Slokdarmkramp

Bijgewerkt op 11 januari 2022

Wat is slokdarmkramp?

Slokdarmkramp is een aandoening waarbij de spieren van de slokdarm zich onwillekeurig samentrekken. Dit wordt meestal gevoeld als krampende pijn achter het borstbeen. Een andere naam voor slokdarmkrampen is ‘slokdarmspasme’. De medische naam is ‘oesofagusspasme’.

Hoe vaak komt ’t voor?

Naar schatting wordt bij zo’n 500 mensen in Nederland per jaar deze diagnose gesteld. In werkelijkheid zal het vaker voorkomen. Veel mensen met milde klachten van slokdarmkramp zullen er echter niet mee naar de dokter gaan. Slokdarmkrampen komen iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak?

Het is onbekend waardoor slokdarmkrampen veroorzaakt worden. Wel is bekend dat de krampen bij sommigen uitgelokt kunnen worden door het drinken van koude of juist warme dranken. Ook het doorslikken van grote happen kan tot spasmen van de slokdarm leiden.

Mensen met zuurbranden en refluxziekte hebben een verhoogde kans op het krijgen van slokdarmkrampen. Kennelijk reageren de spieren onderin de slokdarm bij die mensen op het maagzuur dat vanuit de maag in de slokdarm komt.

Welke symptomen geeft het?

Bij mensen met slokdarmkrampen komen de klachten meestal in aanvallen. De aanvallen duren meestal enkele minuten maar kunnen tot langer dan een uur aanhouden.

Hieronder een overzicht van de klachten die kunnen voorkomen bij kramp van de slokdarm. Het percentage achter de klacht geeft een schatting van hoe vaak de betreffende klacht voorkomt.

Soms straalt de pijn in de borstkas uit naar de arm, de onderkaak of de schouder.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal bij lichamelijk onderzoek geen afwijkingen vinden die typisch zijn voor slokdarmkramp. Hetzelfde geldt voor bloedonderzoek. Het is daarom nodig om aanvullend onderzoek te doen om de diagnose te bevestigen. Er zijn twee onderzoeken die hiervoor in aanmerking komen:

 • Slokdarmmanometrie: hierbij wordt de druk in de slokdarm gemeten met behulp van een slangetje in de slokdarm. Bij slokdarmkramp is de druk in de slokdarm plaatselijk verhoogd.
 • Rontgenfoto met contrastvloeistof: hierbij wordt een rontgenfoto van de slokdarm gemaakt nadat contrastvloeistof is gedronken. Op de foto zijn de countouren van de slokdarm goed zichtbaar. Bij slokdarmkramp is een vernauwing zichtbaar. Soms is een vernauwing op verschillende niveaus zichtbaar. Dan lijkt het beeld op dat van een kurketrekker en wordt gesproken van een ‘kurketrekker-slokdarm’.
slokdarmkramp (slokdarmspasmen)
kurketrekker slokdarm

De klachten die optreden bij slokdarmkrampen lijken op die van een hartaanval. Daarom zal een arts ook onderzoek instellen om een hartaanval uit te sluiten. Zo zal vaak een hartfilmpje (ECG) worden gemaakt om deze reden.

Ook kan het zijn dat de arts een maagonderzoek (gastroscopie) wil doen om te beoordelen of er sprake is van refluxziekte, en om andere oorzaken voor de klachten uit te sluiten.

Wat is de behandeling?

Wat kan ik zelf doen?

U kunt zelf nagaan of de klachten optreden onder bepaalde omstandigheden. Als de klachten optreden bij het drinken van koude of hete dranken kunt u proberen de dranken even te laten staan voordat u ze inneemt. Als de klachten ontstaan onder stressvolle omstandigheden kunt u proberen om de stress te verminderen. Veel mensen ervaren verlichting van de pijn na het drinken van water.

Wat kan de dokter doen?

Er zijn verschillende behandelingen voor slokdarmkramp. In eerste instantie zal geprobeerd worden de krampen te behandelen met geneesmiddelen die de slokdarmspieren ontspannen. Als zuurbranden of refluxziekte een rol speelt bij het ontstaan van de krampen kan een maagzuurremmend middel worden voorgeschreven.

Als geneesmiddelen niet of onvoldoende helpen kan geprobeerd worden de slokdarm iets op te rekken. Dit wordt pneumodilatatie genoemd. Deze ingreep is vergelijkbaar met een maagonderzoek (gastroscopie). De patiënt moet een slangetje (endoscoop) doorslikken. De arts kan door de endoscoop kijken. Als de endoscoop op de juiste plaats in de slokdarm zit wordt aan het uiteinde een ballonnetje opgeblazen. Hierdoor wordt de slokdarm iets opgerekt. Meestal moet deze behandeling een aantal keren worden herhaald voor het beste resultaat.

Botuline-injecties in de slokdarm kunnen ook worden toegepast als behandeling van slokdarmkrampen. Ook bij deze behandeling zal een slangetje (endoscoop) moeten worden doorgeslikt door de patiënt. De arts kan dan door de endoscoop zien waar de injecties geplaatst worden. Dit gebeurt meestal onderin de slokdarm.

Wanneer bovengenoemde behandelingen niet helpen is tenslotte een ingreep mogelijk waarbij de slokdarmspieren gedeeltelijk worden doorgenomen.

Synoniemen

Andere namen voor slokdarmkrampen zijn slokdarmspasme, oesofagusspasme en samentrekken spieren slokdarm.

Engelse vertaling

esophageal spasms, oesophageal spasms

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met slokdarmkramp (oesofagusspasme). Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

106 gedachten over “Slokdarmkramp”

  1. Mijn vader heeft volgens de huisarts slokdarmkramp en gaf slijm over tijdens zijn eerste aanval van kramp.

 1. Gerdis Michielse

  Wat interessant om hier te lezen dat velen met water drinken de pijn kunnen laten wegtrekken. Dat doe ik ook al zo’n 15 jaar, De pijn is fel. Ik zou niet weten hoe ik me moet redden als er geen water in de buurt is, Ik bel gewoon aan en vraag om water, maar heb het meestal bij me, Vanavond was het weer zo erg, dat ik dacht dat ik maar eens op internet ging zoeken. Allemaal herkenbare verhalen. Vooral ook die uitstralingspijnen. Soms voel ik het aankomen doordat ik het al in de kaken voel en dan kan ik gauw water drinken. Ik heb me ook een keer gered door een banaan op te eten in een supermarkt en het hielp! Oorzaak is bij mij het maagzuur denk ik. Dat triggert de slokdarm zodat een kramp ontstaat. Ik slik zuurremmers.

  1. Hoi, ook ik heb veel last van uitstraling, het begint vaak met oorpijn, en even nadien ook tussen mijn schouderbladen en borst. Vaak trekt de pijn ook naar de rechterkant van mijn gezicht en achter mijn oog. Herkent iemand dit?

   1. Hai Monica, ik lees jouw bericht nu, 4 jaar later, en op zoek ben naar meer informatie. Soms is het zo erg dat ik het gevoel heb flauw te vallen. Gisterenavond had ik pijn die naar mijn nek, zij- en achterkant hoofd en kaken trok. Op het moment van een aanval kan ik echt niets meer drinken, zoals anderen voorstellen, omdat ik dan dreig te stikken.

    Ik herken het dus, alleen weet ik niet of je hier nog wat aan hebt.
    Groet, Karin

  2. Ik heb regelmatig last van slokdarmspasme in de nacht. Ben er nu achter dat het voorkomt als ik de dag ervoor regelmatig met het hoofd naar beneden hebt gewerkt in de tuin of na een yogales met ook veel buigingen naar beneden. Water drinken helpt direct.

 2. Ik heb de aanvallen al zo’n jaar of 20. wist niet precies wat het was maar voelde wel dat het mijn slokdarm was. Het voelde idd als kramp en het doet ongelooflijk veel pijn. Door dit forum weet ik nu dat ik het mogelijk kan verzachten met slokjes water. Gisterennacht weer een aanval gehad. Zorg nu dat ik altijd water bij me heb.

 3. Astrid. Heeneman

  Mijn pijn is ook zo heftig begint op de borst dan straalt het uit de pijn tussen mijn schouderbladen trekt de pijn ook naar mijn kaken en naar mijn linkerarm ben al vijf keer gecartriceerd het is niet mijn hart de pijn houd drie minuten aan die aanvallen bij mij het is niet uit te houden heb reuma dus ik weet heus wel wat pijn is maar deze pijn is niet uit te houden ,help zijn er misschien mensen die mijn raad kan geven alle raad is welkom zelfs dokters weten het niet meer ga wel bij aanval glazen water te drinken baat het niet schaat het niet Astrid

 4. Ook ik heb er nu sinds een jaar last van. Ook eerst naar huisartsenpost etc.
  Onderzoeken gehad voor het hart en uiteindelijk een gastroscopie.
  Was niets op te zien. Fysiek is alles in orde.
  Er ben er nu ook achter gekomen dat bij het drinken van water, de pijn weer weg trekt. Maar dan moet ik ook echt wel meteen water bij me hebben. Er zit dus altijd een flesje water in mijn tas. Het is misschien psychisch maar ik kan het niet meer missen. Bij begin van de klachten drink ik meteen water en dan trekt de pijn weer weg. Maar deze week is het wel heel erg. Vannacht ook weer 2x met pijn wakker geworden. Maar het is rustgevend om te lezen dat ik niet de enige ben.

 5. Al een stuk of 5 x met spoed naar ziekenhuis met ambulance .
  Dachten elke keer het hart. Niet dus . Wel nitrospray gekregen voor onder de tong en het helpt . Cardioloog zegt het helpt ook voor slokdarm problemen .
  Maar ik zie dat velen zich kunnen helpen met water. Dus ga ik dit ook proberen . Beter dan medicijnen .

 6. Ik heb ook al een paar jaar er last van. Ik heb mijn onderzoeken 2 jaar geleden al gedaan.
  Om de zoveel tijd heb ik een aanval en dan heb ik er medicijnen voor. Ook ga ik dan naar een osteopaat. Dat helpt mij gelukkig ook.
  Nu ben ik zwanger en mag ik mijn medicijnen niet meer slikken.
  Ik weet niet hoe ik dit vol moet houden.
  Ik slaap er slecht van. Ik kan slecht eten en heb heel de dag pijn.
  Heeft iemand nog tips voor mij?

  1. Gertie Lemmens

   Ja, wat ik al zei Op deze site: Belladonna D 12 zou goed voor je zijn. Mag ook tijdens de zwangerschap worden genomen. Als je niet zwanger bent mag ook Belladonna D 6.
   Ik hoop, dat je hier wat aan hebt.
   Beterschap

 7. Jannie Drenth

  Rechtop zitten of staan en rustig een glas water leeg drinken en de kramp en pijn neemt snel af voor mij!

 8. Het is begonnen met maagklachten en toen ineens die pijn heb nu 5x op huisartsenpist gezeten en steeds was alles oke ik heb de hele dag kramp eigelijk zo een pijn. Over 2 weken krijg ik en gastroscopie maar die pijn je voelt je zo beroerd.

 9. T. van der Velden

  Ik heb al jaren regelmatig een aanval van slokdarmkramp. De eerste keer dat je het hebt, denk je dat je iets ernstigs met je hart hebt en waarschijnlijk dood gaat. Dat is niet zo, kan ik je verzekeren. Ik ben er achter gekomen dat het vrij eenvoudig te bestrijden is en wel met een flink glas koud, niet ijskoud, water. Rustig drinken, rechtop staan, vaak eerst nog een pijnlijke slok, en daarna glijdt het water naar binnen en ontspant je slokdarm. Werkt voor mij altijd! Onnodig dus om allerlei medicatie te nemen en pijnlijke onderzoeken te ondergaan. Tenminste als een glas water bij jou net zo goed werkt als bij mij!

  1. Yvonne van Wijk

   Koud water help bij mij ook altijd, of b.v. een dropje opzuigen, als je geen water bij de hand hebt.

 10. Heb zelf last van slokdarmkrampen tijdens het eten, dan zit ik in een normale houding te eten en blijft het ineens steken, wanneer ik dan probeer water te drinken, heb ik het gevoel dat ik stik.. Vaak sta ik op en loop dan een stuk, gebruik Nexium omdat mijn klep niet goed werkt en dan reflex kan ontstaan.. Ik moet vaak tijdens een heftige aanval mijn vinger in mijn keel steken om over te geven, daarna ksn ik kleine slokjes water drinken! Het is vervelend, maar ik heb geleerd ermee te leven

 11. wat vervelend ! ik ken het heel naar janken kun je dan wel, wat zul je het naar gehad hebben de eerste x, je weet niet wat je overkomt !! ik heb een tijd maag beschermers gebruikt en ik let nu heel erg op mijn voeding, wat echt helpt
  er zijn bepaalde producten wat het triggert . bv bleekselderij paprikachips soms met champignons sla vis combinaties dat noemen ze ook wel kruisreacties oid enz enz maar dat zul je zelf moeten ontdekken. sterkte !!

 12. Ik heb het sinds een aantal maanden. Bij de eerste aanval werd ik naar het ziekenhuis gebracht omdat men dacht aan een hartinfarct. Na een katheterisatie, een echo etc. bleek mijn hart gezond te zijn. Nu 17 aanvallen gehad in een paar maanden tijd. Onderzoek maag en slokdarm gehad. Slokdarm sluit niet echt goed. Ik heb de kramp zo n 1,5 tot 2 uur na het begin van de maaltijd en meestal dus s avonds. Ik blijf nu rechtop zitten s avonds.
  Ik heb geleerd mijn angst bij een aanval te verminderen. Waardoor ik het niet meer benauwd krijg. Wat mij echt goed helpt is slokjes gloeiend heet water drinken en een warm kersenpitkussentje aan de buitenkant. De laatste keer was de slokdarmkramp binnen 5 tot 10 minuten over.

  1. Ik heb nu 5 aanvallen gehad in een half jaar tijd Enorme pijn tussen mijn schouderbladen en in mn borstkast en op mn borst. Ik stop direct een dropje in mn mond en na 5 min. zakt het af maar ik heb wel gehad dat er een gevoelige plek bleef tussen mn schouderbladen wat weken aan hield Vandaag is mn hart gecontroleerd. Geen afwijkingen gelukkig

 13. Hallo, ik heb betrekkelijk weinig pijn maar wat bij bij heel hevig is is het samentrekken in mijn borst. Het voelt alsof mijn hart een paar slagen overslaat en elke keer schrik ik heel erg. Ik heb het meerdere malen per dag. Ik weet niet meer wat ik moet doen omdat het mijn hele leven beheerst.

  1. Gertie Lemmens

   Ik heb hier ook al jaren last van. Hartonderzoek wees niets uit. Arts stelde ook niet de diagnose slokdarmkramp. Ik ben er zelf achter gekomen door ook water te drinken.
   Ik heb het maar gelukkig een paar keer per jaar.
   Wat goed helpt is een homeopathisch middel: Belladonna D6. Een andere verdunning mag ook. Ik neem 10 druppels als ik het heb. Als je het iedere dag hebt, dan gewoon 3 x dgs 7-10 druppels nemen. De druppels goed vasthouden in de mond, zodat ze goed door het mondslijmvlies kunnen worden opgenomen, dan doorslikken.
   Mijn man helpt zich hier ook heel goed mee. Heeft vaker kuitkrampen.
   Ik hoop, dat jij en ook iedereen hier iets mee ka doen. Ik ben zelf homeopathie gestudeerd.
   Beterschap!

 14. Inderdaad! Water drinken helpt! Ik heb als kind een slokdarmvernauwing gehad die mij bijna het leven gekost heeft, 1958. Mijn vader vertelde mij dat ik 8 weken in het ziekenhuis moest blijven en mijn slokdarm met een ballonnetje was opgerekt. Misschien heeft dat er nu mee te maken dat ik klachten heb als reflux etc en die verschrikkelijke pijn. Alsof je een hartaanval hebt. Aangezien dit ook in mijn familie voorkomt..Maar toen ik een slok water nam, zakte de pijn vrijwel meteen! Zodoende wist ik dat het mijn slokdarm moest zijn. Ik ben blij dit te lezen van anderen. Het zou ook veel meer bekendheid moeten krijgen!

 15. Hoi
  Ik heb elkedag naar het eten pijn tussen mijn borsten.
  En heb het gevoel dat mijn eten niet goed zakt
  Het straalt ook uit naar mijn rug het gebied van mijn longen.
  En heb vaak een droge mond
  Ben gister ook bij de dokter geweest en hij zij dat het slokdarmkramp is
  Maar is dat dan ook echt zo.zoals ik dat beschrijf.
  Paracetamol helpt wel gelukkig
  Kan iemand mij helpen want ik ben heel erg onzeker op dit gebied
  Groetjes saskia

  1. Precies die klachten heb ik ook maar ook gelijk erge hoofdpijn aan de zijkanten. Vandaag bij de doktor geweest word doorverwezen naar de maagsoecialis umc utrecht waar ik in 2014 aan mijn maag geopereerd ben. Ik heb breuk in de maag. Veel sterkte. Ps bij mij komt vooral na t avond maaltijd?

  2. Hallo allemaal
   Ik kwam dit zojuist tegen en ik herkende het! Ik heb de ziekte van Sjogrën en de slokdarmkramp kan daar een bijverschijnsel van zijn. Vooral wanneer je ook een droge mond hebt. Ook ik werd met een ambu afgevoerd op verdenking van hart maar na meer onderzoek bleek dat allemaal goed te zijn.

  3. Ik ben er nu na jaren inmiddels achter hoe het ontstaat en hoe te voorkomen en aan te pakken.
   1. De aanvallen komen vaak na grote inspanning icm te weinig water drinken. Drink dus ruim water om vochtgebrek bij inspanning te voorkomen en vermijd alcohol.
   2. Een bloedverdunner als asperine zorgt bij mij voor minder last. Waarschijnlijk liggen ook bij slokdarmspasmen toch ook minime cardiologische problen op de achtergrond.
   3. Vermijd teveel alcohol. Kan eerder tot vochttekort leiden en vochttekort veroorzaakt spierkrampen.
   4. Bij een aanval heb ik in de koelkast een fles bevroren water liggen om de pijnlijke plekken te koelen. En idd veel koud water drinken.
   5. Ondanks dat ik verder fit en gezond ben, goede conditie heb en geen hartklachten. Werd er bij mij middels ee ct coronaire scan toch een minime verkalking in een van de kransslagaders gevonden.

   1. Hallo Harry, precies hetzelfde lees ik hier
    Met een coronaire scan hebben ze bij mij ook verkalking ontdekt op paar plekken
    Daarna verder onderzoek waaruit bleek dat m’n hart wel
    100 procent zuurstof krijgt
    Kreeg medicatie en minder slokdarmkramp ook
    Maar het refluxprobleem is niet minder eerder erger geworden

 16. Marjon Burghoorn

  Hallo Floris,

  Ook ik ben daar door toeval achter gekomen, na jarenlange hevige pijn.
  Mijn actieradius werd heel klein en kwaliteit van leven nihil.
  Ruim vier jaar geleden dacht ik door de hevige acute pijn een hartaanval te hebben.
  Om niet in paniek te raken heb ik met veel moeite een beker water kunnen pakken.
  Tot mijn grote verbazing en opluchting voelde ik na enkele moeizame slokjes die hevige pijn
  wegzakken waardoor ik besefte geen infarct te hebben maar slokdarmkrampen die dezelfde symptomen geven. Ook ik heb neem altijd water mee zelfs naar de buurtsuper.
  Ik wilde net als jij daar ruchtbaarheid aan geven om anderen te helpen en heb dit toen op het forum `Slokdarmkrampen `geplaatst.
  Floris heb jij ook het gevoel gehad dat artsen vaak niet beseffen wat een helse pijnen dat kan geven en hoe het je leven ontwricht? Voelde jij je ook vaak eenzaam en onbegrepen of heb ik het gewoon slecht getroffen wat dat betreft?
  Ik hoop het laatste en dat het nu weer goed gaat omdat je je leven weer op kan pakken.
  vriendelijke groet van Marjon

  1. Floris Bourier

   Hallo Marjon ,
   Ik heb er de laatste tijd geen last meer van. Ik hoop dat het jou ook beter gaat .
   Vriendelijke groet Floris Bourier

  2. Marion, je hebt het over mij. Ik durf al 1,5 jaar niets meer te plannen. Sommige dagen dan hoeft het voor mij niet meer.
   Nu, door een nieuwe huisarts, doorgestuurd naar een M-D-L specialist, ik ben benieuwd.
   Door 2 cardiologen binnenste buiten gekeerd, hartmedicatie waarvan ik alleen maar duf was (met de mededeling: als de pijn niet overgaat na 5 minuten, direct 112 bellen, dan heb je een hartinfarct ) Ik moet wel toegeven, ik kom uit een “hart”familie,

  3. Hoi Marjon
   Ik heb hetzelfde dacht dat ik een hartinfarct had
   Na onderzoeken in krekels bleek ik spastische slokdarm had een een breuken
   Deze pijn is verschrikkelijk
   Groet Anja

  4. Slokdarm krampen worden inderdaad vaak niet serieus genomen. Alle tips die ik hier leest ga ik uitproberen. Heb veel last van slokdarm kramp, dat heeft bij mijn te maken door scheur in middenrif waardoor mild, maag en deel dwarsliggende dikke darm boven het middenrif gekomen zijn. Ik sta op de wachtlijst voor operatie in Maasstad ziekenhuis of Erasmus MC Rotterdam

 17. Floris Bourier

  Ik heb altijd een flesje water bij me. Krijg ik hevige kramp ,dan neem ik 15 kleine slokjes water en de pijn zakt daarna vrij snel.

  1. Jolanda Lome

   Hoi ik ben zo blij dat ik dit lees.
   Ook ik ben een paar x met kramp in mijn borst gelijk doorgestuurd naar de cardioloog.
   Niets te vinden.
   Ik heb nu weer last van krampen.
   Het is net of er iets is blijven hangen op mijn borst een drukkend gevoel.
   Ben gerustgesteld door de verhalen hier.

  2. Hallo,

   Ik wilde graag hier iets aan toevoegen (een tip die mijn specialist, mij mee gaf)

   n.l heet water drinken, zo heet mogelijk dat je kunt verdragen.

   Heet water schijnt je slondarm spieren te ontspannen.

   Nacht’s staat er een klein thermosflesje naast mijn bed, voor eventuele aanvallen.

   Werkt perfect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven