Slokdarmontsteking

Bijgewerkt op 20 juli 2023

Wat is een slokdarmontsteking?

Een slokdarmontsteking is een vaak voorkomende aandoening waarbij het slijmvlies aan de binnenzijde van de slokdarm ontstoken is. De slokdarm is de buis waarlangs het eten vanuit de keel, nadat het doorgeslikt is, naar de maag gaat. De medische naam voor een ontsteking van de slokdarm is oesofagitis. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van slokdarmontsteking.

Deze webpagina gaat over oorzaken, symptomen, diagnostiek en behandeling van slokdarmontsteking.

slokdarmontsteking (oesofagitis)

Welke oorzaken zijn er?

Slokdarmontsteking kan veel verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken genoemd.

Refluxoesofagitis

Een vaak voorkomende oorzaak is het terugstromen van maagzuur vanuit de maag naar de slokdarm. Dit wordt reflux genoemd. Aanhoudende reflux kan leiden tot ontsteking van het slokdarmslijmvlies. Dan wordt gesproken van refluxoesofagitis. Bij mensen met boulimie, die vaak braken opwekken, komt deze vorm regelmatig voor. Het braaksel bevat maagzuur waarmee het slijmvlies van de slokdarm tijdens het braken in contact komt.

Candida-oesofagitis

Een andere oorzaak die regelmatig voorkomt is een infectie met de Candida-schimmel. Deze schimmel komt voor in de mond. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld bij gebruik van corticosteroïden, kan de schimmel een infectie veroorzaken in de mond en de keel, maar soms ook in de slokdarm. In dat laatste geval wordt gesproken van Candida-oesofagitis.

Deze vorm van slokdarmontsteking komt vooral voor bij mensen met een verminderde weerstand. Dat geldt ook voor andere vormen van slokdarmontsteking die door een infectie worden veroorzaakt. Een verminderde weerstand kan het gevolg zijn van een afweerstoornis, bijvoorbeeld HIV-infectie, maar ook gebruik van afweeronderdrukkende geneesmiddelen (immunosuppressiva) geven een verhoogde kans op infectie van de slokdarm.

Slokdarmontsteking door geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen die via de mond worden ingenomen kunnen irritatie van het slokdarmslijmvlies veroorzaken. Als dit langere tijd aanhoudt kan een ontsteking van het slokdarmslijmvlies ontstaan. Dit kan voorkomen bij zogenaamde bisfosfonaten. Dat zijn geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van osteoporose (botontkalking).

Ook van pijnstillers van de groep NSAIDs is bekend dat ze het slijmvlies van slokdarm en maag kunnen aantasten. Ook geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken (immuunsuppressiva) kunnen slokdarmontsteking geven.

Van de onderstaande geneesmiddelen is bekend dat ze een ontsteking van de slokdarm als bijwerking kunnen veroorzaken:

De volgende factoren verhogen de kans op het ontstaan van een ontsteking van het slijmvlies van de slokdarm:

  • inname van tablet of capsule zonder water (of met slechts weinig water)
  • in liggende positie innemen van tablet of capsule
  • innemen van geneesmiddelen voor het slapengaan
  • hoge leeftijd
  • grote of vreemd gevormde tabletten of capsules

Overige

Minder vaak voorkomende vormen zijn slokdarmontsteking door een overgevoeligheidsreactie (allergische oesofagitis), eosinofiele oesofagitis, lymfocytaire oesofagitis en acute necrotiserende oesofagitis. Verder kan ontsteking van de slokdarm worden veroorzaakt door bestraling (radiotherapie) en door inname van etsende stoffen.

Welke symptomen geeft het?

Ontsteking van de slokdarm kan de volgende klachten geven:

Bij baby’s en kleine kinderen kan een ontsteking van het slokdarmslijmvlies zich uiten als:

  • vaak huilen
  • snel geïrriteerd
  • lichaam overstrekken
  • weigeren te eten
  • onvoldoende aankomen in gewicht

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan meestal al worden vermoed op grond van de klachten. Om de diagnose te bevestigen wordt vaak een kijkonderzoek van de slokdarm en de maag gedaan. Dit wordt gastroscopie genoemd. Daarbij zijn kenmerkende afwijkingen aan het slijmvlies van de slokdarm zichtbaar.

Wat is de behandeling?

De behandeling van slokdarmontsteking is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Wat is het beloop?

Slokdarmontsteking is over het algemeen goed te behandelen. Bij aanhoudende ontsteking kunnen echter complicaties optreden, zoals bijvoorbeeld uitdroging en vernauwing van de slokdarm door littekenweefsel. Bij langer bestaande refluxoesofagitis kan op den duur een zogenaamde Barrett-oesofagus ontstaan. Bij deze aandoening is het risico op het krijgen van slokdarmkanker verhoogd.

Synoniemen

oesofagitis, ontstoken slokdarm, ontsteking van de slokdarm, ontsteking van het slokdarmslijmvlies, ontsteking van het slijmvlies van de slokdarm

Engelse vertaling

esophagitis, oesophagitis

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met slokdarmontsteking (oesofagitis).

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven