Spierreuma

Bijgewerkt op 9 juni 2023

Wat is spierreuma?

Spierreuma is een ziekte waarbij – in tegenstelling tot reumatoïde artritis – niet de gewrichten maar de pezen en gewrichtskapsels ontstoken zijn. De medische naam voor spierreuma is polymyalgia rheumatica, of kortweg polymyalgie.

De aandoening begint meestal met ochtendstijfheid en/of pijn rond de nek en schouders en/of pijn rond de heupen.

polymyalgia rheumatica
pijnplekken bij spierreuma

Wat is de oorzaak van spierreuma?

Spierreuma is een ziekte die ontstaat doordat het lichaam afweerstoffen gaat maken tegen bepaalde onderdelen van het eigen lichaam. In dit geval zijn de antistoffen gericht tegen de pezen, peesscheden en gewrichtskapsels. Waarom het lichaam dit doet is niet helemaal duidelijk.

Ziekten waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen onderdelen van het eigen lichaam worden auto-immuunziekten genoemd. Spierreuma is dus een auto-immuunziekte.

Wie krijgt het?

Spierreuma komt voor bij oudere mensen en vaker bij vrouwen dan bij mannen. De ziekte wordt slechts zelden gezien bij mensen onder de 50 jaar.

Hoe vaak komt het voor?

Naar schatting krijgen jaarlijks zo’n 15.000-16.000 mensen in Nederland spierreuma, waarvan ongeveer 11.000-11.500 vrouwen en 4.000-4.500 mannen.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

Spierreuma en reuscelarteritis

Mensen met spierreuma hebben een verhoogde kans op het krijgen van reuscelarteritis. Reuscelarteritis is een aandoening waarbij slagaders in het lichaam ontstoken raken. Een veel voorkomende vorm van reuscelarteritis is arteriitis temporalis.

De kenmerken van arteriitis temporalis zijn hoofdpijn, pijn aan de slapen en een gezwollen bloedvat aan de slapen. Het komt regelmatig voor dat mensen zowel symptomen van spierreuma als van arteriitis temporalis hebben.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt vaak al vermoed op grond van de klachten. Bloedonderzoek helpt om de diagnose te stellen. Er bestaat geen test waarmee de diagnose bevestigd kan worden.

Bij veel mensen met spierreuma wordt de diagnose door de huisarts gesteld. Soms wordt patiënt doorverwezen, bijvoorbeeld naar een internist of een reumatoloog.

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek zijn de bloedbezinking en het gehalte van het ontstekingseiwit CRP verhoogd. Dat is echter bij een groot aantal andere ziekten ook het geval en dus niet bewijzend voor spierreuma.

Wat verder helpt bij het vaststellen van de diagnose spierreuma is de reactie van de patiënt op corticosteroïden (bijv. prednison). Als de arts corticosteroïden heeft voorgeschreven en de klachten verdwijnen binnen 24 uur, dan is dat min of meer een bevestiging van de diagnose.

Uitsluiten andere diagnoses

De klachten die optreden bij spierreuma kunnen ook bij andere ziekten voorkomen. Voorbeelden zijn reuma (reumatoïde artritis), slecht werkende schildklier (bijv. door de ziekte van Hashimoto) en de ziekte van Kahler. De arts zal deze oorzaken willen uitsluiten voordat wordt begonnen met de behandeling.

Behandeling spierreuma

Veel patiënten met spierreuma worden door de huisarts behandeld. Sommige patiënten worden doorverwezen naar een medisch specialist. Meestal is dat een internist of een reumatoloog.

Medicijnen

De standaardbehandeling van spierreuma bestaat vooral uit het gebruik van geneesmiddelen van de groep corticosteroïden. Het meest bekende middel uit deze groep is prednison. Meestal zal worden begonnen met een dosering van 15-20 mg prednison per dag. Vaak leidt dat al binnen 24 uur tot duidelijke vermindering van de klachten.

Vrijwel iedereen met spierreuma die prednison krijgt zal daarvan snel opknappen. Het feit dat mensen er snel van opknappen wordt als artsen zelfs gezien als bevestiging van de diagnose. Dus als de klachten niet snel verdwijnen met dit middel is er mogelijk iets anders aan de hand.

Prednison en bijwerkingen

Prednison heeft verschillende bijwerkingen, waaronder een verhoogde kans op het krijgen van een maagzweer en – bij langdurig gebruik – een verhoogde kans op het krijgen van botontkalking. Daarom wordt ter bescherming van de maag vaak tevens een maagzuurremmend middel voorgeschreven. Ter voorkoming van botontkalking kan een middel tegen botontkalking worden voorgeschreven.

prednison tabletten bij spierreuma
Bron: Teva.nl
Geleidelijk afbouwen prednison

Het gebruik van prednison moet geleidelijk worden afgebouwd. Te snel afbouwen kan leiden tot terugkeren van de klachten.

Na vier weken behandeling met de volle dosering wordt elke vier weken 2,5 mg van de dagelijkse dosering afgehaald. Dat gaat zo door tot en met de 12de week van de behandeling. Vervolgens zal worden gekeken of de dosering nog verder omlaag kan. Dat gebeurt op geleide van de klachten en de ontstekingswaarden in het bloed. In totaal zal iemand met spierreuma toch vaak zo’n 1-2 jaar prednison gebruiken.

Langdurig gebruik van prednison kan verschillende bijwerkingen veroorzaken. Voorbeelden zijn botontkalking (osteoporose) en aantasting van het maagslijmvlies met kans op maagzweer. Daarom worden vaak extra geneesmiddelen voorgeschreven om deze bijwerkingen tegen te gaan.

Andere medicijnen

Als prednison niet gegeven mag worden kan de arts andere geneesmiddelen voorschrijven. Pijnstillers van het type NSAID helpen soms tegen pijn.

Andere middelen die werkzaam kunnen zijn tegen spierreuma zijn methotrexaat en azathioprine. Dit zijn middelen die door medisch specialisten worden voorgeschreven.

Beloop en prognose

De meeste mensen met spierreuma zullen met 1-2 jaar behandeling herstellen. Bij ongeveer 1 op de 10 mensen kunnen complicaties optreden. Meestal gaat het dan om arteriitis temporalis. Deze aandoening kan leiden tot blindheid. Daarom is het van belang om met spoed een oogarts te bezoeken als het gezichtsvermogen achteruit gaat.

Spierreuma (polymyalgia reumatica) is goed te behandelen. De levensverwachting wordt door de ziekte niet verminderd.

Synoniemen

Andere namen voor spierreuma zijn polymyalgia rheumatica, polymyalgia reumatica, PMR, polymyalgie, en ‘reuma in de spieren’.

Engelse vertaling

polymyalgia rheumatica

ICD10-code

M35.3

Verder lezen / Referenties

  • WH Eizenga ea, ‘Samenvatting van de NHG-standaard ‘Polymyalgia rheumatica en arteriitis temporalis’, gepubliceerd in de rubriek ‘Richtlijnen’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2010; 154: A1919.
  • PAJM Vos ea, ‘Polymyalgia rheumatica en arteriitis temporalis’, gepubliceerd in de rubriek ‘Capita Selecta’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 27 augustus 2005; 149(35): pagina’s 1932-1937.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over slokdarmkramp. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met spierreuma. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

15 gedachten over “Spierreuma”

  1. Dag allemaal

    Ik ben nu 4 jaar verder met polimyalgia rm , van 32 mg prednison en ledertrexate spuiten afgebouwd naar 4 mg, de laatse maand volledig getopt.
    Maar al mijn klachten zijn volledig terug.
    Volgens mij gaat dit nooit meer weg?
    Hopelijk kan me iemand nog een goeie tip geven?
    Want elke dag pijn is niet meer leuk.
    De dokters zeggen wandelen…. Maar ik kan niet wandelen….omwille van pijn in mijn heupen enz.
    Groetjes 🍀
    Brigitte

  2. Moest vandaag plots bloed laten prikken omdat HA bijna zeker weet dat ik spier reuma heb. Ik loop al 5 mnd bij de fysiotherapeut vanwege schouder, nek, armen en heupen klachten. Het begon in 1schouder, zou frozen shoulder zijn. Fysio zegt nu, terug naar HA en die gaf me vandaag dit op mijn bordje. Maar wat ik erg vind is dat ik prednison moet gaan gebruiken. Ik ben net bijna 60 kg. afgevallen en ga dus weer groeien van de prednison! Van die 60 kg zit er 38 kg bij die ik in 3,5 mnd gegroeid was na een prednison infuus in het ZH. Ik kan wel huilen….om de diagnose en de pijn, maar ook om de prednison! En als dit nu het eerste en enige was dat ik mankeerde….helaas is dat niet zo. Ik ben al mindervalide tgv diabetes, heb ook een urostoma, botontkalking, sferocytose, psoriasis en nog een hele waslijst. Er komt nooit een eind aan ellende geloof ik. Het voelt wel goed dat ik even mijn verhaal kwijt kon bij mensen met soortgelijke problemen. Ik bedoel dan alleen de spier reuma hoor. Bedankt voor het “luisteren” en ik wens iedereen een pijnvrij leven, vol liefde en geluk. Het gaat jullie goed.
    Met vriendelijke groet,
    Marja

  3. Heb al ca. 20 jr reumatoide arthritis, wordt goed onder controle gehouden door de
    klassieke ontstekingsremmers (diclofenac, ketoprofen, etc.) maar verleden jaar sept.
    plotseling hele erge pijn in schouders, nek en liezen. Bleek PMR (polymalgia reumatica = spierreuma) te zijn.
    Onmiddellijk van reumatoloog prednisolon gekregen en dat na 3 mnd afgebouwd. PMR is gelukkig weg en niet meer teruggekomen.

  4. Van de een op andere dag pijn in schouders en heupen, kon slecht draaien in bed ivm pijn, 15 mg Prednisolon voorgeschreven en na verloop gaan afbouwen, weken geleden problemen gehad met afbouwen en dosis weer naar 15 verhoogd, vorige week na afbouwen van 10 naar 7,5 weer problemen en dosis weer naar 15, nu door arts doorverwezen naar reumatoloog, bijwerkingen zijn ook veel hoofdpijn, dus 2 x met afbouwen fout gegaan, in de tussentijd was de pijn te verdragen en voelde ik mij beter, nu a.s. maandag naar reumatoloog dus afwachten weer.

  5. Ben goed geholpen door het boek van Amy Myers .zij is arts en heeft zelf een autoImmuunziekte. Zij heeft een leefstijl ontworpen die zonder medicijnen hersteld.mits je je eraan houdt.
    Ook het boek van Terry Wahls ,een arts die autoimmuun ziekte had en een zeer ernstige vorm van MS had. Zij heeft een soortgelijke leefstijl nagevolgd en een boek geschreven.zij is helemaal beter geworden en loopt en fietst weer.

  6. Annelies Van Aggelen

    Had vanaf half december veel pijn bij elke beweging die ik maakte maar vooral in bed.
    Kreeg eerst Amytriptiline, vervolgens Tramadol en daarna zelfs Oxicodon maar niks hielp! Op 8 februari zei de huisarts:Laat maar bloed prikken en de dag daarna gaf hij de diagnose PMR, kon meteen aan de Prednison. De eerste dosis nam ik meteen in, om 13.00u. Ik ging om 23.00u naar bed en dat ging zo goed dat ik dacht mezelf voor de gek te houden. Maar toen ik na eindelijk een heerlijke nachtrust wakker werd de volgende dag, was t wonder geschied: ik was zo goed als pijnvrij!!! Hoera! We zijn nu een maand verder en nog steeds gaat alles goed!

    1. Beste
      Mag ik je wat vragen, welke Dokter heeft deze vast gesteld? , zit al 4 jaar met hevige pijn kan soms niet lopen, heb en pak medicatie dat niet meer help ,ben gisteren naar uz luven geweest,uitleg trok op niks .
      Zoek nu een goede dokter die mij kan helpen en zoekt naar de juiste diagnose.
      Kan u mij helpen ?.
      Dank u alvast Nora

  7. Tja ik ben ziekenhuis geweest in verband waarschijnlijk spierreuma Nek en schouder kan niet lang achter P.C werken wordt pijnlijk ook bij lang zitten kan haast niet meer opstaan stijf beetje pijn . Dan Betreft de handen palm in het midden beiden handen krijg vaak geen potten open of de koffie kan niet meer optillen of ik kan niet meer schrijven blokkeert doet pijn moet pen los laten tijd wachten gaat weer ook op werk vaak last Kom bij de specialist Neurologie Ik was stom verbaasd kreeg boekje lees maar door Reuma leer mee leven wordt erger kom je terug; Meneer zei specialist heel normaal met U leeftijd 62 jaar , ik zei nog kan wel hoe kan dat nou wat help veel bewegen meneer dat weet ik zei nog tegen Arts zodra ik moe wordt ga rusten wordt na tijd als stijf pijnlijk hm ja ja zei dr … ik vroeg heb echt reuma tja kijk toekomst weten meer U heeft toch getest met stroom 5 a 10 sec v.d ik stroom voelde U geeft mijn een verdoving kijk of help na paar dagen belde ik U Tja weet ik ook niet precies nou mooie ik zit ermee… ik voelde me verdom alleen gelaten ik heb elke dag pijn en ben vaak moe om 4 wil ik slapen dan gaat het weer ben ik hele dag werken dan gaat beetje wat Kan beste nog doen medicijn of ….?

  8. 3 weken geleden spierreuma veel pijn aan armen en benen heupen beetje druk op de slapen ! Prednison gekregen 15 Mg maar s’morgens kan ik nog steeds niet veel heel stijf pijn in armen en benen blijft . Na de middag gaat het beter! Vindt dat lang duurt voor dat de Prednison werkt !

  9. Elke zoontjens

    Imijn acute spierreuma is ontstaan direct na eenbreuk in een grote oude kies gevuld met amalgaam. De dag erna kon ik moeilijk lopen ,kreeg erge tintelingen en pijn in beidecarmen en ben sinsdien stijf en heb altijd pijn.Bloedonderzoek wees uit dat er een verhoogd crp was. En ontstekingen waren. .heb ook altijd verhoging varierend van 37.2 tot 37,8 de ontstekingen waren niet bacterieel of viraal. Wat wel?? Was een raadsel.
    Voor mij is overduidelijk dat KWIK de oorzaak is van deze autoimmuunziekte!!!!
    Ben dus begonnen met chlorofyl ,spirulina. Heavymetal detox .chelatietherapie.veel vitamine en mineralen.infraroodsauna en veel zweten. Verder lichaam ontzuren hetgeen ontstaat door kwik en elke dag groene rauwe sapjes drinken. Gebruik geen medicijnen.
    H

  10. Henri kuijpers

    Ik vraag me af of ik ook spierreuma heb, ben namelijk al jaren met deze klachten doorgestuurd naar neuroloog en hebben geen diagnose kunnen stellen de laatste neuroloog zei dat ik op het verkeerde bordje lag en heeft mij doorverwezen naar reumatoloog daar moet ik vandaag heen en ben erg benieuwd naar zijn mening heb op dit moment veel pijn in de nek schouders bekken en liesen polsen enkels en hamstring erg frustrerend allemaal. Wie dit herkent graag reacties mvg hpmc kuijpers

    1. Anja Wijma Bes

      Zit in dezelfde fase en moet morgen weer naar de huisarts. Wat mij verbaasd dat het zo acuut kan optreden. Het is op 4 juni begonnen en daarvoor sportte en tenniste
      Ik nog volop.

  11. Had al maanden last van pijnen bloed afgenomen geen reuma en ontstekingen
    Laats zo erg kon niet meerlopen ik 112 gebeld opgenomen bleek een acute spierreuma te hebben nu behandeling Pretnison opgeknapt ben nu een gelukkig mens .Ben onder controle.

  12. Het blijft een mysterie dat spierreuma na 2 á 3 jaar toch ook weer verdwijnt. Ik heb veel literatuuronderzoek gedaan maar het antwoord waarom dit zo is lijkt nog ver weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven