Slokdarmkanker

Wat is slokdarmkanker?

Slokdarmkanker is een ziekte waarbij een kwaadaardig gezwel in de slokdarm groeit dat kan doordringen in de omliggende organen en weefsels en kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam.

De medische term voor kanker van de slokdarm is ‘slokdarmcarcinoom’ of ‘oesofaguscarcinoom’.

Er zijn twee verschillende vormen van slokdarmkanker: plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom.


Hoe vaak komt ‘t voor?

Kanker van de slokdarm wordt jaarlijks bij zo’n 2.250 mensen in Nederland vastgesteld. Hiervan zijn ongeveer 1.800 adenocarcinomen en 450 plaveiselcelcarcinomen.


Oorzaak slokdarmkanker

Plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm komt vooral voor bij mensen die veel roken of in het verleden veel gerookt hebben en/of veel alcoholische drank gebruiken. Adenocarcinomen komen vooral voor bij mensen die last hebben van refluxziekte. Hierbij loopt maagzuur vanuit de maag terug in de slokdarm waardoor een ontsteking van de slokdarm ontstaat. Als dit langere tijd aanhoudt kan een zogenaamde ‘Barrett-slokdarm’ ontstaan. Hierbij veranderen de cellen van het slokdarmslijmvlies. Het is een voorstadium van slokdarmkanker.

Adenocarcinomen komen veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, namelijk ongeveer negen keer vaker. Bij plaveiselcelcarcinomen is dat verschil veel kleiner. Verder komt het adenocarcinoom van de slokdarm ongeveer drie keer vaker voor bij mensen met overgewicht dan bij mensen zonder overgewicht.


Symptomen slokdarmkanker

De onderstaande klachten kunnen voorkomen.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van een zogenaamde oesofagoscopie. Bij dit kijkonderzoek van de slokdarm wordt een slangetje doorgeslikt. De arts kan door het slangetje in de slokdarm kijken. Daar wordt een afwijking gezien waarvan de arts vermoed dat het slokdarmkanker zou kunnen zijn. Vervolgens wordt een stukje weefsel hieruit weggenomen. Dit wordt voor onderzoek ingestuurd naar de afdeling pathologische anatomie. Een aantal dagen later wordt bekend of het inderdaad om slokdarmkanker gaat.


Behandeling slokdarmkanker

De behandeling is afhankelijk van de uitbreiding van de kanker. Hiervoor wordt door artsen een speciale indeling gemaakt. Als het gezwel beperkt is tot de slokdarm zelf zal meestal geopereerd worden met als doel volledige genezing. Vaak wordt daarnaast tevens chemotherapie en bestraling (radiotherapie) gegeven om eventuele kankercellen die zich verspreid hebben te vernietigen. Die kunnen anders in een later stadium namelijk weer tot een opleving van de slokdarmkanker leiden.

Het kan echter ook zo zijn dat het gezwel is doorgegroeid in omliggende weefsels of organen. Dan wordt het al moeilijker om met een operatie het gehele gezwel te verwijderen. De slokdarmkanker kan ook uitgezaaid zijn naar lymfeklieren in de direct omgeving of naar andere delen of organen verderop in het lichaam. In die gevallen zal het moeilijk zijn om de aandoening te genezen. De behandeling is er dan op gericht om de kwaliteit van leven te behouden of te verbeteren. Dat betekent bijvoorbeeld dat als het gezwel de slokdarm dreigt af te sluiten er een buisje (stent) in de slokdarm wordt geplaatst.

Tegenwoordig moet een ziekenhuis minimaal 20 slokdarmoperaties verrichten om dit soort operaties te mogen doen. Dit heeft ertoe bijgedragen dat de resultaten van dit soort operaties verbeterd zijn.


Beloop en prognose

De prognose van het adenocarcinoom van de slokdarm is slecht. Slechts 19% van de patiënten met deze vorm van slokdarmkanker is vijf jaar later nog in leven.


Verder lezen en referenties


Synoniemen

Andere namen voor slokdarmkanker zijn slokdarm kanker, slokdarmcarcinoom, slokdarm carcinoom, oesofaguscarcinoom, en oesofagus carcinoom.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven