Solitaire botcyste

Bijgewerkt op 19 september 2021

Wat is een solitaire botcyste?

Een solitaire botcyste is een goedaardige aandoening waarbij een met vocht gevulde holte ontstaat in een bot. Meestal gaat het om het hielbeen (calcaneus), maar solitaire botcysten kunnen ook elders ontstaan, zoals bijvoorbeeld in de onderkaak (mandibula).

Welke symptomen geeft het?

Solitaire botcysten geven niet altijd klachten. Als die er wel zijn gaat het meestal om pijn op de plaats van de cyste. Zo zal iemand met een solitaire botcyste van het hielbeen pijn aan de hiel aangeven.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Op een röntgenfoto van het betreffende deel van het skelet is vaak duidelijk een opheldering in het bot zichtbaar. Met behulp van een MRI-scan kan worden gezien dat de afwijking in het bot vocht bevat. Het komt regelmatig voor dat een solitaire botcyste als toevalsbevinding wordt gezien als vanwege een andere reden een röntgenfoto wordt gemaakt.

Wat is de behandeling?

Een solitaire botcyste hoeft niet altijd behandeld te worden. Als de cyste aanhoudende klachten veroorzaakt kan in eerste instantie worden behandeld met een depotinjectie met corticosteroïden. Als dat niet helpt of de klachten weer terugkeren kan de cyste met een operatie worden verwijderd. Ook het risico op het ontstaan van een fractuur (breuk) van het hielbeen kan reden voor opereren zijn.

Engelse vertaling

simple bone cyst, unicameral bone cyst, solitary bone cyst

Duitse vertaling

Kalkaneuszyste, Solitäre Knochenzyste des Kalkaneus, Juvenile Knochenzyste des Kalkaneus

Verder lezen / Referenties

  • FJA Beek & JEH Pruijs, ‘Diagnose in beeld (42)’, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 16 juni 2001; 145(24): pagina 1155.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven