Slokdarmspataderen

Wat zijn slokdarmspataderen?

Slokdarmspataderen zijn verwijdingen van de aderen van de slokdarm.

Hoe ontstaan ze?

Ze ontstaan ten gevolge van een verhoogde druk in het zogenaamde ‘portale vaatbed’. Dat zijn bloedvaten die bloed afvoeren vanuit de darmen naar de lever. De bloedvaten in de slokdarm staan in verbinding met deze bloedvaten. Door de verhoging van de bloeddruk gaan de bloedvaten in de slokdarm uitzetten en ontstaan spataderen in de slokdarm.

Verhoging van de bloeddruk in de bloedvaten die van de darm naar de lever lopen wordt ‘portale hypertensie’ genoemd. Slokdarmspataderen ontstaan dus door portale hypertensie.

Symptomen slokdarmspataderen

Slokdarmvarices geven op zich niet of nauwelijks klachten. Er ontstaat pas een probleem wanneer er een bloeding ontstaat uit de varices. In dat geval zal de patiënt bloed braken. Het ontstaan van een bloeding kan in de hand worden gewerkt doordat beschadiging van de wand van de slokdarmvarices optreedt, bijvoorbeeld door terugvloeien (reflux) van zure maaginhoud.

Daarnaast kunnen klachten van het onderliggende ziektebeeld, namelijk de portale hypertensie, aanwezig zijn.

Beloop en prognose

Het beloop van slokdarmvarices hangt af van het optreden van een bloeding. Een slokdarmvaricesbloeding kan dodelijk zijn. Met name bij patiënten die slokdarmvarices hebben ten gevolge van leverziekte kan een bloeding ernstig zijn omdat deze patiënten tevens vaak een stollingsstoornis hebben omdat de lever onvoldoende stollingseiwitten aanmaakt. Dit zijn vaak patiënten met levercirrose ten gevolge van overmatig alcoholgebruik.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het bestaan van slokdarmvarices kan worden bevestigd door een kijkonderzoek. Dit wordt endoscopie van de slokdarm (oesofagoscopie) genoemd. Hierbij ziet men dikke, kronkelig verlopende aders onder in de slokdarm.

Een röntgenfoto van de slokdarm met contrastmiddel laat verscheidene hobbelige uitsparingen in de slokdarmwand zien.

Bij lichamelijk onderzoek zal de arts beoordelen of de lever vergroot of verhard is. Dit kan wijzen op levercirrose.

Synoniemen voor slokdarmspataders zijn slokdarmvarices, oesofagusvarices, en slokdarmspataders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *