van de knie, bijvoorbeeld na een intensieve training
    • pijn bij druk onder de knieschijf

Oorzaak springersknie

De oorzaak van een springersknie is meestal intensieve training in sporten waarbij explosieve strekbewegingen met de benen (met name springen en sprinten) worden gemaakt. ‘Beruchte’ sporten zijn in dit verband basketbal, atletiek, volleybal en wielrennen.

In een aantal gevallen zal een onderliggende afwijking van de knie ertoe bijdragen dat een springersknie ontstaat. Voorbeelden van dergelijke afwijkingen zijn X-benen, dysplasie van de knieschijf en overstrekbare kniegewrichten.

Diagnose

Lichamelijk onderzoek

De volgende afwijkingen kunnen worden gevonden bij onderzoek van de knie:

  • pijn bij druk onder de knieschijf, en vooral ook als het been tegen weerstand in gestrekt wordt;
  • soms zwelling onder de knieschijf.

Röntgenfoto

Bij ernstige vormen kunnen kalkafzettingen in de kniepees worden gezien; soms is ook een verlenging van de onderkant van de knieschijf zichtbaar.

Behandeling

De behandeling bestaat uit rust, ijscompressen, bandageren met tape, ontstekingsremmende geneesmiddelen en spieroefeningen voor de bovenbenen. Rust houden betekent dat de trainingsbelasting sterk moet worden verminderd of helemaal moet worden gestaakt. Vooral moeten activiteiten waarbij de knieën worden belast worden vermeden, zoals springen, sprinten, lopen op spikes, krachttraining van de bovenbenen, kniebuigingen etc. Eventueel kan een gipsverband worden aangelegd om rust te garanderen. Mogelijk heeft behandeling met ultrageluid door de fysiotherapeut een gunstig effect. Bij hervatting van de trainingen kan het gebruik van een patellapeesbandje soms een gunstig effect hebben.

In enkele gevallen waarbij bovengenoemde maatregelen onvoldoende effect hebben kan het nodig zijn te opereren. Hierbij wordt aangetast weefsel uit de knieschijf weggehaald en worden gaatjes in de knieschijf gemaakt om de doorbloeding te verbeteren.

Beloop

In de meeste gevallen is het na behandeling mogelijk om weer op hetzelfde niveau sport te bedrijven. Wanneer de pijn genegeerd wordt en de trainingen worden voortgezet kunnen afwijkingen aan de kniepees ontstaan. Uiteindelijk zullen dan kalkafzettingen ontstaan in de kniepees. Bij deze ernstige gevallen is het soms noodzakelijk te opereren. Na de operatie is het niet in alle gevallen mogelijk om op het oude niveau sport te bedrijven. Vandaar dat het van belang is tijdig de overbelasting van de knie te stoppen.

Synoniemen

Andere namen voor springersknie zijn kniepeesontsteking, ontstoken kniepees, ontsteking van de patellapees, jumper’s knee, apexitis patellae, tendinitis patellae, patellatendinitis en patellatendinopathie.

Engelse vertaling

jumper’s knee


Scroll naar boven