Slokdarmkramp

Bijgewerkt op 11 januari 2022

Wat is slokdarmkramp?

Slokdarmkramp is een aandoening waarbij de spieren van de slokdarm zich onwillekeurig samentrekken. Dit wordt meestal gevoeld als krampende pijn achter het borstbeen. Een andere naam voor slokdarmkrampen is ‘slokdarmspasme’. De medische naam is ‘oesofagusspasme’.

Hoe vaak komt ’t voor?

Naar schatting wordt bij zo’n 500 mensen in Nederland per jaar deze diagnose gesteld. In werkelijkheid zal het vaker voorkomen. Veel mensen met milde klachten van slokdarmkramp zullen er echter niet mee naar de dokter gaan. Slokdarmkrampen komen iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak?

Het is onbekend waardoor slokdarmkrampen veroorzaakt worden. Wel is bekend dat de krampen bij sommigen uitgelokt kunnen worden door het drinken van koude of juist warme dranken. Ook het doorslikken van grote happen kan tot spasmen van de slokdarm leiden.

Mensen met zuurbranden en refluxziekte hebben een verhoogde kans op het krijgen van slokdarmkrampen. Kennelijk reageren de spieren onderin de slokdarm bij die mensen op het maagzuur dat vanuit de maag in de slokdarm komt.

Welke symptomen geeft het?

Bij mensen met slokdarmkrampen komen de klachten meestal in aanvallen. De aanvallen duren meestal enkele minuten maar kunnen tot langer dan een uur aanhouden.

Hieronder een overzicht van de klachten die kunnen voorkomen bij kramp van de slokdarm. Het percentage achter de klacht geeft een schatting van hoe vaak de betreffende klacht voorkomt.

  • pijn achter het borstbeen – 98%
  • pijn in de borstkas – 93%
  • moeite met slikken – 32%
  • gevoel dat het eten niet goed zakt – 27%
  • opgeven van onverteerde maaginhoud – 19%
  • brandend gevoel in de borstkas (brandend maagzuur) – 12%
  • pijn bij slikken – 12%
  • pijn boven in de buik – 12%
  • pijn op de borst – 12%

Soms straalt de pijn in de borstkas uit naar de arm, de onderkaak of de schouder.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal bij lichamelijk onderzoek geen afwijkingen vinden die typisch zijn voor slokdarmkramp. Hetzelfde geldt voor bloedonderzoek. Het is daarom nodig om aanvullend onderzoek te doen om de diagnose te bevestigen. Er zijn twee onderzoeken die hiervoor in aanmerking komen:

  • Slokdarmmanometrie: hierbij wordt de druk in de slokdarm gemeten met behulp van een slangetje in de slokdarm. Bij slokdarmkramp is de druk in de slokdarm plaatselijk verhoogd.
  • Rontgenfoto met contrastvloeistof: hierbij wordt een rontgenfoto van de slokdarm gemaakt nadat contrastvloeistof is gedronken. Op de foto zijn de countouren van de slokdarm goed zichtbaar. Bij slokdarmkramp is een vernauwing zichtbaar. Soms is een vernauwing op verschillende niveaus zichtbaar. Dan lijkt het beeld op dat van een kurketrekker en wordt gesproken van een ‘kurketrekker-slokdarm’.
slokdarmkramp (slokdarmspasmen)
kurketrekker slokdarm

De klachten die optreden bij slokdarmkrampen lijken op die van een hartaanval. Daarom zal een arts ook onderzoek instellen om een hartaanval uit te sluiten. Zo zal vaak een hartfilmpje (ECG) worden gemaakt om deze reden.

Ook kan het zijn dat de arts een maagonderzoek (gastroscopie) wil doen om te beoordelen of er sprake is van refluxziekte, en om andere oorzaken voor de klachten uit te sluiten.

Wat is de behandeling?

Wat kan ik zelf doen?

U kunt zelf nagaan of de klachten optreden onder bepaalde omstandigheden. Als de klachten optreden bij het drinken van koude of hete dranken kunt u proberen de dranken even te laten staan voordat u ze inneemt. Als de klachten ontstaan onder stressvolle omstandigheden kunt u proberen om de stress te verminderen. Veel mensen ervaren verlichting van de pijn na het drinken van water.

Wat kan de dokter doen?

Er zijn verschillende behandelingen voor slokdarmkramp. In eerste instantie zal geprobeerd worden de krampen te behandelen met geneesmiddelen die de slokdarmspieren ontspannen. Als zuurbranden of refluxziekte een rol speelt bij het ontstaan van de krampen kan een maagzuurremmend middel worden voorgeschreven.

Als geneesmiddelen niet of onvoldoende helpen kan geprobeerd worden de slokdarm iets op te rekken. Dit wordt pneumodilatatie genoemd. Deze ingreep is vergelijkbaar met een maagonderzoek (gastroscopie). De patiënt moet een slangetje (endoscoop) doorslikken. De arts kan door de endoscoop kijken. Als de endoscoop op de juiste plaats in de slokdarm zit wordt aan het uiteinde een ballonnetje opgeblazen. Hierdoor wordt de slokdarm iets opgerekt. Meestal moet deze behandeling een aantal keren worden herhaald voor het beste resultaat.

Botuline-injecties in de slokdarm kunnen ook worden toegepast als behandeling van slokdarmkrampen. Ook bij deze behandeling zal een slangetje (endoscoop) moeten worden doorgeslikt door de patiënt. De arts kan dan door de endoscoop zien waar de injecties geplaatst worden. Dit gebeurt meestal onderin de slokdarm.

Wanneer bovengenoemde behandelingen niet helpen is tenslotte een ingreep mogelijk waarbij de slokdarmspieren gedeeltelijk worden doorgenomen.

Synoniemen

Andere namen voor slokdarmkrampen zijn slokdarmspasme, oesofagusspasme en samentrekken spieren slokdarm.

Engelse vertaling

esophageal spasms, oesophageal spasms

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met slokdarmkramp (oesofagusspasme). Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

106 gedachten over “Slokdarmkramp”

  1. Ik heb er ook al jaren last van. Heel raar, maar meestal als ik te lang niet heb gegeten. Ik drink ook water en probeer mijn borstkast goed te openen en goed en diep te ademen. Door de pijn verkrampte ik eerst en ging ik hyperventileren.
    Ik heb een flinke middenrifbreuk en kan niet zonder omeprazol. Zal er geen goed aan doen denk ik.

    1. Nel krommenhoek

      Ik laatste tijd ook veel gehad,nu net nog ben er ook vanmorgen nog voor bij de dokter geweest zij advisseerd pepermunt te nemen dus heb ik nu gehaald,ik weet wel dat het eng is inderdaad net of je een hartinfarct krijg.

  2. Zelf heb ik dit ook, begonnen met loempia die heet was en scherp .Te groot stuk geslikt. Scherpe pijn vooral met slikken .Ga koud water eens proberen.

  3. Wat bij mij helpt om een aanval snel te laten zakken (binnen een paar minuten) is het nemen van een maagbeschermer (pantoprazol), hapjes banaan en slokjes koud water. De ergste kramp, bij mij achter borstbeen, in keel en in kaken, verdwijnt dan snel. Ik voel dan nog ongeveer een half uur dat ik de kramp heb gehad. Het is voor mij iedere keer best schrikken, omdat ik denk dat je bij een hartaanval deze klachten oa ook kunt hebben. Ik kan tijdens een aanval bijna niet bewegen en niet praten. Heel lastig vind ik het als het gebeurt wanneer ik niet thuis ben.

    1. Zo herkenbaar. Bij mij zijn de klachten ontstaan na een reflux operatie. Gisteren was het zo heftig dat ik niet meer normaal kon praten laat staan wat drinken, heb vreselijk overgegeven. Zelfs een slokje water kwam er weer uit. Net bij de huisarts geweest en mag diazepam proberen. Ik loop trouwens bij een diëtiste. Van haar kreeg ik astronauten voedsel dat blijft er in en daar heb ik geen last van

  4. jan buytaert

    laat je bovenrug (thoracaal) en nek nazien bij een goede manueel therapeut die niet kraakt. Je hebt uitstralingspijn vanuit je rug en geen slokdarmspasme !!!

  5. hoi, ik heb ook veel last van slokdarmkrampen, vroeger dacht ik dat ik een hartaanval kreeg,
    zo voelde het.
    ik probeer rustig te blijven en inderdaad iets met prik te drinken, dan boeren en dan trekt het weg

  6. Ineke Aalders

    Ik heb ook al jaren last van slokdarm krampen , laatst ook een onderzoek gehad geen bijzonderheden te zien aan de slokdarm. Soms komen de aanvallen vaker achter elkaar en dan blijven ze even weg , maar wat kunnen de aanvallen pijnlijk zijn. De pijn straalt nu ook uit naar mijn hoofd vooral aan de zijkant van mijn hoofd ( bij mijn slapen) en borst en de hals , de ene keer duurt het een paar minuten maar soms ook echt wel een half uur. Ik neem meestal paracetamol, maar ik kan nog niet echt vinden wat helpt. Maar ik heb ook veel last van kramp dus ik ga magnesium proberen, ik hoop dat het helpt.

    1. René Oudes

      Hallo Ineke,

      Wat bij mij help als ik een aanval krijg is kleine slokjes koud water nemen ,ik heb ook altijd water bij mij om dit op te lossen .
      Probeer het en succes.

      1. Hoi Elise. Het nemen van magnesium helpt echt. Ik had heel vaak aanvallen en ben begonnen met calcium magnesium zink tabletten van het kruidvat. 3 in 1.. zelden meer aanvallen, maar vandaag pinda,s gegeten en nu helaas een aanval. Pinda en andere noten zijn dus voor mij een trigger.

          1. Noten zijn bij mij ook funest. Dus altijd de beschrijving lezen. Bv. Bij müsli.

    2. Hallo Ineke.
      Al jou klachten komen mij erg bekend voor.
      Ook ik heb dit al 25 jaar. En ja soms 5 X per maand en soms ook twee maanden niet.
      Als ik een aanval heb gebruik ik “isosorbid 5mg.”
      Zodra ik voel dat het gevoelig wordt neem ik een tablet. Soms helpt het meteen en soms duurt het wel 20 min. Na 10 min. Mag je er nog een nemen.
      Dit medicijn is toevallig ontdekt toen ze mij moesten ophalen met de ambulance
      Ik kreeg toen dat pilletje onder mijn tong ivm het idee dat ik een hart aanval had.
      Het hielp gelukkig vrij snel.
      Ik ben er zelfs wel vaker door flauw gevallen.
      Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb om de aanvallen zo vlug mogelijk onder controle te hebben.

      Groet Ineke

  7. Ik heb er al jaren last van. Bij mij gerelateerd aan stress. De aanvallen duren vaak uren. Heftige pijn die uitstraalt naar mijn hals en kiezen. Ik probeer ontspanningsoefeningen te doen en merk dat gapen helpt. Verder ijskoud water. ( met ijsblokjes) Langzaam opdrinken. Yoga oefeningen kunnen preventief werken en ook magnesium slikken kan het mogelijk voorkomen.

      1. Dank voor de tip. Als dit bij de medicijnen gebruikt mag worden die ik al héb, ga ik het ook bestellen. HEEL is een goed adres, zo heb ik zelf veel baat bij Vertigoheel in geval van duizeligheid.
        Slokdarmkramp is elke keer weer verschrikkelijk.

  8. Marjolein Kruis

    Voor het eerst vannacht een aanval gehad , heel erg veel pijn.
    Het begon toen ik op mijn zij ging liggen, mijn keel werd dichtgeknepen en het zakte naar beneden tot aan de onderkant van het borstbeen.
    Ben op gestaan en paracetamol genomen met water . Toen zakte het, maar je denkt in eerste instantie dat je een hartaanval krijgt, maar het hart bleef rustig en ik kreeg het ook niet benauwd.
    Ik ga banaan ook proberen

  9. Wat bij mij helpt is het drinken van cola of spa rood. Daar ga ik van boeren en is het gelijk over.

  10. L. Van de Worp

    Ik heb al 35 jaar last van slokdarm kramp en ben er sinds kort achter dat de combinatie van magnesium met b6 voor mij de oplossing is. Hier kan ik aanvallen mee voorkomen. Eerder gebruikte ik rescue remedie voor als ik een aanval kreeg. En die aanvallen waren echt niet fijn. Trigger om aan magnesium te denken was doordat ik ook veel kramp in mij benen en voeten kreeg. Wie weet heeft iemand anders hier ook wat aan.

  11. j van der linden

    hallo, ik ben op zoek naar mensen met slokdarmspasme op alle niveaus, en die voor deze spasme behandeld zijn en ik ben benieuwt wat de resultaten van de behandeling waren.

    1. Ik heb zelf uitgevonden dat overdreven rechtop lopen met armen in de lucht, kan ook zittend, enige verlichting schijnt te geven. Het komt bij mij aanvalsgewijs en is erg beangstigend. Vroeger had ik een soort rekstok waar ik even aan ging hangen, hielp ook wel wat.

    2. Hi, ken dit probleem al > 50 jaar. Min of meer toevallig ontdekte ik dat bij mij het volgende helpt. DZ drop. Een, max twee dropjes opzuigen is voldoende. Heb daar geen verklaring voor. Mogelijk wekt de drop speeksel op en is het wegslikken daarvan voldoende. Heb dus altijd wat DZ drop bij me. Ook ‘s nachts. Dacht de eerste keer idd dat het mijn hart was. Overigens treedt het op als opgebouwde spanning wegvalt.

    3. Hoi hoi. Ik heb nu bijna 24 jaar last van slokdarm spasmen en is begonnen in de zwangerschap. Ik heb er eerst 12 jaar mee gelopen omdat ze toen niet wisten wat het was. Ze hebben mij de zwaarste pijnstillers gegeven maar niks hielp ertegen(morfine etc) Op een gegeven moment kon had ik een periode dat ik niet meer kon eten en drinken vd pijn waardoor ik eindelijk werd doorgestuurd naar de internist. Ik was daar een kwartiertje binnen en zij gaf me gelijk een medicijn die ik bij een aanval moest innemen. Ik was tenslotte ten einde raad en ik was zo verzwakt en mager geworden door de aanvallen. Ze zij tegen mij: Bij een aanval gelijk een capsule innemen. Zo gezegd zo gedaan (ik had er geen vertrouwen meer in want ik had alles al geprobeerd qwa pijnstillers. Mijn man en ik zaten in de auto weer op weg naar huis toen er weer een aanval kwam.(ik heb standaard water bij me) Ik neem die capsule in..en je raad het nooit..Na 10 minuten was het weg! Ik dacht hé dat kan toch niet?! Het zal zo wel weer terug komen dacht ik. Maar nee..ik was van de vreselijke pijn af. Het eerste wat ik heb zitten doen is een heel groot potje zitten janken van blijheid en opluchting pfff. Ze hebben ook jarenlang gedacht dat het tussen mijn oren zat die pijn en ervoor bij de psycholoog etc bij gelopen. Het was jaren een hel voor mij die pijn en ook nog niet geloofd worden. Het 2e wat ik heb gedaan is gelijk naar de bloemist gereden om daar een bos bloemen voor de internist te kopen. Daarom raad ik iedereen aan die er erg last van heeft om te vragen naar het medicijn Nifedipine capsules 5 mg per aanval. Echt lieve mensen, ik gebruik het nu al jaren en het isvoor mij de beste oplossing ooit geweest voor deze vreselijke aandoening. Ik werd ook weer dikker en kon weer alles eten en drinken. Je weet dan ook..als ik een aanval krijg dan gaat het weg met die Nifedipine. Dat heeft mijn leven zo gelukkig gemaakt want ik ging er zelf ook aan twijfelen dat de pijn tussen m’n oren zat! Maar nee! Ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen. Vraag het aan de huisarts want lieve mensen, want wat is het niet fijn om een beetje fatsoenlijk te kunnen leven(eten en drinken) dus vraag echt aan je huisarts! Heel veel succes gewenst!

  12. Deze verschijnselen heb ik ook gehad. Men dacht meteen aan het hart bij pijn in de borst. Maar het werd ook beter met water drinkrn. Hartonderzoek leverde geen problemen op. Oorzaak bij mij: harde stukjes in het eten, te harde frietjes, chips, gruesli, stokbrood met kroksnte korst. Geven bijna direct klachten. Daarna paar dagen v loribaar eten brrngt slokdsrm weer tot rust. Sterkte.

  13. Veel van wat ik hier lees herken ik, vooral de zeer pijnlijke krampaanvallen beginnend onder mijn schouderblad en het opboeren. Onderzoek naar o.a. slokdarmkramp wees niets uit en ik moest er maar mee leren leven. Om dan toch in ieder geval van het boeren af te komen, van alles geprobeerd en uiteindelijk een kuur Detoxner geprobeerd (eigenlijk voor prikkelbare darm syndroom). Sindsdien nauwelijks een aanval gehad en ook af van het boeren. Het is er dus niet voor bedoeld, maar wie weet helpt het ook bij iemand anders. Sterkte in ieder geval!

  14. Ik heb aangetoonde slokdarmkrampen. De MDL arts heeft een elektrode ingebracht en liet mij toen water drinken. Ik voelde lichte kramp maar hij zag een grote kramp via de elektrode. Hij vertelde mij dat als ik een heftige kramp voel (borst, kaken, gezicht en juist niet meer kunnen slikken) dat dan de kramp zo erg is dat de slokdarm dichtknijpt. En dat klopt, want soms is de kramp zo heftig dat niets meer wil zakken en zeker bij drinken, het mijn neus weer uitkomt.
    Dat is een heftige slokdarm spasme (kramp).
    Bij zo’n heftige kramp bijt ik een capsule Nifedipine door en laat de vloeistof in mijn mond oplossen. Dit is de snelste manier om van de kramp af te komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven