Spitz naevus

Bijgewerkt op 4 april 2022

Wat is een Spitz naevus?

Een Spitz naevus is een niet zo vaak voorkomend rood of roodbruin vlekje of bultje op de huid. Spitz naevi zitten vooral in het gezicht en aan de ledematen. De huidafwijking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen.

Wat is de oorzaak?

Spitz naevi ontstaan door een toegenomen deling van een bepaald type huidcellen. Het gaat om zogenaamde melanocyten. Het is niet goed bekend waarom dit gebeurt. Wel zijn er een aantal risicofactoren voor het ontstaan van deze huidafwijkingen, te weten:

  • lichte huid
    • gevoelig voor zonlicht
    • sproeten
  • blond haar
  • veel moedervlekken
  • herhaalde zonverbranding

Welke symptomen geeft het?

Een Spitz naevus is meestal een rood, roodbruin of bruin bultje. Meestal is er sprake van een enkel bultje dat in het gezicht of op armen of benen voorkomt. Heel soms zijn er meerdere bultjes die in een groepje bij elkaar liggen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een dermatoloog zal de diagnose op grond van het aspect en de lokatie van de huidafwijking vermoeden. Eventueel kan een huidbiopsie helpen om de diagnose te bevestigen. Daarbij wordt het bultje verwijderd en door een patholoog onder de microscoop onderzocht. Dit kan ook helpen om onderscheid te maken met een melanoom.

Wat is de behandeling?

De dermatoloog kan besluiten om de Spitz naevus te verwijderen voor weefselonderzoek. Omdat hierdoor een littekentje ontstaat wordt ook wel afgewacht of het bultje vanzelf verdwijnt.

Wat is het beloop?

Spitz naevi zijn onschuldig. Zonder behandeling verdwijnen in sommige gevallen op den duur vanzelf.

Synoniemen

Spitz nevus, Spitz naevi

Engelse vertaling

Spitz nevus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven