Speekselkliercyste

Wat is een speekselkliercyste?

Een cyste is een holte die gevuld is met vocht. Een speekselkliercyste is een ophoping van speeksel in een speekselkliertje waarvan de afvoergang verstopt is.

mucocele
speekselkliercyste onderlip

Andere namen die worden gebruikt zijn ‘speekselcyste’, ‘slijmcyste’ of ‘slijmgranuloom’. De medische naam is ‘mucocele’ of ‘mucokèle’.

Hoe vaak komt het voor?

Speekselkliercysten komen heel vaak voor. De meeste mensen krijgen in hun leven wel één of meer speekselkliercysten.

Bij wie komt het voor?

Speekselkliercysten kunnen bij iedereen voorkomen. Er is geen voorkeursleeftijd en de aandoening komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Oorzaak speekselkliercyste

De oorzaak van een speekselkliercyste is meestal een verstopping of vernauwing van het afvoerkanaaltje van een speekselkliertje. Door de verstopping kan het speeksel niet afgevoerd worden en zal het ophopen in het speekselkliertje. Zo ontstaat de cyste.

Symptomen speekselkliercyste

Een speekselkliercyste is een volstrekt onschuldige aandoening die eigenlijk alleen maar een met vocht gevuld bultje veroorzaakt. Het bultje is meestal 0,5-1,5 cm in doorsnede. Andere klachten dan een bultje geeft het dus bijna nooit.

Slijmkliercysten zitten meestal aan de binnenkant van de onderlip. Dat is namelijk de plaats waar de meeste speekselkliertjes zitten. Slijmcysten kunnen ook op het wangslijmvlies, aan de onderkant van de tong of aan de mondbodem zitten. Een speekselkliercyste van de mondbodem wordt ook wel ‘ranula‘ genoemd.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een arts of tandarts zal de diagnose direct stellen. Er hoeft dus meestal geen aanvullend onderzoek te worden gedaan om de diagnose te stellen.

Behandeling speekselkliercyste

Speekselkliercysten hoeven in principe niet behandeld te worden. Als ze hinder veroorzaken kan de arts ze verwijderen door middel van een incisie. Dit is een klein sneetje in de cyste, waarna het slijm uit de cyste kan aflopen. Het wondje zal vanzelf genezen.

Beloop en prognose

Een speekselkliercyste kan vanzelf verdwijnen doordat het speeksel in de cyste geresorbeerd wordt. Soms zal de cyste openbarsten waarna het slijm uit de cyste loopt en het resterende wondje vanzelf zal genezen.

Speekselkliercysten zijn volstrekt onschuldig.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 november 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven