Spanningshoofdpijn

Bijgewerkt op 9 augustus 2018

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn – of ‘spierspanningshoofdpijn’ – is een zeer vaak voorkomende vorm van hoofdpijn die ontstaat doordat de spieren van hoofd en nek gespannen zijn. In tegenstelling tot bij migraine komt de hoofdpijn niet in aanvallen maar is continue aanwezig. Spanningshoofdpijn ontstaat vaak onder invloed van stress, bijvoorbeeld door drukte op het werk, of spanningen in het gezin.

Symptomen spanningshoofdpijn

De volgende klachten komen voor:

  • Hoofdpijn
    • drukkende pijn aan beide zijden van het hoofd, alsof er een band om het hoofd zit;
    • meestal toenemend gedurende de dag; vaak afwezig gedurende het weekend;
    • erger bij moeheid of stress;
  • Vaak een stijve nek, of schouders
  • Soms gevoel van kramp in de kaken

Oorzaak spanningshoofdpijn

De meest voorkomende oorzaak van spanningshoofdpijn is stress. Er zijn echter ook andere oorzaken voor spanning van de spieren rondom het hoofd. Voorbeelden zijn (vochtige) koude, afwijkingen aan de kaken of het gebit, en een verkeerde lichaamshouding.

Spanningshoofdpijn die veroorzaakt wordt door een verkeerde lichaamshouding zit ook vaak in de nek of de schouders, en soms zelfs in de kaken. Door de spanning in de spieren van het hoofd worden de bloedvaten dichtgedrukt. Hierdoor krijgen de spieren onvoldoende zuurstof en kunnen afvalstoffen onvoldoende worden afgevoerd. Het gevolg is dat de spieren pijn gaan doen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld op grond van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. De arts kan vaak voelen dat de spieren rond het hoofd gespannen aanvoelen.

Beloop

Het beloop van kortdurende spanningshoofdpijn is goedaardig. Wanneer spanningshoofdpijn langere tijd aanhoudt kan dit leiden tot depressiviteit.

Engelse vertaling

tension headache


 

Scroll naar boven