Spanningspneumothorax

Wat is een spanningspneumothorax?

Een spanningspneumothorax is een klaplong (pneumothorax) waarbij de druk in de borstholte steeds verder oploopt. Hierdoor komt een long in de knel te zitten en ontstaat ademnood. Een spanningspneumothorax is daarom een levensbedreigende aandoening.

spanningspneumothorax
spanningspneumothorax

Hoe vaak komt ‘t voor?

Spanningspneumothoraxen zijn zeldzaam. Jaarlijks wordt deze diagnose zo’n 300 keer gesteld in Nederland.

Oorzaak spanningspneumothorax

Een spanningspneumothorax wordt meestal veroorzaakt door een verwonding van de borstkas. De wond gaat als een ventiel werken, waarbij lucht de borstkas wordt ingezogen en er vervolgens niet meer uit kan. Hierdoor wordt de druk in de borstkas steeds hoger, met als gevolg dat de longen ineen worden gedrukt en ademhalen steeds moeilijker wordt.

Symptomen spanningspneumothorax

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het bestaan van een wond aan de borstkas in combinatie met ernstige toenemende kortademigheid is sterk verdacht voor het bestaan van een spanningspneumothorax.

Bij lichamelijk onderzoek kan de arts een asymmetrie van de borstkas zien. Bij het bekloppen van de borstkas is een hol geluid hoorbaar door de ophoping van lucht in de borstkas.

In het ziekenhuis kan met behulp van een röntgenfoto worden aangetoond dat het gaat om een klaplong (pneumothorax).

Behandeling spanningspneumothorax

Omdat de wond in de borstkas als een ventiel gaat werken is het van belang om zo snel mogelijk de wond luchtdicht af te plakken. Hiermee wordt voorkomen dat nog meer lucht de borstkas wordt ingezogen.

In het ziekenhuis zal de spanningspneumothorax snel moeten worden opgeheven door de ventielwerking van de borstwond ongedaan te maken. Vervolgens kan de klaplong zelf worden behandeld.

Beloop en prognose

Een spanningspneumothorax is een ernstige, vaak levensbedreigende aandoening. Het is daarom van belang dat iemand met deze aandoening snel naar de Eerste Hulp van een ziekenhuis wordt gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.