Slokdarmkramp

Wat is slokdarmkramp?

Slokdarmkramp is een aandoening waarbij de spieren van de slokdarm zich onwillekeurig samentrekken. Dit wordt meestal gevoeld als krampende pijn achter het borstbeen.

Een andere naam voor slokdarmkrampen is ‘slokdarmspasme’. De medische naam is ‘oesofagusspasme’.

Hoe vaak komt ’t voor?

Naar schatting wordt bij zo’n 500 mensen in Nederland per jaar deze diagnose gesteld. In werkelijkheid zal het vaker voorkomen. Veel mensen met milde klachten van slokdarmkramp zullen er echter niet mee naar de dokter gaan.

Slokdarmkrampen komen iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaak slokdarmkramp

Het is onbekend waardoor slokdarmkrampen veroorzaakt worden. Wel is bekend dat de krampen bij sommigen uitgelokt kunnen worden door het drinken van koude of juist warme dranken. Ook het doorslikken van grote happen kan tot spasmen van de slokdarm leiden.

Mensen met zuurbranden en refluxziekte hebben een verhoogde kans op het krijgen van slokdarmkrampen. Kennelijk reageren de spieren onderin de slokdarm bij die mensen op het maagzuur dat vanuit de maag in de slokdarm komt.

Symptomen slokdarmkramp

Bij mensen met slokdarmkrampen komen de klachten meestal in aanvallen. De aanvallen duren meestal enkele minuten maar kunnen tot langer dan een uur aanhouden.

Hieronder een overzicht van de klachten die kunnen voorkomen bij kramp van de slokdarm. Het percentage achter de klacht geeft een schatting van hoe vaak de betreffende klacht voorkomt.

Soms straalt de pijn in de borstkas uit naar de arm, de onderkaak of de schouder.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal bij lichamelijk onderzoek geen afwijkingen vinden die typisch zijn voor slokdarmkramp. Hetzelfde geldt voor bloedonderzoek. Het is daarom nodig om aanvullend onderzoek te doen om de diagnose te bevestigen. Er zijn twee onderzoeken die hiervoor in aanmerking komen:

 • Slokdarmmanometrie: hierbij wordt de druk in de slokdarm gemeten met behulp van een slangetje in de slokdarm. Bij slokdarmkramp is de druk in de slokdarm plaatselijk verhoogd.
 • Rontgenfoto met contrastvloeistof: hierbij wordt een rontgenfoto van de slokdarm gemaakt nadat contrastvloeistof is gedronken. Op de foto zijn de countouren van de slokdarm goed zichtbaar. Bij slokdarmkramp is een vernauwing zichtbaar. Soms is een vernauwing op verschillende niveaus zichtbaar. Dan lijkt het beeld op dat van een kurketrekker en wordt gesproken van een ‘kurketrekker-slokdarm’.
slokdarmkramp (slokdarmspasmen)
kurketrekker slokdarm

De klachten die optreden bij slokdarmkrampen lijken op die van een hartaanval. Daarom zal een arts ook onderzoek instellen om een hartaanval uit te sluiten. Zo zal vaak een hartfilmpje (ECG) worden gemaakt om deze reden.

Ook kan het zijn dat de arts een maagonderzoek (gastroscopie) wil doen om te beoordelen of er sprake is van refluxziekte, en om andere oorzaken voor de klachten uit te sluiten.

Behandeling slokdarmkramp

Wat kan ik zelf doen?

U kunt zelf nagaan of de klachten optreden onder bepaalde omstandigheden. Als de klachten optreden bij het drinken van koude of hete dranken kunt u proberen de dranken even te laten staan voordat u ze inneemt. Als de klachten ontstaan onder stressvolle omstandigheden kunt u proberen om de stress te verminderen.

Veel mensen ervaren verlichting van de pijn na het drinken van water.

Wat kan de dokter doen?

Er zijn verschillende behandelingen voor slokdarmkramp. In eerste instantie zal geprobeerd worden de krampen te behandelen met geneesmiddelen die de slokdarmspieren ontspannen. Als zuurbranden of refluxziekte een rol speelt bij het ontstaan van de krampen kan een maagzuurremmend middel worden voorgeschreven.

Als geneesmiddelen niet of onvoldoende helpen kan geprobeerd worden de slokdarm iets op te rekken. Dit wordt pneumodilatatie genoemd. Deze ingreep is vergelijkbaar met een maagonderzoek (gastroscopie). De patiënt moet een slangetje (endoscoop) doorslikken. De arts kan door de endoscoop kijken. Als de endoscoop op de juiste plaats in de slokdarm zit wordt aan het uiteinde een ballonnetje opgeblazen. Hierdoor wordt de slokdarm iets opgerekt. Meestal moet deze behandeling een aantal keren worden herhaald voor het beste resultaat.

Botuline-injecties in de slokdarm kunnen ook worden toegepast als behandeling van slokdarmkrampen. Ook bij deze behandeling zal een slangetje (endoscoop) moeten worden doorgeslikt door de patiënt. De arts kan dan door de endoscoop zien waar de injecties geplaatst worden. Dit gebeurt meestal onderin de slokdarm.

Wanneer bovengenoemde behandelingen niet helpen is tenslotte een ingreep mogelijk waarbij de slokdarmspieren gedeeltelijk worden doorgenomen.


Engelse vertaling

esophageal spasms, oesophageal spasms


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 7 augustus 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 23 september 2017


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met slokdarmkramp (oesofagusspasme). Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

74 gedachten over “Slokdarmkramp”

  • Hoi ik ben zo blij dat ik dit lees.
   Ook ik ben een paar x met kramp in mijn borst gelijk doorgestuurd naar de cardioloog.
   Niets te vinden.
   Ik heb nu weer last van krampen.
   Het is net of er iets is blijven hangen op mijn borst een drukkend gevoel.
   Ben gerustgesteld door de verhalen hier.

   Beantwoorden
  • Hallo,

   Ik wilde graag hier iets aan toevoegen (een tip die mijn specialist, mij mee gaf)

   n.l heet water drinken, zo heet mogelijk dat je kunt verdragen.

   Heet water schijnt je slondarm spieren te ontspannen.

   Nacht’s staat er een klein thermosflesje naast mijn bed, voor eventuele aanvallen.

   Werkt perfect!

   Beantwoorden
 1. Ik heb altijd een flesje water bij me. Krijg ik hevige kramp ,dan neem ik 15 kleine slokjes water en de pijn zakt daarna vrij snel.

  Beantwoorden
 2. Hallo Floris,

  Ook ik ben daar door toeval achter gekomen, na jarenlange hevige pijn.
  Mijn actieradius werd heel klein en kwaliteit van leven nihil.
  Ruim vier jaar geleden dacht ik door de hevige acute pijn een hartaanval te hebben.
  Om niet in paniek te raken heb ik met veel moeite een beker water kunnen pakken.
  Tot mijn grote verbazing en opluchting voelde ik na enkele moeizame slokjes die hevige pijn
  wegzakken waardoor ik besefte geen infarct te hebben maar slokdarmkrampen die dezelfde symptomen geven. Ook ik heb neem altijd water mee zelfs naar de buurtsuper.
  Ik wilde net als jij daar ruchtbaarheid aan geven om anderen te helpen en heb dit toen op het forum `Slokdarmkrampen `geplaatst.
  Floris heb jij ook het gevoel gehad dat artsen vaak niet beseffen wat een helse pijnen dat kan geven en hoe het je leven ontwricht? Voelde jij je ook vaak eenzaam en onbegrepen of heb ik het gewoon slecht getroffen wat dat betreft?
  Ik hoop het laatste en dat het nu weer goed gaat omdat je je leven weer op kan pakken.
  vriendelijke groet van Marjon

  Beantwoorden
  • Hallo Marjon ,
   Ik heb er de laatste tijd geen last meer van. Ik hoop dat het jou ook beter gaat .
   Vriendelijke groet Floris Bourier

   Beantwoorden
  • Marion, je hebt het over mij. Ik durf al 1,5 jaar niets meer te plannen. Sommige dagen dan hoeft het voor mij niet meer.
   Nu, door een nieuwe huisarts, doorgestuurd naar een M-D-L specialist, ik ben benieuwd.
   Door 2 cardiologen binnenste buiten gekeerd, hartmedicatie waarvan ik alleen maar duf was (met de mededeling: als de pijn niet overgaat na 5 minuten, direct 112 bellen, dan heb je een hartinfarct ) Ik moet wel toegeven, ik kom uit een “hart”familie,

   Beantwoorden
  • Hoi Marjon
   Ik heb hetzelfde dacht dat ik een hartinfarct had
   Na onderzoeken in krekels bleek ik spastische slokdarm had een een breuken
   Deze pijn is verschrikkelijk
   Groet Anja

   Beantwoorden
  • Slokdarm krampen worden inderdaad vaak niet serieus genomen. Alle tips die ik hier leest ga ik uitproberen. Heb veel last van slokdarm kramp, dat heeft bij mijn te maken door scheur in middenrif waardoor mild, maag en deel dwarsliggende dikke darm boven het middenrif gekomen zijn. Ik sta op de wachtlijst voor operatie in Maasstad ziekenhuis of Erasmus MC Rotterdam

   Beantwoorden
 3. Hoi
  Ik heb elkedag naar het eten pijn tussen mijn borsten.
  En heb het gevoel dat mijn eten niet goed zakt
  Het straalt ook uit naar mijn rug het gebied van mijn longen.
  En heb vaak een droge mond
  Ben gister ook bij de dokter geweest en hij zij dat het slokdarmkramp is
  Maar is dat dan ook echt zo.zoals ik dat beschrijf.
  Paracetamol helpt wel gelukkig
  Kan iemand mij helpen want ik ben heel erg onzeker op dit gebied
  Groetjes saskia

  Beantwoorden
  • Precies die klachten heb ik ook maar ook gelijk erge hoofdpijn aan de zijkanten. Vandaag bij de doktor geweest word doorverwezen naar de maagsoecialis umc utrecht waar ik in 2014 aan mijn maag geopereerd ben. Ik heb breuk in de maag. Veel sterkte. Ps bij mij komt vooral na t avond maaltijd?

   Beantwoorden
  • Hallo allemaal
   Ik kwam dit zojuist tegen en ik herkende het! Ik heb de ziekte van Sjogrën en de slokdarmkramp kan daar een bijverschijnsel van zijn. Vooral wanneer je ook een droge mond hebt. Ook ik werd met een ambu afgevoerd op verdenking van hart maar na meer onderzoek bleek dat allemaal goed te zijn.

   Beantwoorden
  • Ik ben er nu na jaren inmiddels achter hoe het ontstaat en hoe te voorkomen en aan te pakken.
   1. De aanvallen komen vaak na grote inspanning icm te weinig water drinken. Drink dus ruim water om vochtgebrek bij inspanning te voorkomen en vermijd alcohol.
   2. Een bloedverdunner als asperine zorgt bij mij voor minder last. Waarschijnlijk liggen ook bij slokdarmspasmen toch ook minime cardiologische problen op de achtergrond.
   3. Vermijd teveel alcohol. Kan eerder tot vochttekort leiden en vochttekort veroorzaakt spierkrampen.
   4. Bij een aanval heb ik in de koelkast een fles bevroren water liggen om de pijnlijke plekken te koelen. En idd veel koud water drinken.
   5. Ondanks dat ik verder fit en gezond ben, goede conditie heb en geen hartklachten. Werd er bij mij middels ee ct coronaire scan toch een minime verkalking in een van de kransslagaders gevonden.

   Beantwoorden
 4. Inderdaad! Water drinken helpt! Ik heb als kind een slokdarmvernauwing gehad die mij bijna het leven gekost heeft, 1958. Mijn vader vertelde mij dat ik 8 weken in het ziekenhuis moest blijven en mijn slokdarm met een ballonnetje was opgerekt. Misschien heeft dat er nu mee te maken dat ik klachten heb als reflux etc en die verschrikkelijke pijn. Alsof je een hartaanval hebt. Aangezien dit ook in mijn familie voorkomt..Maar toen ik een slok water nam, zakte de pijn vrijwel meteen! Zodoende wist ik dat het mijn slokdarm moest zijn. Ik ben blij dit te lezen van anderen. Het zou ook veel meer bekendheid moeten krijgen!

  Beantwoorden
 5. Hallo, ik heb betrekkelijk weinig pijn maar wat bij bij heel hevig is is het samentrekken in mijn borst. Het voelt alsof mijn hart een paar slagen overslaat en elke keer schrik ik heel erg. Ik heb het meerdere malen per dag. Ik weet niet meer wat ik moet doen omdat het mijn hele leven beheerst.

  Beantwoorden
  • Ik heb hier ook al jaren last van. Hartonderzoek wees niets uit. Arts stelde ook niet de diagnose slokdarmkramp. Ik ben er zelf achter gekomen door ook water te drinken.
   Ik heb het maar gelukkig een paar keer per jaar.
   Wat goed helpt is een homeopathisch middel: Belladonna D6. Een andere verdunning mag ook. Ik neem 10 druppels als ik het heb. Als je het iedere dag hebt, dan gewoon 3 x dgs 7-10 druppels nemen. De druppels goed vasthouden in de mond, zodat ze goed door het mondslijmvlies kunnen worden opgenomen, dan doorslikken.
   Mijn man helpt zich hier ook heel goed mee. Heeft vaker kuitkrampen.
   Ik hoop, dat jij en ook iedereen hier iets mee ka doen. Ik ben zelf homeopathie gestudeerd.
   Beterschap!

   Beantwoorden
 6. Ik heb het sinds een aantal maanden. Bij de eerste aanval werd ik naar het ziekenhuis gebracht omdat men dacht aan een hartinfarct. Na een katheterisatie, een echo etc. bleek mijn hart gezond te zijn. Nu 17 aanvallen gehad in een paar maanden tijd. Onderzoek maag en slokdarm gehad. Slokdarm sluit niet echt goed. Ik heb de kramp zo n 1,5 tot 2 uur na het begin van de maaltijd en meestal dus s avonds. Ik blijf nu rechtop zitten s avonds.
  Ik heb geleerd mijn angst bij een aanval te verminderen. Waardoor ik het niet meer benauwd krijg. Wat mij echt goed helpt is slokjes gloeiend heet water drinken en een warm kersenpitkussentje aan de buitenkant. De laatste keer was de slokdarmkramp binnen 5 tot 10 minuten over.

  Beantwoorden
  • Ik heb nu 5 aanvallen gehad in een half jaar tijd Enorme pijn tussen mijn schouderbladen en in mn borstkast en op mn borst. Ik stop direct een dropje in mn mond en na 5 min. zakt het af maar ik heb wel gehad dat er een gevoelige plek bleef tussen mn schouderbladen wat weken aan hield Vandaag is mn hart gecontroleerd. Geen afwijkingen gelukkig

   Beantwoorden
 7. wat vervelend ! ik ken het heel naar janken kun je dan wel, wat zul je het naar gehad hebben de eerste x, je weet niet wat je overkomt !! ik heb een tijd maag beschermers gebruikt en ik let nu heel erg op mijn voeding, wat echt helpt
  er zijn bepaalde producten wat het triggert . bv bleekselderij paprikachips soms met champignons sla vis combinaties dat noemen ze ook wel kruisreacties oid enz enz maar dat zul je zelf moeten ontdekken. sterkte !!

  Beantwoorden
 8. Heb zelf last van slokdarmkrampen tijdens het eten, dan zit ik in een normale houding te eten en blijft het ineens steken, wanneer ik dan probeer water te drinken, heb ik het gevoel dat ik stik.. Vaak sta ik op en loop dan een stuk, gebruik Nexium omdat mijn klep niet goed werkt en dan reflex kan ontstaan.. Ik moet vaak tijdens een heftige aanval mijn vinger in mijn keel steken om over te geven, daarna ksn ik kleine slokjes water drinken! Het is vervelend, maar ik heb geleerd ermee te leven

  Beantwoorden
 9. Ik heb al jaren regelmatig een aanval van slokdarmkramp. De eerste keer dat je het hebt, denk je dat je iets ernstigs met je hart hebt en waarschijnlijk dood gaat. Dat is niet zo, kan ik je verzekeren. Ik ben er achter gekomen dat het vrij eenvoudig te bestrijden is en wel met een flink glas koud, niet ijskoud, water. Rustig drinken, rechtop staan, vaak eerst nog een pijnlijke slok, en daarna glijdt het water naar binnen en ontspant je slokdarm. Werkt voor mij altijd! Onnodig dus om allerlei medicatie te nemen en pijnlijke onderzoeken te ondergaan. Tenminste als een glas water bij jou net zo goed werkt als bij mij!

  Beantwoorden
 10. Het is begonnen met maagklachten en toen ineens die pijn heb nu 5x op huisartsenpist gezeten en steeds was alles oke ik heb de hele dag kramp eigelijk zo een pijn. Over 2 weken krijg ik en gastroscopie maar die pijn je voelt je zo beroerd.

  Beantwoorden
 11. Ik heb ook al een paar jaar er last van. Ik heb mijn onderzoeken 2 jaar geleden al gedaan.
  Om de zoveel tijd heb ik een aanval en dan heb ik er medicijnen voor. Ook ga ik dan naar een osteopaat. Dat helpt mij gelukkig ook.
  Nu ben ik zwanger en mag ik mijn medicijnen niet meer slikken.
  Ik weet niet hoe ik dit vol moet houden.
  Ik slaap er slecht van. Ik kan slecht eten en heb heel de dag pijn.
  Heeft iemand nog tips voor mij?

  Beantwoorden
  • Ja, wat ik al zei Op deze site: Belladonna D 12 zou goed voor je zijn. Mag ook tijdens de zwangerschap worden genomen. Als je niet zwanger bent mag ook Belladonna D 6.
   Ik hoop, dat je hier wat aan hebt.
   Beterschap

   Beantwoorden
 12. Al een stuk of 5 x met spoed naar ziekenhuis met ambulance .
  Dachten elke keer het hart. Niet dus . Wel nitrospray gekregen voor onder de tong en het helpt . Cardioloog zegt het helpt ook voor slokdarm problemen .
  Maar ik zie dat velen zich kunnen helpen met water. Dus ga ik dit ook proberen . Beter dan medicijnen .

  Beantwoorden
 13. Ook ik heb er nu sinds een jaar last van. Ook eerst naar huisartsenpost etc.
  Onderzoeken gehad voor het hart en uiteindelijk een gastroscopie.
  Was niets op te zien. Fysiek is alles in orde.
  Er ben er nu ook achter gekomen dat bij het drinken van water, de pijn weer weg trekt. Maar dan moet ik ook echt wel meteen water bij me hebben. Er zit dus altijd een flesje water in mijn tas. Het is misschien psychisch maar ik kan het niet meer missen. Bij begin van de klachten drink ik meteen water en dan trekt de pijn weer weg. Maar deze week is het wel heel erg. Vannacht ook weer 2x met pijn wakker geworden. Maar het is rustgevend om te lezen dat ik niet de enige ben.

  Beantwoorden
 14. Mijn pijn is ook zo heftig begint op de borst dan straalt het uit de pijn tussen mijn schouderbladen trekt de pijn ook naar mijn kaken en naar mijn linkerarm ben al vijf keer gecartriceerd het is niet mijn hart de pijn houd drie minuten aan die aanvallen bij mij het is niet uit te houden heb reuma dus ik weet heus wel wat pijn is maar deze pijn is niet uit te houden ,help zijn er misschien mensen die mijn raad kan geven alle raad is welkom zelfs dokters weten het niet meer ga wel bij aanval glazen water te drinken baat het niet schaat het niet Astrid

  Beantwoorden
 15. Ik heb de aanvallen al zo’n jaar of 20. wist niet precies wat het was maar voelde wel dat het mijn slokdarm was. Het voelde idd als kramp en het doet ongelooflijk veel pijn. Door dit forum weet ik nu dat ik het mogelijk kan verzachten met slokjes water. Gisterennacht weer een aanval gehad. Zorg nu dat ik altijd water bij me heb.

  Beantwoorden
 16. Wat interessant om hier te lezen dat velen met water drinken de pijn kunnen laten wegtrekken. Dat doe ik ook al zo’n 15 jaar, De pijn is fel. Ik zou niet weten hoe ik me moet redden als er geen water in de buurt is, Ik bel gewoon aan en vraag om water, maar heb het meestal bij me, Vanavond was het weer zo erg, dat ik dacht dat ik maar eens op internet ging zoeken. Allemaal herkenbare verhalen. Vooral ook die uitstralingspijnen. Soms voel ik het aankomen doordat ik het al in de kaken voel en dan kan ik gauw water drinken. Ik heb me ook een keer gered door een banaan op te eten in een supermarkt en het hielp! Oorzaak is bij mij het maagzuur denk ik. Dat triggert de slokdarm zodat een kramp ontstaat. Ik slik zuurremmers.

  Beantwoorden
  • Hoi, ook ik heb veel last van uitstraling, het begint vaak met oorpijn, en even nadien ook tussen mijn schouderbladen en borst. Vaak trekt de pijn ook naar de rechterkant van mijn gezicht en achter mijn oog. Herkent iemand dit?

   Beantwoorden
   • Hai Monica, ik lees jouw bericht nu, 4 jaar later, en op zoek ben naar meer informatie. Soms is het zo erg dat ik het gevoel heb flauw te vallen. Gisterenavond had ik pijn die naar mijn nek, zij- en achterkant hoofd en kaken trok. Op het moment van een aanval kan ik echt niets meer drinken, zoals anderen voorstellen, omdat ik dan dreig te stikken.

    Ik herken het dus, alleen weet ik niet of je hier nog wat aan hebt.
    Groet, Karin

    Beantwoorden
 17. Ik ben er net ook achter gekomen dat ik slokdarmkrampen heb.
  Heb de eerste krampen 2 jaar geleden gekregen en die waren enorm. Mijn man schrok ervan en vond dat ik ermee naar de dokter moest. Die hoorde mijn verhaal aan en stuurde me door naar het ziekenhuis voor een fietstest. Die arts sloot me aan om een hartfilmpje te maken tijdens het fietsen en haalde me meteen weer van de fiets af. Het filmpje gaf aan dat ik 2 kleine hartinfarcten had gehad. Met ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Allerlei onderzoeken gedaan en wel wat kleine afwijkingen aan mijn hart gevonden maar niks ernstigs. Hartruis en verdikte hartspier en kleine afwijking aan de hartpompfunctie. Heb de krampen in de afgelopen 2 jaar regelmatig gekregen en nu pas blijkt dat hat slokdarmkrampen zijn. En inderdaad na het drinken van koud water zakt de kramp weg.
  Maar waar ik me dan weer druk over maak is, kan dit uiteindelijk geen slokdarmkanker worden????

  Beantwoorden
 18. Wie kan bij slokdarmkramp ook zo intens benauwd worden? De kramp in mijn keel geeft een gevoel alsof ik gewurgd wordt door m’n eigen spieren. Ook kan praten het plotseling opwekken. Net als een slok drinken. Vaak onverwacht.

  Beantwoorden
  • Dag. Ik weet niet of ik slokdarmkramp heb maar lijkt er verdacht veel op. Maar, ik heb alleen kramp in de keel, hals. Alles wordt dichtgeknepen, n snerpende pijn, zo goed mogelijk ontspannen helpt maar is bijna niet te doen. Erna staalkabels van halsspieren. Herkent iemand alleen deze symptomen svp?
   Wies

   Beantwoorden
   • Ook ik heb last van slokdarmkramp en herken de klachten die je beschrijft. Water drinken in kleine slokjes helpt snel en goed. Sterkte!

    Beantwoorden
 19. Hallo, ik heb al sinds 2013 last van zware kramp aanvallen, houden soms langer dan 8 uur aan, pijn is ondragelijk en dagen erna nog pijn in de buik maagstreek als gevolg van spierpijn veroorzaakt door het trekken aan omliggend weefsel tijdens de kramp.( kurkentrekkersslokdarm)
  Al veel onderzoeken gehad en slokdarmspasme kwam daar uit.. maagzuurremmers en pijnstilling, verder maar even niks ondernemen.
  Graag zou ik ervaringen horen van mensen die hetzelfde hebben als ik, hevige pijn dus die lang kan aanhouden.

  Wellicht voor het uitwisselen van wat tips, tot nu toe heb ik nog niks gevonden wat de slokdarm uit de langdurige kramp haalt.

  Beantwoorden
 20. hallo, vandaag 1e aanval slokdarmkramp gehad … het gevoel een mega strakke band rondom (ook rug) net onder mijn borsten te hebben, knijpend gevoel in mijn borst, snakken naar adem en zweten als een paard. op bed gaan liggen na 15 min. zakte het wat, maar ik wilde mijn telefoon bij me hebben. op dat moment weer dezelfde pijn en benauwdheid. naar de huiskamer, 112 gebeld was idd ook bang voor mijn hart (familiair), het zekerevoor hetonzekere toch even mee naar het ZH gelukkig bleek daar dat mijn hart geen fratsen vertoonde.

  maar wat ben ik geschrokken en wat een vreselijke pijn geeft dat. Ik hoop dat het bij 1 keer blijft.

  tis heel prettig om te ontdekken via jullie posts (thnx daarvoor) dat het hoogstwaarschijnlijk slokdarmkramp is geweest … de watertip houdt ik goed in mijn achterhoofd. Ik wens iedereen veel toi toi met deze heftige aandoening.

  hopelijk tot niet ziens … groetjes DeeDee

  Beantwoorden
 21. Hallo lotgenoten, ik kamp al jaren met slokdarmkrampen. In het begin kon ik me ook met water behelpen, helaas hielp dit na een tijdje niet meer. Ik ben dan begonnen met bananen te eten tijdens een kramp en die helpen wonderbaarlijk!!! Ik heb nu overal slurpfruit (banaan) liggen, naast bed, op het werk, in mijn handtas…
  Groetjes, Bianca

  Beantwoorden
 22. De verkramping treedt bij mij alleen op tijdens het eten, vaak in combinatie met een koele drank. Het voelt alsof de normale peristaltisch slikbeweging wordt tegengegaan door een omgekeerde peristaltische beweging. Daardoor komt het voedsel vast te zitten en het voelt alsof er een dolk tussen mijn ribben is gestoken. Mijn mond loopt tevens vol met speeksel, omdat mijn lichaam het signaal krijgt dat ik moet slikken, wat dus onmogelijk is. Ik heb ook veel last van reflux/brandend maagzuur. Huisarts schreef een maagzuurremmer (maagbeschermer) voor (Omeprazol). Beide problemen opgelost, zo leek het. Tot ik heel erg veel last van mijn gewrichten kreeg. Ben toen gaan googlen en las dat dergelijke middelen daar de oorzaak van zijn. Ik wilde weten wat de oorzaak was van mijn probleem en concludeerde dat het maagzuur een redelijke aanwijzing hiervoor was. Ik slik nu artisjok capsules en ben zo goed als vrij van alle klachten. Artisjok heeft vele goede eigenschappen, waaronder het stimuleren en het verbeteren van de galfunctie waardoor mijn spijsvertering weer goed werkt en er een natuurlijke evenwicht is. De weerstand tegen infecties (dus ook die van mijn gewrichten) is verhoogd plus dat ik met dit alles ook nog eens 10 kilo ben kwijtgeraakt mede dankzij de goede vochtafdrijvende werking van artisjok. Ik eet ook minder vetten en suikers en beweeg veel (fysieke arbeid). Ik voel me geweldig nu.

  Beantwoorden
 23. Als ik een aantal krijg, begint het met een drukkend gevoel op mijn borst, de pijn wordt steeds feller en ademen wordt steeds moelijker.
  Daarna het gevoel alsof je als een leeg blikje wordt ingedeuktop de borst en tussen de schouderbladen. Helse pijn!!
  Vervolgens ga ik zweten en moet dan overgeven. Hierna trekt de pijn pas weg.
  Ik onderdruk een aanval met drinken van hete thee of hapjes koude appelmoes. Maar als ik te laat hiermee begin, eindigt het altijd met spugen.
  Helaas volgen de aanvallen zich steeds s vaker op.

  Beantwoorden
 24. Ook ik ben erachter gekomen dat ik slokdarmkramp heb. Althans, het is nog niet officieel bevestigd maar ik Herken me in elke reactie die ik hierboven lees. 3 jaar geleden een eerste aanval en met de ambulance mee naar het ziekenhuis. Niets gevonden en naar huis met diagnose ‘paniekaanval’. Nu 3 weken geleden de 2e aanval ongeveer 2 uur na de maaltijd. Hevige pijn op de borst, uitstraling naar de rug, kortademig en pijn in de rechter onderkaak. Aanval duurde ca 1-1/2 uur bij elkaar met soort golvende terugkeer. Telkens zakte het iets weg en dan kwam het weer. Met pieken en dalen zeg maar. Dit was op vakantie. Thuis naar de huisarts voor een hartfilmpje en bloedonderzoek. Niets gevonden. Toen 2 weken geleden weer en naar de huisartsenpost gegaan. Weer kleine onderzoeken en conclusie: a-specifieke thoraxale pijn (onbekende pijn op de borst door onbekende oorzaak). Nu een week geleden de 3e aanval. Wederom kwam de ambulance die het niet vertrouwde. Mee naar het ziekenhuis. Weer aan de monitor en bloed afgenomen. Ook een echo en foto gemaakt. Duidelijk dat het niet het hart was en niet de longen. De volgende werkdag de huisarts gebeld en een drankje (maagbeschermer) gekregen wat binnen 15 minuten na een ‘aanval’ direct verbetering zou moeten geven. Gisteren aanval nummer 4 en het drankje deed niets! Ging er dwars doorheen en de pijn was zelfs na 30 minuten 2x zo erg. Weer naar de huisartspost aangezien de pijn niet te houden was. Omeprazol voorgeschreven gekregen en het drankje (antagel teva) en omeprazol) moeten preventief dagelijks ingenomen worden. Vanavond aanval nummer 5 die hoogstwaarschijnlijk door de paprikachips is getriggerd. Toen hier de tips over water drinken gelezen en inderdaad, dat werkt echt!! Toch maandag maar weer de huisarts bellen voor een drukmeting of ander onderzoek. Maar bedankt voor alle tips!!

  Beantwoorden
  • Ook ik ben met de ambulance naar de hart/long poli gebracht.
   Ernstige hartoverslagen had ik en een snoerende pijn onder mijn borsten.
   Vooral na eten of drinken werd het heel erg, na 1,5 uur werd het minder.
   Na onderzoek bleek het aan mijn maag te liggen, deze zet uit en drukt dan op het middenrif. Deze verkrampt en ligt tegen het hart en het hart krijgt een extra prikkel en slaat over. Ik moet nu maagzuurremmers slikken en het helpt wel iets.
   Ook heb ik een histamine intolerantie en dit geeft ook extra prikkels.
   Mijn hart is in orde, maar het is wel erg vervelend.

   Beantwoorden
   • Ik herken het volledig. Sinds 6 weken voortdurend een gevoelige en opgeblazen buik (alsof ik zwanger ben, wat bij mannen toch zelden voorkomt) en dan overslagen van het hart. Verder geen aanwijzingen dat het hart niet in orde is. Om gek van te worden. Gelukkig helpt het om te gaan liggen. Staan helpt ook. Maagzuurremmers helpen niet. Toch terug naar de huisarts. Het duurt me te lang.

    Beantwoorden
 25. Ook ik heb al een tijdje last van slokdarm kramp en inderdaad zoals zo velen vertellen helpt t door water te drinken. Dat neemt de pijn van de kramp weg alleen de uitstralings pijnen blijven nog heftig. Vooral de pijn tussen de schouderbladen. Nu moet ik er wel bij vermelden dat ik ook een longaandoening heb waardoor die pijn waarschijnlijk verergd word. Maar heeft iemand daar ook een middel voor/tegen. De kramp is meestal snel onder controle maar die uitstralings pijn niet.

  Beantwoorden
  • Het begon ergens begin 2017. Ik kreeg last van slikkem van eten. Kreeg vaak het gevoel dat eten vastliep of niet goed naar de maag ging. Ik moest dan automatisch hikken zo’n 10 a 15 keer ofzo. Je krijgt echt het gevoel dat daar iets vast blijft. Zodra ik water dronk zakte het weg. Naar mate kreeg ik dat gevoel ook bij het eten van yoghurt,kwark,karnemelk etc etc.

   Ergens in april werd ik in de nacht wakker van pijn op de borst. Het was een zurende pijn wat tevens uitstraalde naar mij rechterschouderblad, keel, rechterkant van mijn kaak. Zweten deed in nauwelijks. De pijn ging gelijdelijk in een paar minuten van 0 naar 8. Ik ben toen opgestaannen dacht neem een paar slokjes water. Nadat ik water nam duurde het zon 5 min dat de pijn zakte maar had wel na last het leek op naweeën maar dan in je keel borst. Ik hoorde vervolgens een raar geluid in mn keel als of door je keel stroomt ofzo. Soort echo achtig. Gelijk zakte de ween en had geen last meer.
   Naar de huisarts en ziekenhuis. Middels gostrocopie in de maag geweest.biopsie genomen. Uitslag gaf niks. Alles was goed.

   Daarna is er eendun slangetje metsensoren via de neus naar de keel gebracht. Ik moest 10 a 15 kleine slokjes water drinken met die slang in mijn keel. Men ging drukte meten.
   Uitslag: onderste spier was vernauwd. Hierdoor zou etensresten inde slokdarm kunnen blijven wat dus de klachten zou kunnen veroorzaken.

   Vakantie Turkije: kreeg zo’n aanval. Arts zei dat het reflux kon zijn. Dat daarbij maagzuur onopgemerkt in de slokdarm komt. Maagzuur blijft dan laag je hoeft niet persee te brakennof in de mond te krijgen.

   Nu november, een paar keer moeten boeren na eten. Als ik niet gecontroleerd boer kan ik zomaar slijm in de mond krijgen. Geen smaak geen zuur maar enorm veel spuig/slijm.

   Ik las op internet op slokdarmkanker, een aantal symptomen komen wel overeen. Bv. Pijn op borst,last bij slikken, gevoel dat eten niet wegzakt,langdurige hikklachten.

   Heb afspraak op 5 december, ik ga weer ff in gesprek met een arts en een second opinion aanvragen… ik heb sowieso slokdarmklachten (kanker) werd met biopsie destijds uitgesloten. Maar wil dit weer uitsluiten het is toch weer bijna 1 jaar geleden. Ik ben 35 jaar.

   Beantwoorden
 26. Wat fijn dit allemaal te lezen.Bij mij begon de pijn toen ik een jaar of 18 was.Ik noemde het long-pijn.Wist niet wat het was.Heel af en toe weer wat pijn.Nu de laatste tijd (ben nu 54) heb ik het steeds vaker.Begint vaak met maagkramp of snoerend gevoel in mn keel.En daarna die scherpe pijn tussen de schouderbladen naar de maag en keel.En bij inslikken van speeksel begint de kramp weer.De aanvallen worden ook steeds langer.Soms wel een paar uur.Meestal s’avonds laat en s’nachts.Mijn huisarts heeft geen idee wat het is,ik moest er zelf via internet achterkomen.Steeds wel maagzuurremmers gekregen,omeprazol,antagel,ranitidine of gewoon rennies.Maar dat werkt bij mij averechts.Ik kan steeds minder verdragen en op dit moment in de avond bijna niks meer eten.Eerst hielp ijskoud water maar nu ook nietmeer.Ik heb soms dagelijk een aanval en ga volgende week erop aandringen om doorgestuurd te worden naar n specialist.Heb net vanmiddag weer vreselijke pijn gehad uit het niets,had ook niets gegeten nog.Stress speelt volgens mij ook een rol maar ik wil het nu eens goed onderzocht hebben.
  Maar ik vind het wel heel fijn te lezen dat ik niet de enige ben.Ik hoop nog op een goede tip om n aanval sneller over te laten gaan.
  Oja angst dat ik iets aan mijn hart heb speelt ook mee.Maar mijn huisarts zegt dat dat niet het geval is (ben nieteens onderzocht dus niet gerust).

  Beantwoorden
 27. Slokdarmkramp had ik nooit eerder gehoord totdat ik het zelf kreeg.
  Veel slijm en speeksel, niet meer kunnen slikken geen pretje dus. Tegenwoordig heb ik een bakje vanille naast mijn bord en neem ik na elke hap eten een hap vla. En drink ik veel water, helemaal in het begin. Het is altijd raak als ik eerder andere dingen eet dus geen lege maag heb.
  Ik ga zeker artisjok capsules proberen, bedankt voor die tip.
  Ikzelf denk dat het gekomen is na narcose.

  Beantwoorden
 28. Hoi. Sinds 28 november heb ik een gastric Bypass. Nu heb ik sinds een week tijdens de maaltijden hevige pijn in de borst, dat is nu 4x gebeurt.
  Door te googlen kom ik hier uit en herken mij in jullie verhalen. Ik ben bang geworden van deze aanvallen en weet niet goed wat te doen. Gisteren heb ik het gemeld bij de nacontrole in het zielenhuis, maar men had geen idee wat het kon zijn.
  Ik ga ze nu maandag maar bellen.

  Beantwoorden
 29. nou wat ben ik blij dit allemaal te lezen toch wel is mijn pijb ook slokdarmkrampen ook al 2 x op de hartbewaking geweest gelukkig een gezond hart.

  ook al een aantal keren de pijn gehad begint in mijn kaken

  dan naar mijn keel of die word dicht geknepen en naar mijn rug en borst

  water drinken helpt niet paracetamol wel na een half uur duurt dan erg lang

  maar ik ga proberen zodra ik iets voel in mijn kaken om direct te gaan drinken wie weet

  mijn pijn komt altijd zomaar zelfs word ik er van wakker
  sterkte allemaal met de vreselijke pijnen

  Beantwoorden
 30. Al jarenlang maag-darm klachten. Chronische diarree. Buikpijn. Prikkelbare darmen. Ook veel zuurbranden. Ik slikte veel rennies, gaviscon en later ook omeprazol. In oktober 2016 kreeg ik snachts enorme druk op mijn borst, pijn in mijn keel en arm. Dacht aan een hartaanval maar toch ook weer niet. Na paar uur zakte de pijn af. Pas weken later ben ik naar de huisarts gegaan omdat ik sinds dat moment constant met een brok in mijn keel liep en een zere plek op mijn borstbeen had.
  Naar ziekenhuis voor hartonderzoek en daar bleek ik een LBTB te hebben. Linker bundeltak blok. Maar geen hartinfarct, zo lijkt het.
  Bij verder onderzoek (endoscopie) blijk ik 2 maagzweren te hebben en een klein ontstekingspoliepje in de slokdarm.
  Die wordt tijdens een 2de endoscopieonderzoek weggehaald en nleek onschuldig.
  Het maffe is: na het verwijderen van de poliep was de pijnlijke plek op mijn borstbeenook verdwenen.
  Wel had ik nog steeds het brokgevoel in de keel.
  En sinds het 2de maagonderzoek heb ik hoge maagpijn. En een supergevoelig en pijnlijk puntje onderaan het borstbeen. De huisarts weet het niet. Noemt nog costochondritis als oorzaak van de krampen van mijn ribbenkast. Ik word doorverwezen naar de specialist. Het eerst wat die vraagt is of ik denk dat ik kanker heb. Dat vond ik een wat boute en vreemde vraag.
  Ik krijg door de MDL arts famotidine voorgeschreven. Daar wordt het zuur wel minder van maar de pijn blijft.

  Inmiddels zijn we 2 jaar verder en is de brok in de keel alles overheersend. Rugpijn tussen de schouderbladen en zere ribben en een pijnlijk borstbeen. Veel boeren, soms plotseling schor. En het lijkt wel of ik een voetbal heb doorgeslikt, zo dik is mijn buik. Ik heb een paar maanden geleden een manometeronderzoek van de slokdarm gehad. Ik blijk een lichte slokdarmvernauwing te hebben. Daar was de kous mee af.
  Ik slik nog steeds famotidine. En Antagel. En rennies. En veel paracetamol. En THC-olie.
  En de pijn blijft. En druk in de keel blijft.
  24 uur per dag. Afgelopen week nam de pijn per dag toe. Heb gisteren de specialist weer gebeld. Ik krijg nu een oproep voor een 24-uurs manometeronderzoek. Vandaag was helemaal extreem. Zo’n pijn tussen de schouderbladen.
  Druk in de keel en de slokdarm. En sinds vanavond zakt het eten ook bijna niet meer, blijft hangen. Durfde niet verder te eten.
  Water drinken helpt af en toe wel, maar voor een steeds kortere duur.
  Ik ben echt radeloos.
  Zijn dit slokdarmkrampen? Is dit een middenrifbreuk? Of een slokdarmontsteking?
  Of erger? Na 2 jaar constante pijn ben ik er zo zat van. Het belemmerd me in alles wat ik doe.
  Zijn er mensen die dit herkennen en die tips hebben?

  Beantwoorden
 31. Hoi ik heb gisteren na jaren helse pijn te horen gekregen breuk in middenrif en een spastische slokdarm
  Hoopten uit de slokdarm gehaald
  Ik neem een harttabletje wanneer ik zo een helse pijn heb 3xperdaag maagzuur
  Tabletten helpen ook niet

  Beantwoorden
 32. Ook ik heb waarschijnlijk slokdarm krampen. Hevige pijnen borst, schouders, trekkend naat armen en nek. Het hart is goed. Water helpt mij niet.nu heb ik een verwijzing naar een mdl arts; wachttijd 2 maanden. Ik behelp me nu met een harttablet. Heeft iemand ervaring met medicijnen, oprekking of operatie?

  Beantwoorden
 33. Inderdaad, water drinken in zo groot mogelijke slokken. De krampaanval gaat dan vrijwel meteen weg. De eerste keren dat ik het had dacht ik echt dat ik een hartaanval kreeg, ik was zo bang… Toen zei de dokter: als je dat nu weer hebt moet je een groot glas water in grote slokken drinken. Als het dan weg gaat is het slokdarmkramp. Dat was het dus, nu ik het weet ben ik gerustgesteld. Ik moet wel altijd water bij me hebben want zo´n aanval komt plotseling en is heel onaangenaam. Vaak komt het bij mij als ik stress heb!

  Beantwoorden
 34. Bedankt voor de tips. Ik heb nu al 3x in dit jaar een aanval gehad. 1e keer dat ik voorover leunde. 2e keer dat ik op een bed omdraaide en 3e keer weer dat ik gebukt met stress, iets aan het schoonmaken was. 1e keer was ik heel bang en naar buiten gevlucht en mezelf proberen te ontspannen Dat hielp na 15/20 min. 2e keer was de kramp zo, dat ik liep als een hele oude vrouw. Steunend met tienerdochter naar buiten gegaan en mezelf weer gedwongen in buitenlucht te ontspannen. Weer ruim 20 minuten. Na de 2e keer dokter bezocht en ze denkt ook aan slokdarmkramp. Deze week de 3x keer gehad en weer naar buiten gegaan en met 10 min weer over door mezelf te ontspannen en niet aan de kramp te denken. Ik probeerde me te rekken, maar dat deed meer pijn. Dus dat doe ik niet meer. Volgende keer ga ik water proberen. Dus bedankt voor de tip.
  Het enigste rare dat ik vind, is dat ik deze aanvallen niet na het eten krijg, maar uren erna. Gr. Jolanda

  Beantwoorden
 35. Ook ik heb sinds een paar jaar symptomen die ook op slokdarmkramp/spasme wijzen, krijg het dan enorm benauwd, snak dan naar water,en schor en hoofdpijn daarna. Ik heb echter geen pijn, of hoge pijngrens.
  Weten jullie een arts die gespecialiseerd is hierin?
  Bij mij komt het bijna dagelijks nu voor.

  Beantwoorden
 36. Ook ik ben flink radeloos en heb ook een sterk vermoeden naar slokdarmkrampen. Het begon een jaar geleden sporadisch maar nu heb ik dagelijks aanvallen. Hevige pijn achter en onder het borstbeen met uitstraling naar schouders, rug, armen en kaken. Ik krijg het er heel erg benauwd van. Gevoel alsof je stikt en flauw kan vallen. Astma achtige aanvallen. Het werd zelfs zo erg dat ik 112 had gebeld. Zij gaven de diagnose “paniekaanval”. De paniek is zeker een factor maar niet het onderliggende probleem voor mijn gevoel. Ik heb een hart/long/bloed onderzoek gehad en deze week een gastroscopie gehad. Nergens afwijkingen gevonden en de arts zei dat ik niet eens een middenrif breuk heb, terwijl ik wel erg vaak opboeringen ervaar. De knijpende pijn onder mijn borstbeen blijft. Soms voelt mijn keel en halsspieren als staal. Gevoel alsof mijn slokdarm zwaar aan het trekken is aan mijn middenrif spier en maag. Ik sta onder behandeling van een MLD specialist. Bij de volgende afspraak zal ik dit eens voordragen. Kan toch niet zo zijn dat dit enkel en alleen toe te schrijven is aan angst/paniek aanvallen.

  Beantwoorden
 37. Ik heb aangetoonde slokdarmkrampen. De MDL arts heeft een elektrode ingebracht en liet mij toen water drinken. Ik voelde lichte kramp maar hij zag een grote kramp via de elektrode. Hij vertelde mij dat als ik een heftige kramp voel (borst, kaken, gezicht en juist niet meer kunnen slikken) dat dan de kramp zo erg is dat de slokdarm dichtknijpt. En dat klopt, want soms is de kramp zo heftig dat niets meer wil zakken en zeker bij drinken, het mijn neus weer uitkomt.
  Dat is een heftige slokdarm spasme (kramp).
  Bij zo’n heftige kramp bijt ik een capsule Nifedipine door en laat de vloeistof in mijn mond oplossen. Dit is de snelste manier om van de kramp af te komen.

  Beantwoorden
 38. Veel van wat ik hier lees herken ik, vooral de zeer pijnlijke krampaanvallen beginnend onder mijn schouderblad en het opboeren. Onderzoek naar o.a. slokdarmkramp wees niets uit en ik moest er maar mee leren leven. Om dan toch in ieder geval van het boeren af te komen, van alles geprobeerd en uiteindelijk een kuur Detoxner geprobeerd (eigenlijk voor prikkelbare darm syndroom). Sindsdien nauwelijks een aanval gehad en ook af van het boeren. Het is er dus niet voor bedoeld, maar wie weet helpt het ook bij iemand anders. Sterkte in ieder geval!

  Beantwoorden
 39. Deze verschijnselen heb ik ook gehad. Men dacht meteen aan het hart bij pijn in de borst. Maar het werd ook beter met water drinkrn. Hartonderzoek leverde geen problemen op. Oorzaak bij mij: harde stukjes in het eten, te harde frietjes, chips, gruesli, stokbrood met kroksnte korst. Geven bijna direct klachten. Daarna paar dagen v loribaar eten brrngt slokdsrm weer tot rust. Sterkte.

  Beantwoorden
 40. hallo, ik ben op zoek naar mensen met slokdarmspasme op alle niveaus, en die voor deze spasme behandeld zijn en ik ben benieuwt wat de resultaten van de behandeling waren.

  Beantwoorden
 41. Ik heb al 35 jaar last van slokdarm kramp en ben er sinds kort achter dat de combinatie van magnesium met b6 voor mij de oplossing is. Hier kan ik aanvallen mee voorkomen. Eerder gebruikte ik rescue remedie voor als ik een aanval kreeg. En die aanvallen waren echt niet fijn. Trigger om aan magnesium te denken was doordat ik ook veel kramp in mij benen en voeten kreeg. Wie weet heeft iemand anders hier ook wat aan.

  Beantwoorden
 42. Voor het eerst vannacht een aanval gehad , heel erg veel pijn.
  Het begon toen ik op mijn zij ging liggen, mijn keel werd dichtgeknepen en het zakte naar beneden tot aan de onderkant van het borstbeen.
  Ben op gestaan en paracetamol genomen met water . Toen zakte het, maar je denkt in eerste instantie dat je een hartaanval krijgt, maar het hart bleef rustig en ik kreeg het ook niet benauwd.
  Ik ga banaan ook proberen

  Beantwoorden

Plaats een reactie