Slijmbeursontsteking schouder

Bijgewerkt op 8 oktober 2017

Wat is een slijmbeursontsteking?

Rondom de grote gewrichten van het menselijk lichaam zitten zogenaamde slijmbeurzen. Dat is een met vocht gevuld zakje dat ervoor zorgt dat bewegende delen van het lichaam makkelijker over elkaar glijden. Bij overbelasting kan de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken. Dan is er sprake van een ontstoken slijmbeurs of slijmbeursontsteking.

Een andere naam is ‘bursitis van de schouder’ of ‘bursitis van het schoudergewricht’. De medische naam voor slijmbeursontsteking van de schouder is bursitis subacromialis.

Oorzaken slijmbeursontsteking van de schouder

Een slijmbeursontsteking van de schouder ontstaat meestal op latere leeftijd. Zo’n 90% van de mensen met deze aandoening is boven de 50 jaar. Door de toegenomen leeftijd is de slijmbeurs minder soepel en kan dan makkelijk geïrriteerd raken. Dat komt meestal door overbelasting van de schouder. De aandoening komt dus vooral voor bij mensen op middelbare of oudere leeftijd die veel werk hebben verricht waarbij het schoudergewricht wordt belast.

Als de aandoening op jonge leeftijd voorkomt is er vaak een samenhang met sporten waarbij het schoudergewricht wordt overbelast, bijv. volleyballen.

Symptomen slijmbeursontsteking schouder

De volgende klachten komen voor:

  • Pijn aan de schouder, vooral bij zijwaarts heffen van de arm
  • Moeite om hand boven het hoofd te heffen
  • Pijn straalt soms uit naar de arm
  • Soms zwelling van de schouder

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal vaak de diagnose kunnen stellen op basis van de klachten van de patiënt in combinatie met de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek zal de beweeglijkheid van het schoudergewricht beperkt zijn.]

slijmbeursontsteking schouder
Ligging van de grootste slijmbeurs van de schouder

Behandeling slijmbeursontsteking schouder

Wat kan ik zelf doen?

Als je een slijmbeursontsteking van de schouder hebt is het van belang om rust te nemen met de betreffende schouder. Probeer te achterhalen welke activiteiten hebben geleid tot de klachten en zorg ervoor dat die activiteiten vermeden worden.

Wat kan de dokter doen?

De dokter heeft een paar mogelijkheden om een slijmbeursontsteking van de schouder te behandelen:

  • Geneesmiddelen: ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) zoals ibuprofen, naprosyne of diclofenac
  • Injectie: het inspuiten van een corticosteroïd met een pijnstiller in de betreffende slijmbeurs
  • Leegzuigen van de slijmbeurs: bij steeds terugkerende zwelling van de slijmbeurs kan het vocht uit de slijmbeurs worden verwijderd met een injectiespuit.
  • Chirurgische verwijdering van de slijmbeurs

De dokter kan ook verwijzen naar een fysiotherapeut. Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking van de schouder is erop gericht de beweeglijkheid van het schoudergewricht te herstellen.

Complicaties slijmbeursontsteking schouder

Een ontstoken slijmbeurs kan geïnfecteerd raken met bacteriën. In dat geval wordt gesproken van een ‘geïnfecteerde slijmbeursontsteking’.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 juli 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 8 oktober 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven