Slokdarmweb

Wat is een slokdarmweb?

Een slokdarmweb is een vlies dat zich in de holte van de slokdarm bevindt. Het komt regelmatig voor dat iemand meerdere slokdarmwebben in de slokdarm heeft. Een slokdarmweb geeft meestal geen klachten. Soms kan het tot vernauwing van de slokdarm leiden.

De medische naam voor slokdarmweb is ‘oesofagusweb’.

Symptomen slokdarmweb

Een slokdarmweb geeft meestal geen klachten. Soms veroorzaakt een slokdarmweb vernauwing van de slokdarm (oesofagusstenose). Dat kan leiden tot klachten als:

Wat is de oorzaak?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen aangeboren slokdarmwebben en verworven slokdarmwebben.

Aangeboren slokdarmweb

Een aangeboren slokdarmweb is al bij de geboorte aanwezig. Het is niet precies bekend waarom sommige mensen één of meer slokdarmwebben hebben, en anderen niet.

Een aangeboren slokdarmweb zit meestal in het midden of onderin de slokdarm.

Verworven slokdarmweb

Een verworven slokdarmweb ontstaat meestal ten gevolge van ontsteking in de slokdarm, bijvoorbeeld doordat maagzuur in de slokdarm loopt. Dit wordt ‘gastro-oesofageale reflux’ genoemd.

Een verworven slokdarmweb zit meestal bovenin de slokdarm, net onder het strottenhoofd. Verworven slokdarmwebben komen veel vaker voor dan aangeboren webben.

Er is een zeldzaam syndroom waarbij slokdarmwebben als kenmerk voorkomen. Dit syndroom heet het syndroom van Plummer-Vinson. Een ander kenmerk van dit syndroom is het voorkomen van ijzergebreksanemie (bloedarmoede door een tekort aan ijzer).

Hoe vaak komt het voor?

Het is niet precies bekend hoeveel mensen één of meer slokdarmwebben hebben. Wel is bekend dat de aandoening ongeveer twee keer vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak wordt een slokdarmweb per toeval gevonden als iemand om een andere reden een kijkonderzoek van de slokdarm en/of de maag ondergaat. Dit onderzoek wordt ‘oesofagoscopie’ of ‘gastroscopie‘ genoemd. Bij dit onderzoek is het slokdarmweb zichtbaar als een membraan. Zie afbeelding hieronder.

slokdarmweb tijdens oesofagoscopie
Bron: Samir – via Wikimedia Commons

Een andere manier om slokdarmwebben op te sporen is met een slikfoto. Hierbij wordt door de patiënt bariumpap (contrastvloeistof) doorgeslikt. Vervolgens wordt een röntgenfoto gemaakt. Hierop is het web regelmatig zichtbaar als een vernauwing van de slokdarm. Een slokdarmweb kan op een dergelijke röntgenfoto echter ook gemist worden.

slokdarmweb - vernauwing van slokdarm op slikfoto
Bron: Dr Laughlin Dawes, Radiopaedia

Wat is de behandeling?

Een slokdarmweb dat geen klachten geeft hoeft in principe niet te worden behandeld. Als er wel klachten zijn kan worden geprobeerd om het web weg te drukken. Dit gebeurt tijdens een kijkonderzoek (oesofagoscopie) en wordt ‘dilatatie’ genoemd.

Als dilatatie niet of onvoldoende werkt kan het web met een operatie worden verwijderd.

Engelse vertaling

esophageal web

Synoniemen voor slokdarmweb zijn  slokdarmwebben, oesofagusweb, oesofageaal web, slokdarmmembraan, en oesofagusmembraan.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 23 mei 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 23 mei 2017

1 gedachte over “Slokdarmweb”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven